Stiluri vechi pe hărți noi. O incursiune în design-ul cartografic de altădată (webinar)
https://www.ziarulmetropolis.ro/stiluri-vechi-pe-harti-noi-o-incursiune-in-design-ul-cartografic-de-altadata-webinar/

Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi în parteneriat cu ESRI Romania vă invită vineri, 27 noiembrie 2020, ora 17:00, la webinarul „Stiluri vechi pe hărţi noi. O incursiune în design-ul cartografic de altădată”, susţinut de dr. Cezar Buterez, de la Facultatea de Geografie a Universităţii Bucureşti.

Un articol de Liliana Matei|24 noiembrie 2020

Progresul tehnologic al ultimului secol i-a facilitat cartografiei o dezvoltare fără precedent, iar tendințele actuale arată o importanță din ce în ce mai mare a nevoii de aprofundare în domeniul design-ului cartografic. Calculatoarele au ajutat la perfecționarea vechilor metode și au permis apariția unor noi moduri de reprezentare, fiind limpede că vor continua să contribuie la multe alte inovații.

Astfel, poate părea surpinzător că unii cartografi își îndreaptă atenția și în direcția opusă, căutând inspirația în hărțile din trecut. Privite acum, multe dintre ele au ajuns să fie altfel apreciate, tocmai pentru că înaintașii erau lipsiți de unelte digitale. Cartografia mai veche ne reamintește că hărțile au capacitatea de a face mult mai mult decât să transmită informații; ele pot reuși să stârnească emoții, să stimuleze imaginația și să invite la descoperiri personale. Rareori se întâmplă ca o hartă să ni se dezvăluie în întregime după o singură privire.

Prezentarea își propune să pătrundă în lumea hărților de altădată, pentru a explora felul grafic prin care autorii acestora au ales să redea realitatea geografică. Va încerca să deslușească de ce hărțile vechi au reușit deseori să construiască adevărate povești la care cititorii erau invitați să participe. Se va strădui să exploreze modalități prin care cartografia românească contemporană ar putea lua idei de la design-ul secolelor trecute pentru a îmbogăți harta de astăzi și mai cu seamă pentru a-i încuraja pe cei care o citesc să o și cugete.

Cezar Buterez este doctor în geografie umană din 2015 și activează în cadrul Facultății de Geografie – Universitatea din București. Domeniile sale de interes sunt geografia istorică, geografia culturală, toponimia, cartografia și sistemele informaționale geografice. A început să colecționeze hărți și atlase înainte să împlinească vârsta de școală și, de atunci, nu le-a mai părăsit niciodată. În prezent, este implicat în mai multe inițiative și proiecte pentru conservarea digitală și accesul liber la hărți și date geografice cu privire la teritoriile locuite de români.

Dată: Vineri, 27 noiembrie, ora 17:00

Desfăşurare: online, pe platforma Zoom

Participare: gratuită

Conferința va putea fi accesată folosind acest link pentru platforma Zoom sau datele:

Meeting ID: 870 8066 7737

Passcode: 281216

Participarea la webinar este gratuită. Însă în această perioadă dificilă, puteți sprijini muzeul prin achiziţionarea online a unui bilet de vizitare, muzeul fiind deschis de miercuri până duminică, între orele 10:00 şi 18:00.

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi (MNHCV) din Bucureşti este printre puținele instituţii culturale cu acest specific din lume. Muzeul deține o colecţie de peste 1000 de lucrări realizate în perioada secolelor XVI – XX, hărţi vechi şi gravuri ce reprezintă în principal provinciile româneşti, state şi regiuni europene, precum şi hărţi astronomice și planuri de oraș. MNHCV își propune să devină mai mult decât un muzeu, să fie un loc de intersecție al artelor, un centru pentru studierea și reconsiderarea istoriei și a geografiilor lumii, atât de către specialiști cât și de către publicul general.

Esri Romania este membru al Grupului de Companii Esri și promovează în Romania politica și soluțiile GIS ale firmei mame Esri Inc. Esri România este o prezență de necontestat în domeniul GIS, având o experiență fructuoasă de peste 20 de ani și un număr mare de clienți din toate domeniile, oferind o gamă completă de soluții și servicii destinate implementării sistemelor GIS Enterprise.

14
/05
/24

Centrul de Pedagogie și Studiul Imaginii „Sorin Botoșeneanu” din UNATC „I.L. Caragiale” prezintă vineri, 17 mai, ora 19.00, în Sala Cinema din UNATC, și duminică, 19 mai, ora 20, la cinema Elvire Popesco din București două programe noi de scurtmetraje proaspăt digitizate și remasteriza-te din arhiva universității.

10
/05
/24

Observator cultural – revista care, de 24 de ani, reflectă în paginile sale cele mai importante evenimente literare, artistice, sociale și politice, reprezentând un reper pe scena culturală românească – a ajuns la a XVIII-a ediție a Galei pe care o organizează anual la Teatrul Odeon, în demersul său de a oferi vizibilitate și recunoaștere literaturii române contemporane.

09
/05
/24

Cu ocazia Centenarului Giacomo Puccini, de la a cărui trecere în eternitate se omagiază 100 de ani, Institutul Italian de Cultură, alături de Artexim, organizează la Ateneul Român luni, 13 mai 2024, ora 19:00, Gala Puccini.

08
/05
/24

Echipa Asociației „Albert și zâmbete” este încântată să anunțe „Galeria terapiilor, ediția a treia”, un eveniment unic și inovator dedicat conectării, cunoașterii și inspirației, din credința în șansa copiilor cu nevoi speciale.

30
/04
/24

Violoncelistul de talie internațională Andrei Ioniță va cânta la Iași în cadrul seriei concertelor organizate de Fundația Culturală Gaudium Animae. Recitalul va avea loc joi, 9 mai 2024, ora 19.00, în sala Henri Coandă de la Palatul Culturii Iași.

30
/04
/24

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, prin Departamentul de Cercetare, Dezvoltare, Inovare, și Centrul de Teatru Educațional Replika desfășoarpă, în perioada 27 mai-1 iunie 2024, evenimentul care încheie proiectul european TabThePAST. Taboo History. Fill the Past to Sense the Present (Istoria Tabu. Umple golurile din trecut pentru a percepe prezentul).