Start Cinepolitica Nights: documentare și lungmetraje de ficțiune pe teme politice
https://www.ziarulmetropolis.ro/start-cinepolitica-nights-documentare-si-lungmetraje-de-fictiune-pe-teme-politice/

Seria Cinepolitica Nights începe astăzi! Trei documentare în premieră naţională şi trei lungmetraje de ficţiune, printre care şi două producţii româneşti, vor fi difuzate online, în perioada 5-14 mai (de miercuri până vineri), prin intermediul platformei Elvire chez vous.

Un articol de Petre Ivan|5 mai 2021

Săptămâna aceasta, în cadrul Cinepolitica Nights: Maria, Regina României (r: Alexis Sweet Cahill, 2019), un film cât o istorie, o poveste bazată pe fapte reale ce are în prim plan figura marcantă a Reginei Maria – miercuri, 5 mai; SAF (r: Ali Vatansever, co-producție România, 2019), o dramă despre imigrație, gentrificare și tensiunile sociale din societatea turcă – joi, 6 mai; Assassins / „Asasine” (r: Ryan White, 2020), un documentar în premieră națională, ce spune povestea incredibilă a uciderii fratelui liderului nord-coreean Kim Jong-un – vineri, 7 mai.

Filmele vor putea fi vizionate exclusiv online, pe întreg teritoriul României, prin intermediul Elvire chez vous. Fiecare film este disponibil o singură seară, de la ora 18:00 și până la miezul nopții, în platforma Eventbook.

Seria debutează miercuri, 5 mai, cu lungmetrajul Maria, Regina României (r: Alexis Sweet Cahill, 2019). Bazat pe fapte reale, filmul prezintă participarea Reginei Maria la Conferința de Pace de la Paris din 1919, după Primul Război Mondial. Măcinată de boală, ținută captivă foametei și deznădejdei, soarta politică a României este extrem de controversată. Maria a petrecut săptămâni întregi în Anglia și Franța, negociind în numele țării ei și încercând să obțină recunoașterea deplină pentru schimbările suferite după război. Filmul examinează rolul ei în negocieri, precum și opoziția de care s-a lovit acasă și în străinătate, în timp ce familia ei regală are probleme, într-o lume aflată în plină schimbare.

Trailer:  https://youtu.be/ZiqxIbsPjbA

Joi, 6 mai, Cinepolitica Nights propune o dramă despre imigrație, gentrificare și tensiunile sociale din societatea turcă: SAF (r: Ali Vatansever, co-producție Turcia-Germania-România, 2019). În districtul Fikirtepe din Istanbul, transformarea urbană face una cu pământul comunitățile sărace, iar refugiații sirieni se adăpostesc în clădiri abandonate. Kamil și soția lui, Remziye, riscă să își piardă casa. Kamil este nevoit să accepte, în secret, să lucreze pe un șantier, chiar dacă angajatorul lui este compania care distruge zona în care locuiește. Oprimarea și anxietatea – atât în cartier, unde se teme să nu fie descoperit, cât și la lucru, îl schimbă treptat. Într-o zi, Kamil dispare din senin.

Trailer: https://youtu.be/8ubH4vyD9YE

Difuzat în premieră națională, vineri, 7 mai, documentarul Assassins / „Asasine” (r: Ryan White, 2020) spune povestea incredibilă a uciderii fratelui liderului nord-coreean Kim Jong-un. Un film selecționat la Sundance și Stockholm Film Festival.

În anul 2017, Kim Jong-nam, fratele liderului nord-coreean Kim Jong-un, a fost asasinat în supraaglomeratul aeroport din Kuala Lumpur. Neverosimila crimă s-a petrecut la lumina zilei și a fost filmată integral de camerele de supraveghere. Materialul video a relevat momentul în care două femei tinere s-au apropiat de Jong-nam și i-au pulverizat în față cel mai periculos agent neurotoxic de pe planetă, letalul VX. Filmul redă o extraordinară poveste despre manipulare și subterfugii în era social media, despre improbabilele planuri ale unui temut dictator și, nu în ultimul rând, despre cele două femei care luptă pentru propriile vieți.

Trailer: https://youtu.be/LNkmnVd9wHM

Seria Cinepolitica Nights continuă miercuri, 12 mai, cu proiecția, în premieră națională, a documentarului Photographer of War / „Fotograf de război” (r: Boris B. Bertram, 2019), nominalizat la Danish Film Awards 2020 la categoria „cel mai bun documentar”.

Jan Grarup este unul dintre cei mai importanți fotografi de război actuali. Viața sa este trăită la limită, aflat în permanență între zonele de conflict și căminul său din Copenhaga. Existența sa intră într-o stare de extremă urgență, în momentul în care află că e posibil să rămână unicul părinte în viață pentru copiii săi. Filmul documentar creează portretul psihologic al unui martor direct al celor mai mari orori de război din ultimii 25 de ani, aflat față în față cu o nouă luptă, de data aceasta interioară.

