Spectacolul „Născut în 2000” deschide ediția a X-a a festivalului 25 de (ore) zile de teatru (non-stop)
https://www.ziarulmetropolis.ro/spectacolul-nascut-in-2000-deschide-editia-a-x-a-a-festivalului-25-de-ore-zile-de-teatru-non-stop/

Anul acesta festivalul 25 DE ORE DE TEATRU NON-STOP îşi adaptează formatul din raţiuni de siguranţă sanitară. Cele 25 de ore de teatru devin 25 de zile de teatru. Spectacolele şi evenimentele se vor desfăşura la Sibiu, din 2 octombrie până pe 26 octombrie.

Un articol de Liliana Matei|25 septembrie 2020

Spectacolul sezonului, NĂSCUT ÎN 2000, scris și regizat de Bogdan Sărătean, deschide festivalul la Sala Thalia, vineri, 2 octombrie, la ora 19:00. Este unicul eveniment indoor, celelalte acțiuni urmând a se desfășura în aer liber. Biletele au fost puse în vînzare exclusiv în format electronic pe portalul iabilet.ro la un preț accesibil (40 lei DOUBLE și 30 lei SINGLE).

Spectacolul NĂSCUT ÎN 2000, produs de BIS Teatru, a avut premiera în 16 augut 2020, în cadrul programului ACCES ONLINE finanțat de Ministerul Culturii. Transmisia premierei (în direct din Grădina BIS) a adunat peste 30.000 de spectatori în mediul virtual.

Protagonistele spectacolului sunt actrițele Aneea Opriș, Alexandra Roatiș și Andrada Grosu, toate născute în anul 1990. Pe parcursul procesului de creație li s-a alăturat Shama Leah, născută în Kampala, Uganda.

Textul spectacolului a fost generat într-un proces de colaborare între regizor și actrițe pe baza experiențelor personale ale acestora în ceea ce privește maternitatea.

Procesul de creație, conceperea scenariului precum și repetițiile au avut loc integral în mediul online, fiind documentate și înregistrate.

Incluzând premiera, spectacolul a fost difuzat on-line de trei ori, putând fi văzut pe viu, în Grădina BIS, de cinci ori, cu un număr limitat de spectatori. În 2 octombrie, în deschiderea maratonului teatral din acest an, NĂSCUT ÎN 2000 se va juca pentru prima dată într-un spațiu închis, în scenografia adaptată a Alexandrei Budianu.

Anul acesta, maratonul teatral marca BIS presupune 18 evenimente în 8 spații din Sibiu, împărțite tematic în patru capitole: capitolul I – Umor/ Uman, capitolul II – Experimental/ Nișă, capitolul III – Social/ Comunitar/ Emoție, capitolul IV – Basm/ Feerie.

Programul complet al festivalului poate fi consultat pe pagina de facebook BISTeatru. Detalii în curând pe site-ul bisteatru.ro.

Proiectul „25 de ore de teatru (non-stop)” este organizat de Asociația BIS (BIS Teatru), fiind cofinanțat de Primăria Sibiu și de Consiliul Județean Sibiu. Partener de tradiție: MARQUARDT.

„A zecea ediție! Era cumva o datorie față de noi să facem maratonul teatral. Dar în același timp ar fi fost o inconștiență și o lipsă de prețuire la adresa publicului să ne încăpățânăm să ținem cu dinții de conceptul de non-stop. Riscurile erau prea mari în contextul actual. Am inventat acest format nu doar safe, cât și atractiv. Vom oferi timp de 4 weekenduri emoție, viu, zâmbete. Credem că acum mai mult ca oricând e nevoie de un teatru angajat, care să nu cadă în capcana entertainmentului lipsit de substanță. De un teatru de care oamenii să aibă realmente nevoie. Deschidem cu ultimul nostru spectacol smuls din măduva atât de personală a actrițelor din distribuție. Și e sănătos faptul că un proiect care a fost anume conceput în primă fază pentru mediul virtual (asta a fost ideea programului Acces ONLINE inițiat de Ministerul Culturii), generează, iată, un spectacol viu care rămâne în repertoriul BIS Teatru, și care sperăm că va avea o viață cel puțin la fel de lungă precum predecesorul său NĂSCUT ÎN 90. Nu întâmplător am programat spectacolul atât la Sala Thalia, în deschiderea festivalului, cât și la Grădina BIS, unde se va juca în 17, 18 octombrie. Vrem să relevăm dimensiunile lui și să-i testăm gradul de adaptabilitate. Să veniți să fiți parte din el! Bogdan Sărătean, regizor, coordonator BIS Teatru

06
/12
/21

Corul de camera Preludiu şi Orchestra Română de Tineret dirijate de Andrei Stănculescu vor evolua pe 8 decembrie, ora 19, la Ateneul Român, într-un prim eveniment pe care îl susţin în această formulă, sub conducerea muzicală a tânărului dirijor.

06
/12
/21

Miercuri, 8 decembrie, de la ora 18:30, la Sala Cinema a Muzeului Țăranului Român, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” va avea loc o proiecție specială a filmului „Otto Barbarul”.

03
/12
/21

La 100 de ani de la momentul istoric, în care George Enescu a dirijat „Lohengrin” la Opera Națională București, în seara de 8 decembrie 2021, va avea loc principalul eveniment al stagiunii „Opera 100”: premiera cu „Lohengrin” de Richard Wagner, în regia lui Silviu Purcărete, scenografia Dragoş Buhagiar, conducerea muzicală Tiberiu Soare, ce va avea trei reprezentații: pe 8, 10 și 12 decembrie, ora 18:30.

02
/12
/21

Mâine, 3 decembrie 2021, de la ora 17:00, se deschide CLASSICAL CHRISTMAS MARKET, primul Târg de Crăciun în aer liber din România, care va aduce în prim plan muzica clasică a sărbătorilor de iarnă. Poziționat pe Esplanada Operei Naționale București (Bulevardul Mihail Kogălniceanu 70-72), CLASSICAL CHRISTMAS MARKET va fi deschis publicului în perioada 3 – 31 decembrie, între orele 10.00 și 21.00.

02
/12
/21

Constantin Chiriac, directorul Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, laureat al Premiilor Naționale Negruzzi 2020, a primit la Iași această importantă distincție cu prilejul zilei de 1 Decembrie 2021.

02
/12
/21

Orchestra Română de Tineret dirijată de Gabriel Bebeşelea semnează primul eveniment cultural românesc de anvergură de la Expo 2020 Dubai, solişti fiind laureaţii Concursului Internaţional “George Enescu” 2021, violonistul Valentin Şerban şi violoncelistul Ştefan Cazacu. Concertul va avea loc în onoarea Zilei Naţionale a României pe scena Millenium Amphitheater din cadrul Expoziţiei Mondiale Dubai 2020, fiind programat în seara de 6 decembrie, de la ora 18. În data de 7 decembrie, formaţii camerale din cadrul Orchestrei Române de Tineret vor susţine micro-recitaluri în pavilionul României la Expo 2020.

02
/12
/21

Evenimentul Gheorghe Zamfir - 80 invită publicul din România la o întâlnire inedită cu legendarul naist Gheorghe Zamfir, în trei concerte ce vor avea loc între 9 şi 11 decembrie la Găeşti – localitatea natală a artistului – pe 9 decembrie, de la ora 19, la Casa de cultură, la Târgovişte, pe 10 decembrie, de la ora 19, la Sala Independenţa, şi la Bucureşti pe 11 decembrie, de la ora 19, la Sala Radio.