Spectacole de Silviu Purcărete de văzut de acasă
https://www.ziarulmetropolis.ro/spectacole-de-silviu-purcarete-de-vazut-de-acasa/

Miercuri, 15 aprilie, de la ora 19.00, Săptămâna Purcărete propune celebrul spectacol „Titus Andronicus” de William Shakespeare, după care vor fi difuzate şi alte creaţii de arhivă ale cunoscutului regizor român.

Un articol de Liliana Matei|15 aprilie 2020

Săptămâna Purcărete a început cu producția „Piticul din grădina de vară” de D. R. Popescu, iar marți, 14 aprilie, de la ora 19.00, spectatorii au avut ocazia unică de a vedea „Phaedra”, după Euripide și Seneca, unul dintre cele mai mari succese ale teatrului românesc în lume, cu o carieră internațională neegalată până în prezent.

Spectacolul a fost un fenomen, cu un număr record de reprezentații: 172, dintre care 100 în străinătate, în cele mai importante festivaluri ale lumii: Austria, Marea Britanie, Coreea de Sud, Belgia, Portugalia, Franța, Polonia, Ungaria, Italia, Iugoslavia, Brazilia, Olanda, Spania, Grecia, Norvegia, Danemarca, Macedonia, Germania.

Despre „Phaedra”, regizorul Purcărete a declarat în repetate rânduri că este cel mai împlinit spectacol al său, iar despre actrița în rol principal, Leni Pinţea-Homeag s-a scris în repetate rânduri în cronica internațională că este ”senzațională”.

Săptămâna Purcărete continuă cu alte trei producții care au avut, de asemenea, un parcurs internațional spectaculos: „Titus Andronicus” de William Shakespeare va fi difuzat miercuri, 15 aprilie, tot de la ora 19.00. În 1993, spectacolul a fost premiat la Festivalul Americilor din Canada, în 1994 la Festivalul de la Sao Paolo, iar în 1997 la Festivalul Conventiei Teatrale Europene de la Stockholm.

Joi, 16 aprilie este programat „Ubu Rex cu scene din Macbeth”, după Alfred Jarry și William Shakespeare, premiat în 1991 la Festivalul Internațional de la Edinburgh, iar ultimul spectacol în regia lui Silviu Purcărete prezentat săptămâna aceasta va fi „Danaidele”, după Eschil, difuzat duminică, 19 aprilie, un spectacol cu o distribuție impresionantă și care emană o forță extraordinară, unul dintre puținele spectacole românești care a ajuns peste Ocean.

Spectacolele vor fi difuzate pe pagina facebook oficială a Teatrului Național „Marin Sorescu”: https://www.facebook.com/tncms.oficial/ , în datele menționate, de la ora 19.00.

Programul online al Teatrului Național „Marin Sorescu” – #teatruNcasAcasateatru este completat de  Leapșa Digitală, VideoPoezia, Interviurile SpectActor, Suplimentul de lectură, Cafeneaua de acasă, Fețe de teatru și Regizor la rampă, concepte create pentru a ne ajuta să traversăm mai ușor această perioadă care ne-a restricționat tuturor existența.

28
/11
/21

Arta autentică începe dincolo de convenții și dincolo de granițe. Dincolo de teze, ipoteze și antiteze, ea se întrezărește uneori limpede, alteori vag, ca printr-una dintre multele ferestre de la privești, în decursul unei vieții, lumea din jur.

27
/11
/21

Pentru a doua oară în istoria Premiilor Observator cultural, Gala Premiilor Observator Cultural, ediția a XV-a, s-a desfășurat online, pe 25 noiembrie, într-o sesiune live, care a putut fi urmărită pe pagina de Facebook a revistei.

26
/11
/21

INTERVIU „Cu fiecare film am impresia că învăţ ceva nou despre meseria de actor”, afirmă într-un interviu cunoscutul actor franco-algerian Kad Merad, progatonist în comedia „Succes de public” („Un triomphe”, 2020), regizată de Emmanuel Courcol şi disponibilă în prezent în cinematografele din România.

25
/11
/21

S-a născut în toamna anului 1925, la Moscova, într-o familie de evrei, care aveau multe legături cu lumea artistică a momentului. Mama ei, Rachela, a fost actriţă în filme mute.

25
/11
/21

Expoziția-eveniment „Idolul modern. Henry Moore în Blocul Răsăritean” este deschisă vizitatorilor în perioada 14 octombrie 2021 – 6 februarie 2022, la Muzeul Național de Artă al României. Publicul este invitat astfel să redescopere un moment esențial pentru istoria recentă a artei românești și est-europene.

24
/11
/21

În perioada 26-30 noiembrie 2021, la Iași are loc prima ediție a evenimentului Sinestezia. Timp de 5 zile, publicul se va întâlni cu artiști ieșeni și din țară și va explora arta în diverse forme neconvenționale, atât fizic, cât și online prin transmisiuni live gratuite.