Spectacolul „Născut în 2000” deschide ediția a X-a a festivalului 25 de (ore) zile de teatru (non-stop)
https://www.ziarulmetropolis.ro/spectacolul-nascut-in-2000-deschide-editia-a-x-a-a-festivalului-25-de-ore-zile-de-teatru-non-stop/

Anul acesta festivalul 25 DE ORE DE TEATRU NON-STOP îşi adaptează formatul din raţiuni de siguranţă sanitară. Cele 25 de ore de teatru devin 25 de zile de teatru. Spectacolele şi evenimentele se vor desfăşura la Sibiu, din 2 octombrie până pe 26 octombrie.

Un articol de Liliana Matei|25 septembrie 2020

Spectacolul sezonului, NĂSCUT ÎN 2000, scris și regizat de Bogdan Sărătean, deschide festivalul la Sala Thalia, vineri, 2 octombrie, la ora 19:00. Este unicul eveniment indoor, celelalte acțiuni urmând a se desfășura în aer liber. Biletele au fost puse în vînzare exclusiv în format electronic pe portalul iabilet.ro la un preț accesibil (40 lei DOUBLE și 30 lei SINGLE).

Spectacolul NĂSCUT ÎN 2000, produs de BIS Teatru, a avut premiera în 16 augut 2020, în cadrul programului ACCES ONLINE finanțat de Ministerul Culturii. Transmisia premierei (în direct din Grădina BIS) a adunat peste 30.000 de spectatori în mediul virtual.

Protagonistele spectacolului sunt actrițele Aneea Opriș, Alexandra Roatiș și Andrada Grosu, toate născute în anul 1990. Pe parcursul procesului de creație li s-a alăturat Shama Leah, născută în Kampala, Uganda.

Textul spectacolului a fost generat într-un proces de colaborare între regizor și actrițe pe baza experiențelor personale ale acestora în ceea ce privește maternitatea.

Procesul de creație, conceperea scenariului precum și repetițiile au avut loc integral în mediul online, fiind documentate și înregistrate.

Incluzând premiera, spectacolul a fost difuzat on-line de trei ori, putând fi văzut pe viu, în Grădina BIS, de cinci ori, cu un număr limitat de spectatori. În 2 octombrie, în deschiderea maratonului teatral din acest an, NĂSCUT ÎN 2000 se va juca pentru prima dată într-un spațiu închis, în scenografia adaptată a Alexandrei Budianu.

Anul acesta, maratonul teatral marca BIS presupune 18 evenimente în 8 spații din Sibiu, împărțite tematic în patru capitole: capitolul I – Umor/ Uman, capitolul II – Experimental/ Nișă, capitolul III – Social/ Comunitar/ Emoție, capitolul IV – Basm/ Feerie.

Programul complet al festivalului poate fi consultat pe pagina de facebook BISTeatru. Detalii în curând pe site-ul bisteatru.ro.

Proiectul „25 de ore de teatru (non-stop)” este organizat de Asociația BIS (BIS Teatru), fiind cofinanțat de Primăria Sibiu și de Consiliul Județean Sibiu. Partener de tradiție: MARQUARDT.

„A zecea ediție! Era cumva o datorie față de noi să facem maratonul teatral. Dar în același timp ar fi fost o inconștiență și o lipsă de prețuire la adresa publicului să ne încăpățânăm să ținem cu dinții de conceptul de non-stop. Riscurile erau prea mari în contextul actual. Am inventat acest format nu doar safe, cât și atractiv. Vom oferi timp de 4 weekenduri emoție, viu, zâmbete. Credem că acum mai mult ca oricând e nevoie de un teatru angajat, care să nu cadă în capcana entertainmentului lipsit de substanță. De un teatru de care oamenii să aibă realmente nevoie. Deschidem cu ultimul nostru spectacol smuls din măduva atât de personală a actrițelor din distribuție. Și e sănătos faptul că un proiect care a fost anume conceput în primă fază pentru mediul virtual (asta a fost ideea programului Acces ONLINE inițiat de Ministerul Culturii), generează, iată, un spectacol viu care rămâne în repertoriul BIS Teatru, și care sperăm că va avea o viață cel puțin la fel de lungă precum predecesorul său NĂSCUT ÎN 90. Nu întâmplător am programat spectacolul atât la Sala Thalia, în deschiderea festivalului, cât și la Grădina BIS, unde se va juca în 17, 18 octombrie. Vrem să relevăm dimensiunile lui și să-i testăm gradul de adaptabilitate. Să veniți să fiți parte din el! Bogdan Sărătean, regizor, coordonator BIS Teatru

22
/10
/20

Săptămâna aceasta, marele regizor, scenarist și actor Nikita Mihalkov, laureat al premiului Oscar, a împlinit 75 de ani, iar TVR 2 îl aniversează programând două dintre filmele sale reprezentative. Bărbierul din Siberia”, cu Julia Ormond, Oleg Menşikov şi Richard Harris – sâmbătă, la Filmul săptămânii şi Ochi negri (OCI CIORNIE), cu inegalabilul actor Marcello Mastroianni - duminică, la Filmul de Artă.

22
/10
/20

Asociația Culturală Control N a lansat în această săptămână prima ediție a programului educațional De Trei Ori (Poveste. Monolog. Scenariu) – ateliere de autocunoaștere prin scris, care se va desfășura în perioada 19 octombrie – 6 noiembrie, în varianta online, cu 30 de elevi din clasele a VI-a și a VII-a din trei școli bucureștene: Școala Gimnazială Nr. 197, Școala Gimnazială Nr. 169 și Școala Gimnazială “Sfinții Constantin și Elena”.

21
/10
/20

CRONICĂ DE FILM Prezentat în premieră la Festivalul Astra de la Sibiu şi selectat la prestigiosul IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam), „Copii pierduţi pe plajă” (2020) este debutul în lungmetrajul documentar al tinerei regizoare Alina Manolache şi încearcă să facă un portret al generaţiei de 30 ani, născută imediat după Revoluţie.

20
/10
/20

Editura Muzeului Național de Artă Contemporană și-a adăugat în colecție o nouă publicație „reper” pentru istoria vizualității contemporane din România, marcând astfel borna istorică a 30 de ani de la evenimentele lui decembrie 1989.

19
/10
/20

Joi, 22 octombrie 2020, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul Lior Shambadal, va susține, de la ora 19.00, un program integral semnat de Wolfgang Amadeus Mozart, în regim live, în cadrul stagiunii online. Concertul este transmis în direct, fără spectatori, din Sala mare a Ateneului Român, pe canalele online ale instituției.

19
/10
/20

Teatrul Național Iași anunță cea dintâi premieră a stagiunii, care va avea loc pe scena Sălii Mari: „Unchiul Vanea” de A.P. Cehov, în regia lui Claudiu Goga, un eveniment care marchează 160 de ani de la nașterea dramaturgului rus, programat în două părți: prima parte vineri, pe 23 octombrie, cea de-a doua parte sâmbătă, pe 24 octombrie, ambele cu începere de la ora 19:00.

Pagina 1 din 92412345...102030...Ultima »