Sorescu, Negulesco, Gioacchino Rossini – 29 februarie
https://www.ziarulmetropolis.ro/sorescu-negulescuo-gioacchino-rossini-29-februarie/

O dată la patru ani, „norocoşii” născuţi pe 29 februarie îşi serbează ziua de naştere… Printre cei născuţi în această zi de numără Marin Sorescu, regizorul Jean Negulesco şi compozitorul Gioacchino Rossini.

Un articol de Petre Ivan|29 februarie 2016

Cu toate acestea, aproape 13.000 de români își aniversează ziua de naștere astăzi, în lume existând circa 4,1 milioane de oameni născuți în 29 februarie, adică 0,05% din populația Pământului.

Născuți pe 29 februarie

1972 – Antonio Sabato jr., actor. Este fiul marelui actor Antonio Sabato Sr. A devenit cunoscut ca model de lenjerie Calvin Klein.

1952 – Gheorghe Duca, academician, președinte al Academiei de Științe a Moldovei. Autor a 36 de monografii, manuale și brevete.

1953 – Cristina Fernandez de Kirchner,  președintele Argentinei, din 28 octombrie 2007

1940 – Bartolomeu I, al 270-lea Patriarh ecumenic al Constantinopolului.

1936 – Marin Sorescu (foto). Peste 15 volume de versuri, laureat al Premiului Herder, dramaturg (A treia țeapă, Iona, Matca, Paracliserul), romancier (Viziunea vizuinii, Trei dinţi din faţă), publicist, traducător. NOTĂ – În unele surse, data de naștere a lui Marin Sorescu este 19 februarie.

1920 – S-a născut actrița franceză Michele Morgan. A debutat în 1938 în filmul Suflete în ceață, iar ultima apariție a fost în 1998, Bulworth, regizor, Warren Beatty. Alte filme care au făcut istorie: Marile manevre, Simfonia pastorală, Napoleon, Benjamin. A primit premiul pentru cel mai bun actor în cadrul Festivalului de la Cannes, iar în 1992 Premiul Cesar, pentru întreaga carieră. În 2016 împlinește 96 de ani!

1828 – John Philip Holland, inventatorul și constructorul primului submarin modern, creatorul şi constructorul primului vas subacvatic acceptat de U.S. Navy.

1900 – Jean Negulesco, regizor român stabilit în SUA, membru de onoare a Academiei Române. Și-a început cariera de cineast la Hollywood, unde a lucrat cu Marilyn Monroe (Cum să te căsătorești cu un milionar), sau Fred Astaire (Daddy Long Lags)

1792 – Gioacchino Rossini, compozitor italian. Este cunoscut în special pentru opera Bărbierul din Sevilla.

William Tell (Overture Finale) – 1829, de Gioacchino Rossini 

1792 – Papa Paul al III-lea. Pe numele laic Alessandro Farnese, a păstorit Sfântul Scaun între 1534-1549.

Curiozitate:

O familie din Norvegia, Henriksen a intrat în Cartea Recordurilor pentru că cei trei copii ai cuplului s-au născut pe 29 februarie, consecutiv. Heidi a venit pe lume în 1960, Olav în 1964 și Lief-Martin în 1968.

Foto: Marin Sorescu, Jean Negulesco, Gioacchino Rossini

23
/09
/14

IUBIRI CARE AU FĂCUT ISTORIE S-a căsătorit la doar 18 ani, cu prinţul Mihai Cantacuzino, cu 12 ani mai în vârstă decât ea. În timpul căsniciei, l-a cunoscut pe George Enescu, iar muzicianul s-a îndrăgostit iremediabil de ea. Maruca l-a iubit până la nebunie şi pe filosoful Nae Ionescu.

17
/09
/14

Dem Rădulescu, unul din cei mai mari comedianţi pe care i-a avut cinematografia românească, se stingea din viaţă în urma unui infarct, înainte de a împlini vârsta de 69 de ani. Și-a început cariera în 1959, fiind actor de teatru, film şi televiziune, dar şi profesor la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale”.

20
/08
/14

Nici un actor român n-a cunoscut după al Doilea Război Mondial o asemenea popularitate uriaşă. N-a lansat un personaj, ca apoi, popularitatea să-i crească în rândul publicului, așa cum a fost Grigore Vasiliu care a devenit peste noapte şi “Birlic”; sau Amza Pellea care l-a zămislit pe “Nea Mărin”, cu mare succes la public.

11
/08
/14

MEMORIA CULTURALĂ N-a trecut printr-o şcoală de teatru, dar la spectacolele care au la bază texte scrise de el, se râde mult. Se spune că, în dramaturgie, Teodor Mazilu este „al doilea după Caragiale”. S-a născut pe 11 august 1930.

06
/08
/14

MEMORIA CULTURALĂ. A regizat într-o vreme când nu exista şcoală de regie de teatru (și a dat mari spectacole), a format actori şi regizori, a lansat dramaturgi (l-a descoperit pe Mihail Sebastian). I se datorează succesul în teatru al marelui actor Grigore Vasiliu şi povestea numelui „Birlic”. Sică Alexandrescu s-a născut la 15 august 1896, la București.

12
/07
/14

George Calboreanu este actorul care a rămas în memoria oamenilor de teatru prin interpretări memorabile, în roluri de tragedie şi dramă: Hamlet, dar mai ales Ştefan cel Mare. Eroul lui Delavrancea întruchipat de Calboreanu nu răspundea prin violenţă şi furie, ci prin curaj şi generozitate.