Spectacolul începe cu o lectură, ediţia a II-a, la Nottara
https://www.ziarulmetropolis.ro/spectacolul-incepe-cu-o-lectura-editia-a-ii-a-la-nottara/

Teatrul Nottara organizează, între 23 şi 25 aprilie, la Sala George Constantin, a doua ediţie a proiectului Spectacolul începe cu o lectură, iniţiat în decembrie 2013 şi desfăşurat în parteneriat cu Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică, „I.L. Caragiale” (UNATC).

Un articol de Petre Ivan|17 aprilie 2014

Cea de-a doua ediţie a este dedicată dramaturgiei contemporane mexicane, fiind pentru prima oară când se traduc in limba română piese de teatru aparţinând acestei culturi. Spectacolele lectură sunt conduse de tineri regizori masteranzi, iar distribuţiile reunesc atât actori ai teatrului gazdă, cât şi studenţi.

Prin acest proiect, Teatrul Nottara îşi propune să trezească interesul publicului şi specialiştilor pentru dramaturgia contemporană din alte ţări, mai puţin cunoscută în România.

Ca o continuare practică a spectacolelor lectură din prima ediţie (dedicată dramaturgiei contemporane din Cehia), a fost decisă punerea în scenă a textului Poker face de Petr Kolečko, în regia Adelei Bițică (studentă la Master RegieTeatru).

În această montare joacă actori experimentaţi, Victoria Cociaș și Ion Haiduc, alături de studenţii Cristiana Ioniță și Costin Dogioiu. Spectacolul va avea premiera în luna iunie.

Evenimentul Spectacolul începe cu o lectură prilejuieşte, de asemenea, miercuri, 23 aprilie, ora 19:00, la Sala George Constantin a Teatrului Nottara o întâlnire cu dramaturgul şi regizorul Mariana Hartasánchez, autoarea piesei Un banjo şi doi morţi. Spectacolul – lectură (în regia Adelei Biţică – masterandă anul II, Regie Teatru), va fi urmat de discuţii cu publicul şi presa.

Spectacolul

 În cele trei zile ale evenimentului, spectatorii au acces liber la următoarele spectacole-lectură:

 23 aprilie 2014, ora 19:00

– Un banjo şi doi morţi de Mariana Hartasánchez, traducerea: Jenniffer Corrales Oconitrillo, regia: Adela Biţică   (masterandă anul II, Regie Teatru), cu: Ada Navrot, Crenguța Hariton, Mihai Nițu, Bianca Popescu, Sorin Cociș, Ion Haiduc. Reprezentaţia va fi urmată de discuţii cu publicul şi presa, în prezenţa autoarei.

 24 aprilie 2014, ora 19:30

– Alaska de Gibrán Portela, traducerea: Jenniffer Corrales Oconitrillo, regia: Dragoş Muşoiu (masterand anul II, Regie Teatru), cu: Dan Bordeianu, Vlad Pavel, Ioana Calotă.

 25 aprilie 2014, ora 19:30

– Autopsia unui fulg de nea de Luis Santillán, traducerea: Jenniffer Corrales Oconitrillo, regia: Irina Teodora Slate (studentă anul III, Regie), cu: Crenguţa Hariton, Andreea Alexandrescu, Ada Galeş.

Foto cu Spectacolul începe cu o lectură – Teatrul Nottara

30
/04
/24

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, prin Departamentul de Cercetare, Dezvoltare, Inovare, și Centrul de Teatru Educațional Replika desfășoarpă, în perioada 27 mai-1 iunie 2024, evenimentul care încheie proiectul european TabThePAST. Taboo History. Fill the Past to Sense the Present (Istoria Tabu. Umple golurile din trecut pentru a percepe prezentul).

30
/04
/24

Luni, pe 29 aprilie, la Teatrului Național ,,I. L. Caragiale’’ din București, a avut loc cea de-a 18-a ediție a Galei Premiilor Gopo, în cadrul căreia au fost celebrate performanțele înregistrate de cinematografia română în ultimii ani.

30
/04
/24

În pofida starturilor false, primăvara pare a se fi împământenit. Asta mai ales dacă te iei după lumina care se filtrează printre copaci. Pare greu de crezut, iar oamenii de la meteo sunt fiecare un soi de Cassandra care a tot strigat „lup” până a rămas fără voce. Dar e suficient să tragem adânc aer în plămâni și, printre moleculele de îndoială își va face loc și aerul proaspăt. În întâmpinarea căldurii, acum că am trecut de cea mai crudă dintre luni, Vanner Collective invită publicul la trei spectacole dezghețate.

30
/04
/24

Galeria Jecza din Timișoara alături de Fundația Interart Triade magnetizează publicul din Veneția cu o expoziție în premieră în orașul celebrei Bienale de Artă, redeschizând vizitatorilor, după un deceniu un spațiu vechi de peste 900 de ani, cu o expoziție intens apreciată de critici, colecționari și iubitori de artă.

29
/04
/24

După „MANual”, spectacolul care a umplut sala la fiecare reprezentație de la Centrul Național al Dansului București (CNDB), Sergiu Diță, un coregraf în plină ascensiune, revine cu o nouă premieră. Publicul este invitat la „Memetics”, un spectacol de dans contemporan inspirat din cultura digitală, în 11 și 12 mai. Un spectacol care va ajunge viral, însă nu pe Internet, ci pe scenă.

29
/04
/24

Tuturor ne place să călătorim. În locuri exotice, în orașe aglomerate, la capătul lumii sau la doi pași de casă. Dar există și locuri unde poți călători în timp. Iar Râșnov este locul ideal pentru o astfel de experiență.

29
/04
/24

Romanul „Părinți” al Dianei Bădica este romanul unei generații. Este acel moment din proza noastră contemporană în care simți respirația unei scriitoare cu totul speciale, care reușește să surprindă suflul și sufletul unei generații în care s-au întâlnit și s-au ciocnit toate tranzițiile ultimelor decenii.

29
/04
/24

Timp de 12 zile, în perioada 17 mai – 9 iunie, copiii sunt așteptați, alături de părinții lor, la cea de-a opta ediție a Festivalului Opera Copiilor, unde vor fi întâmpinați cu surprize și activități distractive, desfășurate în locurile binecunoscute, dar și în spații recente deschise publicului.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.