Străzi deschise, ultimul weekend din această vară
https://www.ziarulmetropolis.ro/strazi-deschise-ultimul-weekend-din-aceasta-vara/

Pe 13 şi 14 august, bucureştenii şi turiştii sunt aşteptaţi în ultimul weekend pietonal al verii la „Străzi deschise” cu plimbări urbane şi noi activităţi recreative pe Calea Victoriei şi activităţi sportive pe şoseaua Kiseleff.

Un articol de Liliana Matei|12 august 2022

Weekendurile pietonale „Străzi deschise” din zona centrală se reiau în luna septembrie.

Unul dintre cele mai de impact proiecte outdoor care dau viaţă oraşului în sezonul estival, „Străzi deschise – Bucureşti, promenadă urbană” a luat startul în luna aprilie şi propune bucureştenilor, până în luna octombrie, o serie de weekenduri pietonale în oraş menite să transforme spaţiul public, altminteri aglomerat, în zone de relaxare temporare pentru locuitori şi turişti. Weekendurile pietonale presupun instaurarea unor zone temporar pietonale în diverse puncte centrale şi din cartierele Bucureştiului şi organizarea unor activări stradale şi momente artistice pe traseele pietonale ale evenimentului. Zonele care devin pietonale variază de la weekend la weekend, proiectul urmărind să ofere posibilitatea cât mai multor locuitori ai Capitalei să se reconecteze la oraşul în care trăiesc. Proiectul a avut loc până acum în zona centrală, dar și în sectoarele 1, 2, 4 și 6, cu participarea instituţiilor culturale din Bucureşti, precum şi a artiştilor şi companiilor din sectorul creativ local.

Proiectul „Străzi deschise” este organizat de Primăria Capitalei prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism alături de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, PROEDUS – Centrul  de Proiecte Educaționale și Sportive al Municipiului București și creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție a Municipiului București – în calitate de operatori zonali.

Zone pietonale / Străzi deschise 13-14 august 2022, între orele 09:00 şi 22:00:

  • Calea Victoriei între Piaţa Victoriei şi Splaiul Independenţei;
  • Șoseaua Kiseleff între str. Arh. Ion Mincu și str. Monetăriei;

Programul „Străzi deschise, București” pe Calea Victoriei și Șoseaua Kiseleff | 13-14 august

Programul activităţilor de weekend de pe Calea Victoriei se deschide sâmbătă, 13 august, de la ora 11.00, cu un marş în premieră al factorilor poştali între Bulevardul Elisabeta şi Splaiul Unirii.

Cunoscută pentru proiectele culturale muzicale destinate susţinerii copiilor talentaţi din medii defavorizate, Asociaţia „Viitorul Nostru” este prezentă weekendul acesta la „Străzi deschise” cu ateliere de percuţie şi suflători  în faţa Muzeului Naţional de Istorie a României, iar în zona Bisericii Kretzulescu, publicul se poate bucura de spectacole folclorice pregătite de Asociaţia „Doiniţa Dance Studio”.

O altă noutate a weekendului, campania de conştientizare prin artă a felului în care se schimbă clima „One Minute Older” ajunge în acest weekend la „Străzi deschise” cu activarea „Punga cu pungi nu mai are loc în viaţa ta. Doneaz-o!”. Iniţiată de Fundaţia 9, campania strânge un milion de pungi de plastic pe care le transformă în artă. Pe 13 şi 14 august, pietonii „Străzilor deschise” sunt invitaţi să contribuie la o viitoare instalaţie de artă şi să depună pungi de plastic la punctul de colectare al campaniei din Piaţeta Teatrului Odeon.

Pictorul de icoane bizantine Liviu Balâc, distins de Ministerul Culturii cu titlul onorific de „Tezaur Uman Viu”, aşteaptă pe cei mici şi mari şi în acest weekend în faţa magazinului Romartizana de pe Calea Victoriei, de data aceasta cu un atelier de pictură pe vitralii. Teatrul Masca revine duminică în faţa Muzeului de Istorie cu cele mai cunoscute statui vivante din portofoliul său.

