Spectacole de operă, în direct, de la Metropolitan și Scala, la România Muzical
https://www.ziarulmetropolis.ro/spectacole-de-opera-in-direct-de-la-metropolitan-si-scala-la-radio-romania-muzical/

Începutul lunii decembrie aduce la Radio România Muzical, unicul post românesc clasic, jazz & more, întâlniri memorabile: cu unul dintre cei mai importanţi compozitori ai tuturor timpurilor, Wolfgang Amadeus Mozart, comemorat la 225 ani de la moarte, dar şi mari spectacole de operă, transmise în direct de pe două dintre cele mai importante scene ale lumii: Teatrele Metropolitan din New York şi Scala din Milano

Un articol de Petre Ivan|30 noiembrie 2016

Ziua Mozart la Radio România Muzical. În 5 decembrie 1791 părăsea această lume compozitorul care pentru mulți este întruchiparea genialității în muzică: Wolfgang Amadeus Mozart. Avea doar 35 ani și scrisese peste 600 lucrări muzicale în scurta sa viață; pe ultima, celebrul Requiem, avea să o lase neterminată.

Wolfgang Amadeus Mozart rămâne unul dintre cei mai cunoscuți compozitori nu doar pentru stilul clasic pe care-l reprezintă, ci pentru întreaga istorie a muzicii: generații întregi au fost fascinate de spiritul luminos al muzicii sale, ca și de paleta foarte diversă de creații în care a excelat, de la sonate pentru pian până la partituri de operă.

În 5 decembrie 2016, la 225 de ani de la dispariția lui Wolfgang Amadeus Mozart, la Radio România Muzical este programată Ziua Mozart: între orele 10.00 și 21.00, marile opusuri mozartiene vor fi prezentate de Monica Isăcescu, Ioana Marghita și Marina Nedelcu.operă

Iar între 6 decembrie și 9 decembrie, de la ora 11.15, Compozitorul săptămânii este tot Wolfgang Amadeus Mozart.

Debutul stagiunii de transmisiuni directe 2016-2017 de la Teatrul Metropolitan din New York

Sâmbătă, 3 decembrie, Radio România Muzical și Radio România Cultural transmit în direct de la ora 19.30 spectacolul ”Manon Lescaut” de Giacomo Puccini de pe scena celebrului teatru new-yorkez Metropolitan. Este debutul stagiunii de transmisiuni directe 2016-2017: de 17 ani, în cadrul emisiunii “Seara de operă” prezentată de Luminița Arvunescu, radioul public preia în direct, în fiecare stagiune, spectacole puse în scenă la opera new-yorkeză.

Transmisiunile în direct sunt realizate prin rețeaua Uniunii Europene de Radio; așa cum se știe, Teatrul Metropolitan din New York este un pionier al difuzării spectacolelor sale atât prin radio, cât și prin cinematografe, construindu-și, și în felul acesta, reputația unuia dintre cele mai valoroase teatre de operă ale prezentului. De regulă, spectacolele care pot fi ascultate la radio sunt diferite de cele care pot fi vizionate în cinematografe.

Sâmbătă, 3 decembrie, de la ora 19.30, protagonistă a operei pucciniene “Manon Lescaut” este una dintre divele operei contemporane: soprana rusă Anna Netrebko, ajunsă la al optsprezecelea rol la Teatrul Metropolitan din New York. Spectacolul este comentat de Luminița Arvunescu și invitatul său, criticul muzical Costin Popa.

Stagiunea 2016-2017, la Radio România Muzical și Radio România Cultura

În stagiunea 2016-2017, pot fi ascultate la Radio România Muzical și Radio România Cultural următoarele spectacole de la Teatrul Metropolitan din New York:

21 ianuarie 2017. Charles Gounod – „Romeo şi Julieta” cu: Diana Damrau şi Vittorio Grigolo. Dirijor Gianandrea Noseda

28 ianuarie 2017. Gioachino Rossini – „Bărbierul din Sevilla” cu: Peter Mattei, Pretty Yende, Dmitri Korchak, Mihail Petrenko, Maurizio Muraro. Dirijor Maurizio Benini

11 februarie 2017. Georges Bizet – „Carmen” cu: Clementine Margaine, Marcelo Alvarez, Maria Agresta. Dirijor Dan Ettinger

4 martie 2017. Jules Massenet – „Werther” cu: Vittorio Grigolo, Isabel Leonard, David Bizic, Anna Christy. Dirijor Edward Gardner

11 martie 2017. Giuseppe Verdi – „La Traviata” cu: Sonya Yoncheva, Michael Fabiano, Thomas Hampson. Dirijor Nicola Luisoti.

1 aprilie 2017. Ludwig van Beethoven – „Fidelio” cu: Klaus Florian Vogt, Adrianne Pieczonka, Falk Struckmann. Dirijor Sebastian Weigle.

