SIBIU JAZZ FESTIVAL – EDIȚIA 47
https://www.ziarulmetropolis.ro/sibiu-jazz-festival-editia-47/

Luna mai aduce în peisajul muzical cea de-a 47-a ediţie a celui mai longeviv festival de jazz din România: Sibiu Jazz Festival.

Un articol de Liliana Matei|26 aprilie 2017

Așadar, între 18 și 21 mai, Sibiul se transformă încă o dată în Capitala Jazzului din România. Ediția de anul acesta promite patru zile pline de cultură și muzică de calitate. 120 de muzicieni veniți din 17 de țări vor susține concerte live în Piața Mică din Sibiu, începând cu orele 19.

Cea de-a 47-a ediție a Sibiu Jazz Festival va transforma întregul oraș într-o manifestare culturală amplă, desfașurată simultan în mai multe locații. La Teatrul Gong vor avea loc spectacolele pentru copii „Jazz for Kids”. Turnul Sfatului va gazdui expoziția de fotografii „Jazz Body Sounds”, semnată de Tibor Jakab, iar Galeria de Artă UAP Sibiu deschide pentru vizitatori expoziția de sculpturi realizate de Eugen Petri – „Jazz – Suflet și Formă”, precum și expoziția de afișe de jazz realizate de Ștefan Orth. Piața Mică va da un nou sens artei culinare prin „Jam Session în Bucătărie”, iar serile vor încânta publicul cu acorduri de jazz de pe toate continentele.

O noutate a evenimentului de anul acesta este proiectul „Romanian Jazz Meeting”, care oferă publicului o incursiune în tainele jazzului autohton, constituind totodată o rampă de lansare a muzicienilor români pe plan internațional. Romanian Jazz Meeting este, de altfel, singurul proiect din țară prin care artiștii români susțin concerte de promovare atât în fața publicului larg, cât și în fața unor promotori de jazz români și internaționali, critici și jurnaliști de specialitate.

O altă surpriză cu care organizatorii întâmpină publicul la această ediție este intrarea gratuită pe tot parcursul celor patru zile.

CONCERTE LIVE ȘI LINE-UP

Prima seară de muzică live va debuta cu acordurile celui mai cunoscut şi performant sextet vocal românesc – „Jazzappella”. Odată încinsă atmosfera, publicul va rezona la unison cu cei de la „Accord Vibes”, pentru ca mai apoi să o asculte pe nonconformista Irina Popa, care va susține un concert incendiar împreună cu quintetul ei.

Seara de joi atinge apogeul cu ajutorul „copilului teribil al jazzului”, polonezul Grzegorz Karnas și quartetul pe care îl conduce: Karnas Formula.

afis sibiu jazzVineri, Sibiu Jazz Festival dă startul unui weekend plin de muzică și vibrații pozitive cu ajutorul „păcătoșilor”: DJazz & Happy Sins, pentru ca mai apoi Peter Sarosi & Azara să cucerească scena cu un spectacol aflat sub semnul virtuozității. Petrecerea continuă în acordurile luxemburghezilor Jeff Herr Corporation care vor hipnotiza audiența cu improvizațiile lor savuroase, urmați îndeaproape de prestația plină de senzualitate a frumoasei cubaneze Yilian Canizares alături de quartetul său cubano-elvețiano-german.

Sâmbătă seara, Piața Mică va fi învaluită în acordurile quartetului condus de filozoful Mauro Sigura. Apoi ascultătorii vor fi purtați pe străzile Valenciei în compania grupului De la Purissima (foto sus), într-un melanj de sonorități contemporane cu influențe folclorice. În această contopire de culturi își va face intrarea în scenă quintetul Nataliei M. King. Cantareața de origine americană va rasfăța publicul cu un mix de jazz, blues și soul impresionant.

Ultima seară de festival aduce în prim plan pe scena din Piața Mică muzicieni din ținuturi îndepărtate. Acordurile instrumentelor exotice ale coreenilor de la Black String vor anima atmosfera, pentru ca evenimentul să fie încheiat de sirienii de la Mozayek Band.

DESPRE SIBIU JAZZ FESTIVAL

Fondat in anii ’70, Sibiu Jazz Festival este un eveniment cultural de talie internațională, pe scena căruia au debutat de-a lungul celor 47 de ani de existență, nume sonore din jazzul autohton. Deși se apropie de jumătate de secol, festivalul a surprins mereu prin tinerețe și efervescență, dovadă fiind noutățile cu care își întâmpină publicul la fiecare ediție. Mai multe detalii pe Sibiujazz.ro.
Black String 3

Black String 3

 

27
/04
/14

În această seară (27 aprilie), de la ora 19.00, publicul va avea astfel ocazia să urmărească debuturile câtorva dintre tinerii balerini talentaţi ai Companiei de Balet a Operei Naţionale Bucureşti şi totodată să se bucure de muzica lui Adolphe Ch. Adam, sub bagheta lui Ciprian Teodorașcu.

27
/04
/14

Miercuri, 30 aprilie (19.00), îl veţi asculta pe Razvan Suma la Sala Radio, alături de Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului britanic William Kunhardt. Răzvan Suma este unul dintre cei mai activi tineri muzicieni români, acesta cucerind publicul din cele mai multe oraşe ale ţării cu turneele sale naţionale „Vă place BACH?” şi „Vă place BRAHMS?”.

14
/04
/14

Un recital extraordinar şi un concert cu Orchestra Naţională Radio vor avea loc la Sala Radio din Bucureşti, pe 23, respectiv 25 aprilie. Sărbătorile Pascale se prelungesc, astfel, cu două sărbători dedicate muzicii şi celui mai mare compozitor al tuturor timpurilor, Mozart.

11
/04
/14

Primăria Sectorului 3 organizează prin Centrul Cultural Casa Artelor primul eveniment în aer liber, de mare amploare din 2014. Cetăţenii sectorului 3 şi nu numai sunt invitaţi, în 13 aprilie, ora 20,00, în Duminica Floriilor, în Parcul Titan - Parcul Artelor la întâlnirea cu muzica sacră pascală.

10
/04
/14

Vineri, 11 aprilie 2014 (19.00), cu exact o săptămână înainte de Vinerea Mare, la Sala Radio, „artileria grea” a instituţiei artistice se reuneşte pe scenă pentru a vă dărui un concert cu Misa în si minor - Orchestra Naţională Radio, Corul Academic Radio şi dirijorul Tiberiu Soare.

09
/04
/14

A fost numită „Sarah Bernhardt a teatrului de operă”. Cu ochi de smarald, trup de felină și un farmec scenic ce radia patos şi rafinament, Virginia Zeani a electrizat publicul de operă de pe patru continente şi n-a uitat niciodată să spună că, la origine, este româncă.

09
/04
/14

Reputaţia sonorităţii inegalabile a viorilor Stradivarius, instrumente muzicale italiene fabricate în urmă cu 300 de ani, este serios afectată de un test realizat de violonişti cu reputaţie mondială, care au preferat, în majoritatea lor, sonoritatea oferită de instrumentele moderne.

09
/04
/14

De la New York la Reghin, de la Sankt Petersburg la Tecuci și Lisabona. Horia Mihail e un pianist călător, gurmand și curios, care n-ar spune nu nici unui loc de pe lume. Zilele astea se află într-un turneu al cărui nume îi vine mănușă: „Pianul călător”.