”Self Portrait as Charles Darwin” şi ”Memories”, de Adrian Ghenie, scoase la licitaţie
https://www.ziarulmetropolis.ro/self-portrait-as-charles-darwin-si-memories-de-adrian-ghenie-scoase-la-licitatie/

Două tablouri semnate Adrian Ghenie, ”Self Portrait as Charles Darwin” şi ”Memories”, vor fi scoase la licitaţia de artă contemporană de la Sotheby’s, miercuri. Cele două lucrări sunt estimate la 3 milioane de lire sterline, respectiv 550.000 de lire sterline.

Un articol de Petre Ivan|7 martie 2017

”Self Portrait as Charles Darwin” a fost creat în 2011 şi este una dintre cele mai reuşite lucrări ale lui Adrian Ghenie, este descrierea din catalogul licitaţiei Sotheby’s.

În multe aspecte, subiectul tabloului este centrat pe cariera lui Ghenie. În 2013, prima expoziţie a lui Adrian Ghenie, de la galeria Pace din New York, s-a axat în principal pe dialogul darwinian, iar în 2015, Ghenie a reluat tema pentru expoziţia de la Bienala de la Veneţia, ediţia 56.

În multe din lucrările sale, Ghenie a prezentat personalităţi istorice, între care Adolf Hitler, Josef Mengele, dar şi Charles Darwin.

”Memories”,

”Memories”,

Al doilea tablou care este scos la licitaţie, pe 8 martie, la Londra, ”Memories”, a fost estimat între 350.000 şi 550.000 de lire sterline, fiind datat 2007. Tabloul provine dintr-o colecţie privată de la Zurich.

În licitaţia de la Londra se regăsesc tablouri de Jean-Michel Basquiat – ”Untitled ( One Eyed Man ar Xerox Face), care are o valoare estimată la 10 milioane de lire sterline, precum şi un Andy Warhol – ”San Francisco Silverspot” – estimat la 1,8 milioane de lire sterline.

Licitaţia prezintă o selecţie remarcabilă de lucrări ale maeştrilor artei contemporane, care include peisajul lui Gerhard Richter, ”Eisberg” (estimat la 12 milioane de lire sterline), dar şi extrordinarul ”L’homme au papillon”, de Jean Dubuffet.

Adrian Ghenie a cucerit Londra pe 6 octombrie 2016, cu ocazia unei licitaţii organizate de casă Christie’s, când o lucrare de-a sa, “Nickelodeon”, a fost adjudecată pentru suma de 7,109,000 de lire sterline (7,8 milioane de euro).

La 39 de ani Adrian Ghenie e pe lista scurtă a celor mai mari case de licitaţii din lume, iar lucrările sale sunt achiziţionate şi expuse de cele mai mari şi cunoscute muzee.

(Sursa: news.ro)

Foto: ”Self Portrait as Charles Darwin” şi ”Memories”, de Adrian Ghenie – news.ro

04
/03
/13

Ideea în jurul căreia se construiește conceptul ART HUB este aceea de spațiu multifuncțional oferit spre utilizare unui număr mare de persoane din domeniul artelor, managementului cultural, publicității și comunicării. Totodată, ART HUB este locul unde timpul poate fi petrecut în mod creativ și plăcut, un spațiu de întâlnire, lucru sau relaxare destinat oamenilor ce activează în domenii artistice […]

01
/03
/13

Bucureşti, 27 februarie 2013, CREATIVE ARTS (www.creativearts.ro) organizează duminică, 3 martie a.c., începând cu ora 13:00, la Caffé D`Arthé (Bucureşti, Str. Popa Nan, nr. 7) un atelier de personalizat colanţi.  Cu ajutorul trainerilor Creative Arts veţi da un suflu nou ciorapilor şi colanţilor dumneavoastră printr-un atelier. Urban Legs reprezintă cel de-al şaptelea atelier din platforma […]

25
/02
/13

În perioada 20 iunie 2012- 24 februarie 2013, la Muzeul Naṭional de Artã al României a avut loc expoziṭia Antichitatea clasică între documentar şi fantezie. Gravuri din secolele XVI – XIX.   Cabinetul de desene şi gravuri al Muzeului Naţional de Artă al României a prezentat expoziţia Antichitatea clasică între documentar şi fantezie. Gravuri din secolele XVI […]

25
/02
/13

Pânã la data de 26 mai 2013, doritorii vor putea vizita la MNAR expoziṭia Carol Popp de Szathmári şi revelaţia artistică a Orientului.   Cabinetul de Desene şi Gravuri al Muzeului Naţional de Artă al României prezintă expoziţia temporară Carol Popp de Szathmári şi revelaţia artistică a Orientului. Expoziţia Carol Popp de Szathmári şi revelaţia artistică a […]

22
/02
/13

În februarie, Muzeul Național de Artă al României reia seria programelor pentru adolescenți cu o serie de întâlniri în expoziţia Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului, sub semnul poveștilor nebănuite din spatele operelor de artă.   “Realitatea din spatele imaginii”   Exista oare noțiunea de modă acum 500 de ani?  Și daca da, cum foloseau Neagoe Basarab […]