22 aprilie 2017.  P. I. Ceaikovski – „Evgheni Oneghin” cu: Dmitri Hvorostovski, Anna Netrebko, Aleksei Dolgov. Dirijor Robin Ticciati

29 aprilie 2017 – în retransmisie, Richard Wagner – „Tristan şi Isolda” din 8 aprilie 2017, cu: Nina Stemme şi Stuart Skelton

În direct, debut de stagiune la Teatrul Scala din Milano

Miercuri, 7 decembrie, de la ora 18.50, poate fi ascultat în direct spectacolul care deschide stagiunea celebrului teatru Scala din Milano: opera “Madama Butterfly” de Giacomo Puccini.

În mod tradițional, Teatrul Scala din Milano își deschide noua stagiune pe 7 decembrie; a devenit deja o tradiție de mulți ani ca acest spectacol să poată fi ascultat în direct la Radio România Muzical și Radio România Cultural.

Spectacolul din 7 decembrie 2016 o are protagonistă în rolul titular pe soprana uruguayană Maria Jose Siri, o fostă discipolă a sopranei române Ileana Cotrubaș. Distribuția este condusă de directorul muzical al Teatrului Scala din Milano, dirijorul italian Riccardo Chailly.

Spectacolul este comentat de Luminița Arvunescu și invitatul ei, dr. Stephan Poen.

Radio România Muzical poate fi ascultat pe frecvențele FM 97.6 și 104.8, online la www.romania-muzical.ro sau prin aplicațiile pentru IOS și Android.

Foto: Spectacole de operă la Radio România Muzical – romania-muzical.ro

04
/07
/16

Între 23 septembrie și 1 octombrie 2016 Radio România organizează ediția a III-a a Festivalului Internațional al Orchestrelor Radio - RadiRo, singurul eveniment muzical internațional care își propune, din 2012, la fiecare 2 ani, să aducă în atenție profilul unic și excelența artistică a ansamblurilor simfonice radio din întreaga lume.

30
/06
/16

Summer Music Academy Sinaia, organizat de jmEvents, este un program internațional, constând într-o serie de master-classes la cele mai înalte standarde pentru vioară, violă, violoncel, flaut și muzică de cameră cu artiști de elită și profesori de la academii europene de prestigiu. A 5-a ediție, desfășurată la Sinaia, are loc în perioada 14 - 26 iulie.

27
/06
/16

Cu un program impresionant – Concertul nr.5 « Imperialul » și Simfonia nr. 7 de Bruckner -, Orchestra simfonică a Filarmonicii bucureștene, dirijorul german Gerd Schaller și pianistul israelian Alon Goldstein închid, joi 30 iunie și vineri 1 iulie, o stagiune care a cunoscut multe momente de vârf.

26
/06
/16

A fost idolul unei țări întregi. Adolescentele de la pension dormeau cu poza lui sub pernă, visând să devină artiste. „Prințul operetei românești” are astăzi bust în parcul Kisellef. O stradă din Bucureşti se numește „Nae Leonard” și un teatru din Galaţi îi poartă numele: Teatrul Muzical „Nae Leonard”.

24
/06
/16

Al Pacino, actorul în vârstă de 76 de ani, devenit o legendă a cinematografiei americane prin rolurile sale din filme precum "Nașul" sau "Scarface", se numără printre laureații celei de-a 39-a gale anuale a Kennedy Center Honors, cele mai prestigioase distincții culturale din Washington.

23
/06
/16

Am ascultat în ultimul timp mai multe discuri, semnate de nume dintre cele mai importante ale lumii interpretative contemporane. Și mi se pare esențial că fiecare dintre acești mari muzicieni spun prin înregistrările lor și o poveste interesantă pentru oamenii de astăzi; muzica, mai ales muzica clasică, nu este doar un prilej pentru clipe de liniște, ci și un pretext pentru a intra într-un univers destul de îndepărtat de obișnuitul nostru cotidian.

23
/06
/16

Omar Sosa va prezenta la Jazz Night Out cel mai nou disc al său, Ilé, o revenire muzicală la rădăcinile afro-cubaneze, pe scenă fiindu-i alături Leandro Saint-Hill -saxofon și flaut, Childo Tomas- bas și vocal, Ernesto Simson la tobe. Joi, 30 iunie, de la ora 20.00, la Sala Radio.

22
/06
/16

Pe 23 iunie, Asociaţia Culturală „Patrimoniu pentru Viitor” și Muzeul Național de Artă al României vă invită să petreceți noaptea magică a Sânzienelor în curtea de onoare a MNAR (Calea Victoriei nr. 49-53). Vor fi alături de noi Victor Rebengiuc, Irina Sârbu & Ethnotic Project, Liliana Iorgulescu, Mihaela Vosganian, Corul „Sound” condus de Voicu Popescu şi mulţi alţii.

21
/06
/16

Obiecte de artă realizate de Kurt Cobain, precum şi obiecte personale, vor fi expuse într-un viitor turneu al unei expoziţii dedicate acestuia. Arta lui Kurt Cobain a apărut pentru prima oară în documentarul din 2015 "Cobain: Montage of Heck", al cărui producător executiv a fost Frances Bean.