„Steaua fără nume” în deschiderea stagiunii la Teatrul Național din Timișoara
https://www.ziarulmetropolis.ro/steaua-fara-nume-in-deschiderea-stagiunii-la-teatrul-national-din-timisoara/

Noua stagiune deschide sălile de spectacole ale Teatrului Naţional din Timişoara şi le transformă într-un spaţiu de regăsire individuală, de întâlnire şi de comunicare, în universul evoluţiei şi al sănătăţii sociale şi spirituale.

Un articol de Liliana Matei|9 septembrie 2018

Teatrul Național începe stagiunea 2018 – 2019 marți, 11 septembrie, de la ora 19, cu cel mai jucat titlu al ultimilor ani –  M-am hotărât să devin prost după Martin Page, spectacol care a depășit reprezentația cu numărul 100. „M-am hotărât să devin prost”, în lectura Antonellei Cornici,  descrie, într-o suită de povești grave, cu haz, eforturile pe care trebuie să le facă un tânăr mult prea deștept pentru a „învăța” empatia, iar distribuția, alcătuită din Călin Stanciu jr, Victor Manovici, Victoria Rusu, Mălina Manovici și Alina Chelba, reunește câțiva dintre cei mai iubiți actori ai Timișoarei. Următoarele reprezentații sunt programate miercuri, 12 septembrie și joi, 13 septembrie, la Studio „Uțu Strugari”, care își așteaptă publicul în noua sa configurație.

„Pe mâine” de Mihaela Iancu, un spectacol intrat de curând în repertoriul Teatrului Național, reprezintă un fascinant tur de forță al actriței Iuliana Crăescu, într-un one-woman show care poartă  spectatorii într-un labirint al celor mai profunde, al celor mai intime emoții. Spectacolul va avea loc sâmbătă, 15 septembrie, de la ora 19, la Studio „Uțu Strugari”.

Duminică, 16 septembrie, la Sala Mare, cu începere de la ora 19, publicul este invitat să îl urmărească pe celebrul – și atât de actualul – Gogu, în comedia „Proștii sub clar de lună” de Teodor Mazilu, regia Ion-Ardeal Ieremia.  Spectatorii vor avea ocazia să afle care mai este locul, rolul, puterea sentimentelor într-o lume ce pare condusă de orice altceva, și, dincolo de homericul hohot de râs al inconfundabilei comedii a lui Teodor Mazilu vor putea să constate cât de „Gogu”, de „Ortansa”, de „Emilian” sau de „Clementina” sunt cei care  ocupă titlurile știrilor de azi. Actorii care fac posibilă această întâlnire sunt Ion Rizea, Claudia Ieremia, Cristina König, Raul Bastean, Ana Maria Cojocaru, Romeo Ioan, Mădălina Toderaș, Nicolae Pârvulescu, Flavius Retea și Ștefan Roman.

Cel mai bun spectacol al anului, așa cum l-a declarat UNITER prin premiul decernat, „Rambuku” de Jon Fosse, va reveni pe scena Sălii 2 cu prima reprezentație din această stagiune marți, 18 septembrie, de la ora 19. „Rambuku” este un spectacol despre felurile în care dragostea  supraviețuiește istoriei, materiei, vieții înseși, la intersecția dintre cuvânt și tăcere, dintre mișcare și nemișcare, dintre spațiu și timp. Spectacolul, semnat de regizorul Mihai Măniuțiu, îi aduce în fața publicului pe actorii Claudia Ieremia, Ion Rizea și Andrea Gavriliu (care semnează și coregrafia), acestora alăturându-li-se actorii Ada Dumitru, Adrian Loghin, Alexandru Ioan Pântea, Ana Negrescu, Andreea Giurgiu, Bianca Pintea, Ciprian Valea, Eugen Curelici, Eva Maria Danciu, Ioana Repciuc, Ionuț Iova, Mario Valdelvira Garcia, Raul Lăzărescu, Roxana Fânață, Sebastian Vâlcea, Ștefania Misăilă și Vlad Cireșan.

O altă atracție a acestui septembrie teatral al Naționalului o reprezintă premiera spectacolului „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, programată joi, 20 septembrie, de la ora 19, la Studio „Uțu Strugari”. Fermecătoarea poveste despre speranță și despre dragostea care-ar fi putut să fie este spusă de foarte proaspeții actori Alexandra Măcean, Patricia Gavril, Andrei Chifu, Andrei Zgăbaia, Claudiu Surmei, Alexandru Pîntea, Dumitrița Afanasii, Denisa Jivan, Antonia Deak și Claudiu Patcău, absolvenți ai secției de teatru a Facultății de Muzică și Teatru din Timișoara. Acest spectacol continuă un demers început cu mai mulți ani în urmă, prin care Teatrul Național sprijină și promovează actorii debutanți, în repertoriul Naționalului aflându-se și în prezent spectacole realizate de-a lungul timpului cu tineri absolvenți (Un Romeo și o Julieta – un scandal urban, Dawn wayetc.).

Nu în ultimul rând, actrița Roberta Popa Ionescu dă întâlnire publicului la Studio „Uțu Strugari”, vineri, 28 septembrie, în one-woman show-ul Mata Hari, pe un text de Crista Bilciu, un spectacol-document care are incontestabila calitate de a încapsula biografia și emoțiile unuia dintre cele mai fascinante personaje ale istoriei secolului trecut.

Finalul lunii septembrie marchează participarea Teatrului Național din Timișoara la prestigiosul festival internațional de teatru MESS, Sarajevo. Festivalul Internațional de Teatru MESS are o tradiție de peste 5 decenii și găzduiește în fiecare an cele mai marcante spectacole și personalități. În acest context, directorul artistic al festivalului, regizorul italian Giorgio Ursini, a selecționat spectacolul „Rambuku”, programat în festival duminică, 30 septembrie.

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.