Startul Festivalului Național de Teatru 2018 se dă astăzi, în noul HUB FNT
https://www.ziarulmetropolis.ro/startul-festivalului-national-de-teatru-2018-se-da-astazi-in-noul-hub-fnt/

Astăzi debutează la Bucureşti a 28-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru! Deschiderea oficială are loc de la 17.30 la HUB-ul FNT, amplasat în clădirea Hanului Gabroveni (sediul ARCUB) din centrul Capitalei şi va fi urmată de vernisajul expoziţiei LACOMBE: THEATRE / CINEMA, care cuprinde peste 40 de opere ale unuia dintre cele mai celebre nume ale fotografiei mondiale: Brigitte Lacombe.

Un articol de Liliana Matei|19 octombrie 2018

Evenimentul va fi marcat de prezența marii artiste – invitat special al FNT.

Așadar începând de azi, vă așteptăm, bineînțeles, în sălile de spectacole pentru a vedea producțiile teatrale invitate din țară și din străinătate, dar vă invităm să fim împreună timp de 11 zile și în HUB-ul FNT – locul care va concentra în acest an principalele evenimente care îmbogățesc cele peste 90 de reprezentații scenice programate în Festival.

HUB-ul FNT– un concept nou în programul Festivalului Național de Teatru – s-a născut din nevoia, devenită din ce în ce mai evidentă în desfășurarea ultimelor ediții, de a genera un punct zero al Festivalului.

HUB-ul a fost creat ca un loc de întâlnire artistică a creatorilor (din teatru, dar și din alte varii domenii), a teoreticienilor și specialiștilor, a programatorilor de eveniment, dar în același timp, un spațiu deschis publicului larg, care să pulseze în ritmul acestui pol coagulant pentru toamna culturală a Bucureștiului.

Este un scop urmărit, în conceptul de festival al ultimilor ani, ca programul să se deschidă și către alte arte, alegând să prezinte, pe lângă spectacolele de teatru aflate în selecție, creații care au un germene de inspirație din lumea teatrului sau care își găsesc punct de intersecție cu acesta.

În 2018, gândind acest HUB, a devenit firesc a le aduce alături, în acest loc al întâlnirilor, potențându-le astfel, prin juxtapunere, încărcătura mesajului. Acel mesaj-legătură ce de altfel a generat, împreună cu valoarea lor artistică intrinsecă, alegerea de a face parte din programul acestei ediții și care se referă la drumul pe care îl parcurge o creație, pe traseul: IMAGINARE – TRANSFORMARE – MEMORIE.

Fotografii: Lucian Muntean

Pornind de la acest concept, noul HUB cultural va găzdui: expoziții, workshop-uri de dans, proiecții de filme, concerte, lecturi performative, lansări de carte de teatru, întâlniri cu creatori și teoreticieni, conferințe, evenimente caritabile, alte întâlniri speciale.

Totodată, în aceeași idee de a face referire la MEMORIE ca loc de tezaurizare, Centenarul Marii Uniri pe care îl celebrăm în acest an va fi marcat printr-un eveniment special: prezența Coroanei Regale a României în inima festivalului, Acest simbol al tuturor românilor va putea fi admirat de pubicul larg pe întreaga durată a FNT 2018 începând de mâine, 20 octombrie, ora 13:00, odată cu ceremonia de aducere a Coroanei în Sala Memorie a HUB-ului FNT.

Astfel, HUB-ul FNT se naște ca un un spațiu multi-art, de confluență a artelor, TEATRUL fiind, în mod natural, elementul de legătură.

HUB-ul va fi găzduit de ARCUB-Gabroveni, Str. Lipscani nr. 84 – 90 (Centrul Cultural al Municipiului București) și va fi deschis pe tot parcursul Festivalului Național de Teatru, între 19 – 28 octombrie.

Evenimentele vor avea loc în cinci săli ale clădirii Hanului Gabroveni de pe strada Lipscani, prin a căror denumire am încercat să sintetizăm tipul de eveniment pe care îl găzduiesc: Sala Memorie, Sala Semantic, Sala Imagine, Sala Cinetic, iar cel mai generos dintre spațiile HUB-ului este dedicat Artistului FNT 2018: Cătălina Buzoianu, sala purtând numele reputatei regizoare.

HUB-ul FNT va funcționa și ca punct de informare pentru festival, toate informațiile utile putând fi aflate la INFO POINT #fnt100.

15
/04
/14

ŞTIAŢI CĂ... în urmă cu 562 de ani (pe 15 aprilie 1452) s-a născut Leonardo da Vinci, artist, om de știință și inventator, unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai Renaşterii? Pentru a nu vă strica această minunată zi, vă prezentăm pe scurt doar 10 curiozităţi despre Leonardo da Vinci:

15
/04
/14

Scurtmetraje regizate de Nicolae Constantin Tănase şi Dorian Boguţă se numără printre titlurile selectate în programul românesc prezentat la Short Film Corner, un eveniment necompetitiv destinat profesioniştilor din cinema care are loc în timpul Festivalului de Film de la Cannes.

14
/04
/14

În România există puţin peste 30 de cinematografe, 78% din orașele ţării nu au nicio sală de cinema funcțională, iar numărul spectatorilor a scăzut de 50 de ori față de anii '90. APFR şi TIFF au demarat o campanie prin care vor schimbe soarta "Marelui Ecran".

14
/04
/14

Un recital extraordinar şi un concert cu Orchestra Naţională Radio vor avea loc la Sala Radio din Bucureşti, pe 23, respectiv 25 aprilie. Sărbătorile Pascale se prelungesc, astfel, cu două sărbători dedicate muzicii şi celui mai mare compozitor al tuturor timpurilor, Mozart.

14
/04
/14

Lecţia de violoncel, Tarelkin, Acum ori niciodată, Un tramvai numit dorinţă, Oscar şi tanti Roz, Mobilă şi durere, Mă mut la mama, Parchează maşina la Harvard!, Trei piese scurte fără sex - iată câteva dintre spectacolele pe care le puteţio vedea în această săptămână la teatrele din Capitală.

13
/04
/14

Noul Cinematograf al Regizorului Român vă propune o seară de film cu un concept inedit: blind-date cu un film, în data de 18 aprilie, la ora 20:00.

11
/04
/14

Actorul Florin Zamfirescu împlineşte 65 de ani, pe 12 aprilie. E un moment în care îşi priveşte viitorul în ochi şi se vede jucând. Se vede chiar şi însurat, cu o doctoriţă. Şi se mai gândeşte şi la sănătate, şi la roluri, şi la cei 42 de ani în teatru, ca actor şi ca profesor.

11
/04
/14

Luna aceasta se împlinesc 120 de ani de la naşterea marelui dramaturg, romancier, filosof şi poet Camil Petrescu. Cu ocazia acestei aniversări, TVR 2 difuzează luni, 14 aprilie, de la ora 20.10, spectacolul „Iată femeia pe care o iubesc” de Camil Petrescu, în regia lui Cornel Todea.