În acest weekend, „Străzi deschise” prezintă două proiecte câştigătoare ale Apelului deschis pentru completarea programului artistic al evenimentului. Spectacolul de dans contemporan „The Last Raid of Humankind” (Ultimul atac al umanităţii), ce va avea loc pe 13 august, de la ora 20.00 în zona Bisericii Kretzulescu, reprezintă manifestarea fizică a sentimentelor în momentul conștientizării unui potențial final. Produs de compania de dans Contemporary Creative Dreamers şi regizat de Daniel Alexandru Dragomir, „The Last Raid of Humankind” a fost itinerat în teatre din ţară şi în cadrul Programului Cultural „Timişoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”.

Un alt proiect selectat în urma Apelului deschis „Străzi deschise”, „riTM – Bucharest Session” aduce împreună duminică, 14 august, de la ora 20.00, dansul contemporan şi muzica instrumentală într-un spectacol semnat de Alexandra Bălăşoiu, în faţa Bisericii Kretzulescu.

Gândit ca o instalaţie participativă, „De ce iubeşti Bucureşti” de pe geamul magazinului Muzica invită în acest weekend pe trecători să marcheze prin cuvinte sau forme oraşul aşa cum îl simt, îl imaginează sau şi-l doresc.

Din seria proiectelor propuse de operatorii culturali independenţi ai oraşului şi implementate de ARCUB în cadrul Burselor de idei „Bucureşti RE:imaginat”, „Tramvaiul Bookureşti” porneşte sâmbătă, 13 august, în a patra călătorie cu tramvaiul de epocă prin oraş. Gândit ca o serie de evenimente artistice „în mişcare” ce redescoperă spaţiul urban prin intermediul poeziei, al muzicii şi al poveştilor, proiectul propus de Asociaţia „Arta nu muşcă” s-a bucurat de entuziasmul bucureştenilor şi este deja un eveniment sold-out.

Un alt proiect câştigător al Burselor de idei „Bucureşti RE:imaginat”, „În echilibru/(Un)balanced” revine la „Străzi deschise” cu mobilierul stradal din faţa Hotelului Radisson, ce încurajează trecătorii să interacţioneze între ei folosind şezlongul pentru trei persoane, banca-balansoar pentru cinci persoane sau scaunul înalt.

Traseul pietonal de pe şoseaua Kiseleff este activat sâmbătă şi duminică, între orele 9.00-21.00, de locuri de joacă şi mişcare pentru cei mici.

Şcoala de Artă Bucureşti revine în programul „Străzilor deschise” şi de această dată cu o expoziţie de pictură ce va fi deschisă în ambele zile de weekend, la Casa Eliad din Bulevardul Mircea Vodă, între orele 12.00 şi 18.00.

Restricții rutiere

Calea Victoriei | În perioada 13-14 august 2022, pe durata restricţiilor instituite, se va permite traversarea mașinilor pe Calea Victoriei, pe strada Sevastopol, strada Gheorghe Manu, Bulevardul Dacia, pe strada George Enescu, strada Ştirbei Vodă, Ion Câmpineanu, Bulevardul Regina Elisabeta. Traficul Societăţii de Transport Bucureşti va fi deviat, fără afectarea călătorilor. Rutele alternative de transport sunt disponibile pe:

https://tpbi.ro/sapte-linii-de-autobuz-modificate-in-zilele-de-weekend-din-perioada-30-aprilie-16-octombrie-pentru-desfasurarea-evenimentului-strazi-deschise

Se va permite accesul riveranilor către domiciliu, precum şi către unităţile economice din zonă conform indicatoarelor montate temporar pe durata restricţiilor, pe următoarele străzi: strada Frumoasă între strada Sevastopol şi Calea Victoriei, strada Gina Patrichi între bulevardul Lascăr Catargiu şi Calea Victoriei, Calea Griviţei între strada Constantin Budişteanu şi Calea Victoriei, cu menţiunea că accesul auto al riveranilor va fi redirecţionat către aleea din faţa Palatului Ştirbei, apoi către strada Banului.

