Soprana Teodora Gheorghiu – seară de arii din opere și lieduri celebre la Ateneu
https://www.ziarulmetropolis.ro/soprana-teodora-gheorghiu-seara-de-arii-din-opere-si-lieduri-celebre-la-ateneu/

La aproape un an după ce a cântat pe scena Operei Române alături de celebrul tenor Juan Diego Florez şi la scurt timp după un succes extraordinar repurtat în Japonia în luna iulie, soprana Teodora Gheorghiu revine la Bucureşti pentru un recital extraordinar programat în cadrul Festivalului Internaţional „Vara Magică” de la Ateneul Român, pe 14 august, de la ora 19.30.

Un articol de Petre Ivan|31 iulie 2019

Teodora Gheorghiu va susține recitalul intitulat “Dragoste şi viaţă de femeie” alături de pianista Diana Ionescu. Ariile celebre incluse în programul recitalului sunt Boema de Puccini – Aria “Si. Mi chiamano Mimi”, L’amico Fritz de Mascagni – “Son pochi fiori”, Turandot de Puccini – „Tu che di gel sei cinta”, Traviata de Verdi – Aria “Addio del passato”, Paiaţe de Leoncavallo – Aria Neddei “Stridono lassu”.

Așa cum spune şi titlul serii, soprana va intepreta în recitalul de la Ateneu și celebrul ciclu de lieduri de Schumann Dragoste şi viaţă de femeie, dar şi ciclul de lieduri Liederkreis.

Biletele se pot găsi pe www.lanto.ro, www.bilete.ro și la casa de bilete a festivalului deschisă la Ateneul Român, intrarea din strada Benjamin Franklin nr. 1-3, de luni până vineri, între orele 14 și 19.

Despre Teodora Gheorghiu

Destinul muzical al Teodorei Gheorghiu a fost influențat în mod direct de marele José Carreras, care a remarcat-o în cadrul concursului Julian Gayarre International Singing Competition. După acest concurs, Carreras i-a oferit o bursă de studii care i-a influenţat definitiv cursul carierei. Ulterior, a câștigat mai multe competiţii, fiind laureată, între altele, a Concursului Internaţinal “George Enescu” de la Bucureşti, dar şi a prestigioasei Queen Elizabeth Competition şi primind bursa de studii Herbert von Karajan.

A debutat la Opera Română din Bucureşti în rolul Regina Nopţii din Flautul fermecat de Mozart, fiind apoi invitată să evolueze pe importante scene din Europa precum Théâtre de la Monnaie din Bruxelles, Grand-Théâtre din Geneva, Théâtre de Champs-Elysées din Paris, Opera Naţională Lorenă din Nancy, Opera din Lucerna.

În anul 2004 a debutat pe scena Operei de Stat din Viena, iar între 2007 şi 2010 a evoluat constant pe această scenă, abordând roluri precum Regina Nopţii (Flautul fermecat – W.A. Mozart), Adele (Liliacul – J. Strauss fiul), Adina (Elixirul dragostei – G. Donizetti), Eudoxie (La Juive – Fr. Halévy), Nannetta (Falstaff – G. Verdi), Sophie ( Werther – J. Massenet), Elvira (Italianca in Alger – G. Rossini).

În 2014 a debutat la Festivalul de la Glyndebourne în rolul Sophie (Der Rosenkavalier – R. Strauss).  Teodora Gheorghiu a colaborat cu reputaţi dirijori precum Seiji Ozawa, Marco Armiliato, Franz Welser-Möst, Christophe Rousset , Adam Fisher, Bertrand de Billy.

La sugestia dirijorului Christophe Rousset a înregistrat un CD ce a constituit un omagiu adus celebrei cântăreţe din secolul al XVIII-lea, Anna de Amicis. Albumul, publicat de casa de discuri Harmonia Mundi, include înregistrări în premieră cu arii din Mozart, Gluck, Borghi, Cafaro și Mysliveček, a fost numit Discul lunii de către International Record Review și de Opera Magazine, și a fost Discul săptămânii la BCC Radio timp de trei săptămâni la rând. Talentul Teodorei Gheorghiu nu se limitează doar la operă. Soprana este pasionată și de lied și a oferit numeroase recitaluri în acest gen muzical, iar în 2013 a publicat al doilea album, Art Nouveau, alături de pianistul Jonathan Aner, cu lieduri de Strauss, Zemlinsky, Ravel și Respighi, ca expresii emblematice ale Jugendstil în muzică.

Începând cu anul 2015, Teodora Gheorghiu abordează un repertoriu de soprană lirică şi debutează în roluri precum Mimi (Boema – G. Puccini), Madama Corteze (Il viaggio a Reims – G. Rossini), Violetta (Traviata – G. Verdi). Cu rolul Contesei din Nunta lui Figaro de W.A. Mozart a realizat un amplu turneu în Japonia.

Discografia sa cuprinde Arias for Anna de Amicis  (Mozart, Jomelli, Gluck, etc.) – Les Talens Lyriques / Chr. Rousset (Aparté), Art nouveau (Strauss, Zemlinsky, Ravel, Respighi), cu Jonathan Aner la pian (Aparté), Antonio Vivaldi – Orlando furioso  – Modo Antiquo / F.M. Sardelli (Naïve), Richard Strauss – Der Rosenkavalier  – Festivalul de la Glyndebourne UK (DVD) .

https://www.bilete.ro/festivalul-vara-magica/festivalul-vara-magica-dragoste-si-viata-de-femeie-14-aug-2019/

www.teodoragheorghiu.com

Foto: Teodora Gheorghiu – Radu Chindris

17
/03
/23

O apariție inedită în capitala unde tangoul are rădăcini adânci. Tangotic aduce pe scena Palatului Bragadiru, tangoul argentinian si romanța în fuziune cu elemente jazz, rock și afro, precum și un repertoriu original de tangouri românești, sâmbătă, 18 martie, de la ora 19:00.

13
/03
/23

Studenți ai Universității Naționale de Arte George Enescu din Iași alături de studenți ai Conservatoarelor Cesare Pollini din Padova și Alessandro Scarlatti din Palermo, vor susține un concert în cadrul primei ediții a turneului Youth International Musical Performance Meeting.

07
/03
/23

Cea de-a patra ediție a Festivalului Classix s-a încheiat în valuri de aplauze pe 4 martie la Iași, pe scena Teatrului Național „Vasile Alecsandri”.

03
/03
/23

Cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la aderarea României la Organizația Internațională a Francofoniei (OIF), Institutul Cultural Român de la Madrid, în colaborare cu Institutul Francez din Madrid, cu sprijinul Ambasadei României în Regatul Spaniei și al Consulatului General al României la Sevilla, organizează concertele de jazz „Drive” susținute de trio-ul timișorean JazzyBIT, vineri, 3 martie, la Teatrul Institutului Francez din Madrid și sâmbătă, 4 martie, la Muzeul Interactiv al Muzicii MIMMA din Málaga.

02
/03
/23

Miercuri, 8 martie 2023 (de la ora 19.00), Ziua Femeii va fi marcată la Sala Radio printr-un concert prezentat de Big Band-ul Radio și invitatul său special: Connect-R. Evenimentul se va derula cu participarea Orchestrei de Cameră Radio și sub bagheta dirijoarei Simona Strungaru . Concertul se intitulează „Noi ne potrivim”, după piesa compusă de Connect-R, care va și deschide evenimentul de la Sala Radio.