Seri de muzică romantică la Ateneu, sub bagheta lui Christian Badea
https://www.ziarulmetropolis.ro/seri-de-muzica-romantica-la-ateneu-sub-bagheta-lui-christian-badea/

Filarmonica „George Enescu” îşi invită publicul, joi, 13 octombrie, şi vineri, 14 octombrie 2022, de la ora 19.00, în Sala mare a Ateneului Român, la două concerte conduse de maestrul Christian Badea, prim-dirijor principal al instituţiei.

Un articol de Liliana Matei|7 octombrie 2022

Filarmonica „George Enescu” îşi invită publicul, joi, 13 octombrie şi vineri, 14 octombrie 2022, de la ora 19.00, în Sala mare a Ateneului Român, la două concerte conduse de maestrul Christian Badea, prim-dirijor principal al instituției.

Solist invitat este pianistul Barry Douglas, care, odată cu câştigarea prestigiosului Concursul Ceaikovski în 1986, s-a lansat într-o carieră strălucitoare pe cele mai mari scene ale lumii. Barry Douglas, aflat în descendenţa pedagogic-pianistică a lui Liszt, va interpreta Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră de Franz Liszt. În preambul, Preludiul operei Lohengrin de Richard Wagner zugrăveşte o lume de basm, împletită cu legende medievale, pentru ca, după pauză, Simfonia fantastică de Hector Berlioz să ne poarte prin tumultul tipic romantic al protagonistului, un artist care, aspirând spre idealul său feminin, traversează cele mai intense şi mai diverse peisaje interioare, adesea în vis.

Dedicat în egală măsură muzicii simfonice și operei, Christian Badea, prim-dirijor al Filarmonicii „George Enescu”, a concertat pe toate continentele și în cele mai importante săli și teatre de operă, printre care Metropolitan Opera (New York), Opera de Stat (Viena), Royal Opera (Londra), Carnegie Hall (New York), Suntory Hall (Tokio), Concertgebouw (Amsterdam). Cariera sa este marcată de colaborări importante cu artiști de referință ai timpului nostru – Leonard Bernstein, Mstislav Rostropovici, Placido Domingo, Renée Fleming. Christian Badea a condus orchestre de prim rang ale lumii, printre care se numără Royal Philharmonic și BBC Symphony (Londra), Filarmonica din Sankt Petersburg, Filarmonica Cehă, Amsterdam Philharmonic, Orchestre Philharmonique de Radio France, Accademia di Santa Cecilia Orchestra (Roma), RAI Orchestra Montreal Symphony, Filarmonica din Tokio, Pittsburg Symphony (Torino).

La Metropolitan Opera din New York a dirijat peste 160 de spectacole într-un repertoriu vast și variat. În decembrie 2017, Christian Badea a obţinut un succes extraordinar cu „Andrea Chénier“ de Umberto Giordano la faimosul Teatro Colón din Buenos Aires, fiind invitat să revină în 2019. A dirijat la Opera din Sydney, „Turandot“ (noiembrie-decembrie 2019, Melbourne) și „Carmen“ (ianuarie-martie 2020, Sydney). În Festivalul Internațional „George Enescu”, a condus, în 2019, Filarmonica din Sankt Petersburg cu Vadim Repin solist, iar în ediția din 2021  a Festivalului a realizat un neuitat program cu lucrări de Enescu, Schumann, Bartok şi Wagner (uvertura operei Tannhäuser), alături de Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Ungare.

Laureat al celor mai prestigioase concursuri internaţionale de pian, pianistul irlandez Barry Douglas a câştigat Premiul I la Concursul Ceaikovski de la Moscova (1986) şi Premiul III la Concursul Van Cliburn din SUA (1985), succese care l-au propulsat într-o carieră strălucită. A concertat ca solist al celor mai importante orchestre din lume, colaborând cu dirijori precum Vladimir Ashkenazy, Colin Davis, Marek Janowski, Lawrence Foster, Mariss Jansons, Kurt Masur, Lorin Maazel, André Previn, Mstistlav Rostropovich, Kurt Sanderling. De asemenea, Barry Douglas susţine frecvent recitaluri camerale; printre cele mai recente se numără apariţiile din Marea Britanie, Olanda, Armenia, Mexic, China, Statele Unite.  Este director artistic al Camerata Ireland şi al Festivalului Clandeboye. Discurile sale, realizate în exclusivitate la casa Chandos, se bucură de o foarte călduroasă primire din partea criticii de specialitate. Alături de integrale pentru pian solo de Brahms, Schubert, Ceaikovski, Barry Douglas a realizat aranjamente şi a înregistrat două discuri cu muzică de inspiraţie irlandeză. În 2002, Barry Douglas a primit distincţia Order of the British Empire (OBE) pentru servicii aduse muzicii.

Mai multe informații: https://www.fge.org.ro/detalii-concert-2.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.