Traficul rutier pe Calea Victoriei și Șoseaua Kiseleff se reia pe timpul nopții până dimineața (în ziua de sâmbătă spre duminică), începând de la ora 22:00 până la ora 09:00.

Șoseaua Kiseleff | Traficul va fi restricționat pe segmentul cuprins între str. Arh. Ion Mincu și str. Monetăriei, fără afectarea traficului rutier în intersecție.

18
/09
/12

Soprana Angela Gheorghiu va fi distinsă pe 25 octombrie de Regele Mihai cu decoraţia „Nihil Sine Deo”, ce este acordată personalităţilor marcante, care au realizat performanţe de înalt nivel, a declarat biroul de presă al artistei.   Distincţia îi va fi acordată sopranei Angela Gheorghiu chiar în ziua în care Regele Mihai sărbătoreşte cea de-a […]

18
/09
/12

Horia-Răzvan Gârbea şi Vladimir Simon au fost votaţi, marţi, de plenul Senatului, pentru a deveni vicepreşedinţi ai Institutului Cultural Român. Horia Răzvan Gârbea a primit 73 de voturi „pentru”, două voturi „împotrivă” şi două abţineri, în timp ce Vladimir Simon a fost votat cu 72 de voturi „pentru”, patru împotrivă şi două abţineri. „Le urăm […]

18
/09
/12

Teatrul Bulandra din Bucureşti împlineşte marţi, 65 de ani de la inaugurare, în 1947 născându-se sub numele de Teatrul Municipal, cu piesa ”Insula” de Mihail Sebastian. Directorul instituţiei de cultură, regizorul Alexandru Darie, a declarat, cu această feicită ocazie, că teatrul se dovedeşte a fi, şi în contemporaneitate, un loc de meditaţie. „În mod evident […]

18
/09
/12

În 1783, a încetat din viaţă matematicianul şi fizicianul Leonhard Euler (teoria mişcării planetelor şi cometelor); este considerat fondatorul calculului variaţional (n. 15 aprilie 1707)   1831 – A încetat din viaţă poetul Vasile Cârlova (poeziile: „Înserare”, „Ruinurile Târgoviştii”) (n. 4 februarie 1809) 1883 – S-a inaugurat, la Bucureşti, „Expoziţia cooperatorilor din ţară”, exclusiv cu […]

17
/09
/12

Prima ediţie a Săptămânilor Filmului Românesc se va desfăşura în perioada 19 septembrie – 9 octombrie 2012 la Cinematograful Odyssée din Strasbourg, şi este organizată într-un moment aniversar de către Odyssée şi Asociaţia Studenţilor Români din Strasbourg, cu sprijinul Institutului Cultural Român Bruxelles, informează un comunicat de presă al ICR Bruxelles. „Cu ocazia împlinirii a […]

17
/09
/12

Cea de-a X-a ediţie a Târgului Gaudeamus Carte Şcolară, organizat de Radio România, în parteneriat cu Uniunea Editorilor din România şi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, se va desfăşura, în perioada 17 – 25 septembrie, în incinta unui pavilion expoziţional amplasat în Parcul Tineretului din Bucureşti. Potrivit unui comunicat transmis luni de Serviciul Comunicare al […]

17
/09
/12

Mai multe filme ce aparţin cinematografiei est-europene şi au obţinut premii în competiţiile de gen, vor fi proiectate pentru publicul din Bucureşti la cea de-a opta ediţie a Romania International Film Festival (Ro-IFF). Evenimentul, ce va avea loc în perioada 27 septembrie şi 7 octombrie, la Sala Union (Paul Călinescu) a Cinematecii Române, Muzeul Naţional […]

