Serialul „Homeland” şi evenimentele de la Paris
https://www.ziarulmetropolis.ro/serialul-homeland-si-evenimentele-de-la-paris/

Al şaptelea episod din sezonul al cincilea al serialului „Homeland”, care se inspiră cu regularitate din realitate, de la războiul din Afganistan la ascensiunea grupării Statul Islamic, începe cu un mesaj pe fond negru: „În urma evenimentelor de la Paris, vă amintim că ‘Homeland’ conţine elemente care pot tulbura spectatorii. Cele mai sincere condoleanţe tuturor celor afectaţi de atacuri”, scrie la începutul genericului.

Un articol de Petre Ivan|20 noiembrie 2015

Anunțul poate părea anodin pentru împătimiții serialului fiindcă de la începutul serialului Homeland creatorii săi nu s-au preocupat de „elemente care ar putea tulbura”: într-un episod, de exemplu, un tir de dronă tras pentru a ucide un șef al talibanilor face numeroase victime colaterale, iar în altul un copil moare într-un atac împotriva teroriștilor, scrie slate.fr.

Creat inițial ca un corespondent al serialului israelian „Hatufim”, în care îndoiala permanentă și spionajul concurează la realizarea unui film percutant, „Homeland” și-a abandonat pe parcurs latura ficțională.

Scenariul, care prezintă un erou american întors în țară după ani de captivitate și suspectat de un agent al CIA că ar fi agent dublu, a trecut după două sezoane la o intrigă care se inspiră constant din tematici mondiale.

În al treilea sezon tema este un război la distanță cu Iranul, acțiunile din cadrul acestuia ducând în cele din urmă la acordul în domeniul nuclear între republica islamică și țările occidentale.

Al patrulea se concentrează pe războiul dronelor în Afganistan și revenirea talibanilor în țară, în timp ce ultimul sezon se înscrie în contextul sirian și prezintă o societate marcată puternic de dezvăluirile lui Edward Snowden.

David Nevins, patronul canalului Showtime, care difuzează serialul, a spus că va fi abordat și atacul terorist de la Charlie Hebdo.

Criticat de specialişti, dar îndrăgit de Obama

Serialul american este criticat adesea pentru latura sa reductivă și, eventual, o viziune eronată din punct de vedere geopolitic și religios, îndeosebi în privința imaginii asupra Libanului, Pakistanului sau Iranului (pe site-ul de știri Mashreghnews, „Homeland” era considerat în 2013 un program „anti-Iran”).

Și unii artiști au apreciat că serialul este „rasist”. În schimb, președintele american Barack Obama a mărturisit că este fan „Homeland”, deși serialul este adesea critic la adresa politicii externe americane.

Strategia  pentru contracararea grupării Statul Islamic

La începutul sezonului al cincilea, de exemplu, Peter Quinn, agent al CIA interpretat de Rupert Friend, revine după doi ani petrecuți în Siria, în regiunea Raqqa. Aflat în fața superiorilor, el întreabă care este strategia Statelor Unite pentru contracararea grupării Statul Islamic.

Cum generalii rămân muți, el continuă spunând: „Vedeți, aici este problema. Fiindcă ei au o strategie. Acum se adună la Raqqa cu zecile de mii. Ascunși printre civili, înarmați. Știu de ce se află acolo…Au un singur scop: să moară pentru califat și să dea naștere unei lumi fără necredincioși. Aceasta este strategia lor încă din secolul al șaptelea. Prin urmare, credeți cu adevărat că echipele speciale, câteva, vor pune capăt acestui lucru?”, întreabă personajul din serial.

Cinicul agent american propune ca soluție trimiterea a „200.000 de militari americani la sol pentru o perioadă nedeterminată pentru asigurarea securității. Și tot atâția doctori și învățători”.

La refuzul interlocutorilor săi, el menționează o altă variantă: „Apăsarea pe reset și transformarea localității Raqqa în parcare”. Lucru pe care Franța a început să îl facă după atentatele de la Paris, comentează slate.fr.

Foto: Homeland – cinemagia

26
/02
/13

Patru lungmetraje intră anul acesta în cursa pentru trofeul acordat Celui mai bun film, la Gala Premiilor Gopo:Toată lumea din familia noastră (r. Radu Jude), Despre oameni și melci (regia: Tudor Giurgiu), Visul lui Adalbert (r. Gabriel Achim) și Undeva la Palilula (r. Silviu Purcărete). Autorii celor patru filme – Radu Jude, Tudor Giurgiu, Gabriel Achim și Silviu Purcărete – concurează și pentru statueta care răsplătește Cea […]

26
/02
/13

BRITISH COUNCIL ROMÂNIA și Asociația K’ARTE prezintă cea de a doua ediţie a proiectului “British Documentary” la Targu Mureș, începând cu data de 2 martie 2013. Seria de filme documentare de anul acesta de la  “British Documentary”  include opt proiecții care vor avea loc  în perioada 02-24 martie, în zilele de sâmbătă și duminică, începând cu ora 18.30, la Cinematograful […]

25
/01
/13

Lungmetrajul „După dealuri”, de Cristian Mungiu, a fost marele câştigător al galei Best Film Fest, care a avut loc joi seară şi în cadrul căreia au fost premiate cele mai bune producţii cinematografice ale anului trecut, informează un comunicat al organizatorilor, Asociaţia Film România. Premiile au fost acordate în urma voturilor exprimate de jurnaliştii de […]

12
/11
/12

Filmul „După dealuri”, de Cristian Mungiu, a primit premiul publicului, acordat în cadrul secţiunii Balkan Survey de la Festivalul Internaţional de la Salonic (2 – 11 noiembrie), potrivit site-ului evenimentului. The Fischer Audience Award pentru un film din cadrul secţiunii Balkan Survey a fost acordat peliculei „După dealuri”. Distincţia a fost ridicată, în numele regizorului, […]

07
/11
/12

Festivalul Internaţional de la Salonic, care se desfăşoară în perioada 2-11 noiembrie, unul dintre cele mai mari evenimente de gen din regiune, îi dedică o retrospectivă integrală regizorului Cristian Mungiu. La Salonic sunt proiectate toate filmele cineastului român, de la scurtmetrajele de şcoală „Mariana” (1997) şi „Mâna lui Paulista” (1998) până la cel mai nou […]

05
/11
/12

Cineastul român Cristian Mungiu a fost nominalizat la premiile decernate de Academia de Film Europeană (EFA) pe anul 2012, la categoria „cel mai bun scenariu”, cu filmul „După dealuri”, pe care l-a şi regizat, informează site-ul instituţiei. Nominalizările pentru premiile Academiei de Film Europene au fost anunţate, sâmbătă, la Festivalul Filmului European de la Sevilla. Cea de-a […]

23
/10
/12

O mie cinci sute de spectatori entuziaşti au asistat la Bruxelles, Gent şi Liege la avanpremiera belgiană a filmului ‘După dealuri’, de Cristian Mungiu, în prezenţa regizorului român şi a actriţelor principale premiate la Cannes, Cosmina Stratan şi Cristina Flutur, informează luni un comunicat de presă al ICR Bruxelles.  Premiera de la Bruxelles a fost […]