Trailer: https://youtu.be/nGGvbqjbgUk

Joi, 13 mai, un nou documentar în premieră națională, laureat al festivalurilor de film de la Berlin, Cracovia, cât și la IndieLisboa și British Independent Film Awards: White Riot / „Revolta albă” (r: Rubika Shah, 2019). În Marea Britanie de la sfârșitul anilor ’70, mișcarea punk explodează. Țara este profund divizată din cauza imigrației masive. În urma unor nefericite declarații rasiste făcute de Eric Clapton, presa muzicală britanică se coalizează pentru a combate acest curent periculos. Astfel se naște mișcarea Rock Against Racism. Documentarul descrie povestea netrunchiată a unei ere uitate, în care muzica a schimbat lumea prin refuzul de a se pleca în fața unui status-quo profund nedrept.

Trailer: https://youtu.be/Fj9WXw_W1dc

Cinepolitica Nights se încheie vineri, 14 mai, cu proiecția lungmetrajului de ficțiune autohton Berliner (r: Marian Crișan, 2020), câștigător al premiului Keen Eye, la Festivalul de Film de la Moscova. Mocanu, un politician în plină campanie electorală pentru un loc în Parlamentul European, rămâne blocat la Salonta, un mic orășel de provincie. El este găzduit în casa lui Viorel, un cetățean obișnuit, tractorist de meserie. Politicianul își va continua campania electorală în micul orașel, punând la cale un plan cameleonic.

Toate cele șase filme din cadrul Cinepolitica Nights vor putea fi vizionate exclusiv online, pe întreg teritoriul României, prin intermediul Elvire chez vous, în platforma Eventbook. Fiecare film este disponibil o singură seară, de la ora 18:00 și până la miezul nopții, în platforma Eventbook. Prețul biletelor este de 15 lei (tarif unic), iar comenzile sunt limitate la un singur bilet per adresă de email. Detalii de acces: https://eventbook.ro/elvirepopesco

Organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine, Festivalul Internațional de Film Cinepolitica este patronat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC) şi de Universitatea Naţională de Arte (UNArte) și susținut de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) și DACIN SARA.

19
/04
/23

Profesioniști pasionați, care au contribuit semnificativ la realizarea unora dintre cele mai importante producții de film ale României, monteurii de film Melania Oproiu, Nita Chivulescu și Mircea Ciocâltei vor fi omagiați la cea de-a XVII-a ediție a Premiilor Gopo. Contribuția lor va fi recompensată cu Premiul Special, oferit în cadrul evenimentul ce va avea loc pe 25 aprilie, la Teatrul Național ,,I. L. Caragiale’’ din București.

19
/04
/23

„Inocentul/ L'innocent”, filmul lui Louis Garrel, pe care starul cinematografiei franceze l-a scris, regizat și în care joacă alături de Roschdy Zem, Anouk Griberg și Noémie Merlant, este o comedie explozivă și plină de sensibilitate despre un jaf înfăptuit în familie. Filmul, inspirat de evenimente din viața autorului, a câștigat două premii César și va avea premiera în cinematografe din 21 aprilie, distribuit de Independența Film.

13
/04
/23

După premiera internațională a seriei Spy/Master (HBO Max), în februarie, la Festivalul internațional de film de la Berlin, producție în care interpretează unul dintre rolurile principale, Ana Ularu a avut de curând premiera The Power/Puterea (Amazon Prime), un serial de nouă episoade în care joacă alături de Toni Collette (The Sixth Sense, Little Miss Sunshine), John Leguizamo (Moulin Rouge, Romeo + Juliet), Auli’I Cravalho (Vaiana, Moana/Ralph rupe netu`) și Josh Charles (The Good Wife/Soția perfectă).

13
/04
/23

Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL ajunge anul acesta la cea de-a 20-a ediție ce se va desfășura între 14 și 20 august la Sfântu Gheorghe, Delta Dunării.

12
/04
/23

În luna mai, Warner TV transformă ziua de marți în ziua Rambo. În fiecare săptămână, celebrul personaj interpretat de Sylvester Stallone va avea parte de acțiune în filmele „First Blood”, „Rambo: First Blood Part II” și „Rambo III”.

06
/04
/23

American Independent Film Festival revine anul acesta la București cu cea de-a VII-a ediție, care va avea proiecții în sălile de cinema din București, între 21 și 24 aprilie, la Cinema Elvire Popesco și Cinemateca Eforie, și proiecții în aer liber, între 23 și 25 iunie, la Roaba de cultură, în Parcul Herăstrău.

31
/03
/23

KineDok – programul internațional ce promovează filmul documentar în spații alternative – revine la Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului One World Romania. Pe 4 aprilie, de la ora 16:00, la Biblioteca Metropolitană București – Filiala Dimitrie Cantemir (Str. Viitorului nr. 52), prezentăm dezbaterea „Rolul bibliotecilor în activarea comunității locale prin film documentar”.

30
/03
/23

Telespectatorii TVR Cultural sunt invitaţi sâmbătă, 1 aprilie, la o nouă „Noaptea Albă a Filmului Românesc", alături de regizorul Cristi Puiu. Apreciatele filme „Moartea domnului Lăzărescu", „Sieranevada" și „Malmkrog", dar și scurtmetrajul „Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea" se regăsesc printre filmele difuzate de TVR Cultural, pe 1 aprilie.