17
/09
/12

1787 – A fost adoptată Constituţia Statelor Unite ale Americii (în vigoare şi astăzi), document ce proclamă SUA stat federal, având ca formă de guvernământ republica prezidenţială.   1821 – A încetat din viaţă Gheorghe Lazăr, întemeietorul învăţământului modern românesc; a fost iniţiatorul şi conducătorul primei şcoli în limba română, „Şcoala de la Sfântul Sava” […]

17
/09
/12

„Zilele culturii armene la Muzeul Satului” vor fi găzduite în perioada 21-23 Septembrie, de Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, informează Uniunea Armenilor din România (UAR), într-un comunicat transmis luni, 17 septembrie.   Cu această ocazie Muzeul Satului va fi animat de spectacole de muzică şi dansuri tradiţionale armeneşti, acestea fiind completate de expoziţii de […]

17
/09
/12

Liviu Pop, ministrul delegat pentru dialog social, susţine, într-un mesaj adresat elevilor, părinţilor şi profesorilor, că anul şcolar ce se deschide „aduce ceva nou”, şi anume clasa pregătitoare şi bacalaureatul profesional, recunoscând că mai sunt multe de rezolvat în sistemul educaţional.   În opinia ministrului Liviu Pop, deschiderea anului şcolar este, şi va fi întotdeauna, […]

17
/09
/12

n. 04/05/1977 Universitatea de Arta Teatrala si Cinematografica "I. L. Caragiale" Bucuresti, Facultatea Actorie WebSite: www.cristianaraduta.ro culoare par: blond; culoare ochi: caprui; inaltime: 1,70 cm; greutate: 52 kg

14
/09
/12

Tabloul „Ciobăniţă” de Nicolae Grigorescu, prezintă o femeie deghizată în haine de cioban şi va fi scoasă la licitaţie de casa Artmark, pe 25 septembrie, la Ateneul Român din Bucureşti.   Portretul ciobăniţei este propus colecţionarilor de artă la Licitaţia de Impresionism şi Postimpresionism organizată de Artmark pe 25 septembrie. Alături de aceasta, va fi […]

14
/09
/12

Expoziţia „Childhood. Remains and Heritage/ Copilăria. Rămăşiţe şi patrimoniu”, organizată în cadrul proiectului european cu acelaşi nume, finanţat prin programul Cultura 2007-2013, va fi prezentată, în cadrul unui itinerariu european susţinut de Institutul Cultural Român, la Paris.   În perioada 12-30 septembrie, Institutul Cultural Român de la Paris găzduieşte muzeul copilăriei: un melanj inedit de […]

14
/09
/12

În 1321, a încetat din viaţă poetul Dante Alighieri, creator al limbii literare italiene; este autorul primei capodopere a literaturii moderne europene: “Divina Comedie”, şi a romanului “Viaţa nouă”, considerat primul roman autobiografic din literatura universală (n. 1265).   1769    – S-a născut Alexander von Humboldt, explorator şi geograf, unul dintre ultimii mari savanţi de […]

14
/09
/12

Catherine, soţia prinţului William, a rostit primul său discurs oficial în străinătate joi, în Malayezia, în cadrul celei de-a doua etape a unui amplu turneu Asia-Pacific menit să finalizeze „ucenicia” regală a ducesei de Cambridge, informează AFP. „A le oferi copiilor şi familiilor lor un loc unde să se bucure de sprijin, de îngrijire pentru […]

14
/09
/12

Filmele Despre oameni şi melci, Campania şi Resident Evil: Răsplata au premiera pe marile ecrane în acest sfârşit de săptămână. A treia ediţie a Nopţii Albe a Filmului Românesc are loc vineri seara la Bucureşti şi, pentru al doilea an consecutiv, la Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara. O expoziţie cu lucrări semnate de Gustav Klimt, realizate […]