Studenţii sibieni de la Actorie urcă pe scena din Varşovia cu spectacolul „Melodie Varşoviană“
https://www.ziarulmetropolis.ro/studentii-sibieni-de-la-actorie-urca-pe-scena-din-varsovia-cu-spectacolul-melodie-varsoviana/

Studenţii Departamentului de Artă Teatrală din cadrul Universităţii „Lucian Blaga“ din Sibiu prezintă sâmbătă, 29 iunie, de la ora 21.30, spectacolul „Melodie Varşoviană“ de Leonid Zorin. Evenimentul va avea loc la Collegium Nobilium Theatre, în cadrul Festivalului Internaţional al Şcolilor de Teatru din Varşovia.

Un articol de Andrada Văsii|26 iunie 2013

Studenţii Departamentului de Artă Teatrală din cadrul Universităţii „Lucian Blaga“ din Sibiu prezintă sâmbătă, 29 iunie, de la ora 21.30, spectacolul „Melodie Varşoviană“ de Leonid Zorin. Evenimentul va avea loc la Collegium Nobilium Theatre, în cadrul Festivalului Internaţional al Şcolilor de Teatru din Varşovia.

„Melodie Varşoviană“ prezintă povestea de dragoste dintre doi studenţi, plasată în Moscova secolului trecut. El, student la enologie, un rus sadea, pasionat de vinuri; ea, studentă la Conservator, o poloneză venită la studii în Rusia, cu aspiraţii de divă.

Pasiunea pentru muzică este cea care îi uneşte, făcând ca ei să se întâlnească la un concert de Chopin. Destinul lor urmează traiectoria oricărei poveşti de dragoste dintre doi tineri îndrăgostiţi, cu planuri de viitor spuse cu glas tare, cu gelozii iscate de un telefon, cu dovezi de iubire în plină stradă, cu sacrificii făcute în numele persoanei iubite.

Dar, ca orice iubire din tinereţe, frica de ataşament îi desparte. Acelaşi destin le intersectează din nou drumurile, după 10 ani, pentru o ultimă întâlnire, moment în care demonii trecutului, ce până atunci le bântuiau visele, prind contur, înceţoşându-le ochii. Şi timpul îşi reia cursul implacabil, fiecare cu viaţa lui, fiecare cu drumul lui.

Festivalul școlilor de teatru

Festivalul Internaţional al Şcolilor de Teatru din Varşovia (ITSeLF) se organizează din doi în doi ani, în capitala Poloniei, pentru a promova tinerii actori şi întâlnirile dintre artişti din medii diferite. Festivalul este organizat de „Aleksander Zelwerowicz“ National Academy of Dramatic Arts şi se află sub patronajul onorific al Preşedintelui Republicii Polone. Evenimentul îşi propune, totodată, să reprezinte Polonia ca o ţară ce sprijină cultura ca factor de dezvoltare al societăţii.

„Melodie Varşoviană“ este o coproducţie a Departamentului de Artă Teatrală din cadrul Universităţii „Lucian Blaga“ din Sibiu în parteneriat cu Teatrul Naţional „Radu Stanca“ Sibiu.

Din distribuţia spectacolului fac parte actorii Alexandra Ceaca, Constantin Podu şi Teodora Voineagu. La acest proiect şi-au adus contribuţia studentele Tania Anastasof (sunet) şi Anca Nicolae (lumini). Spectacolul a avut premiera pe data de 28 noiembrie 2012 şi poartă semnătura coordonatorilor artistici Veronica şi Cătălin Pătru.

Foto credit: Universitatea „Lucian Blaga“ Sibiu, departamentul de Artă Teatrală

 

03
/10
/14

Scriitorul britanic David Lodge s-a întâlnit cu publicul din România miercuri seară, la Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT). David Lodge a vorbit şi despre traducerile cărţilor sale, spunând că el depinde foarte mult de traducătorii din ţările unde se publică volumele sale, întrucât nu cunoaşte limbile în care acestea apar.

02
/10
/14

Regizorul francez Michel Hazanavicius, premiat cu Oscar pentru filmul The Artist, este unul dintre invitații speciali ai Les Films de Cannes à Bucarest (24 – 30 octombrie, Cinema Patria, Studio și Elvira Popescu). The Artist a câștigat peste 100 de premii și a marcat un record în cinematografia franceză

02
/10
/14

Fanii animaţiei vor şti să îşi rezerve în agendă săptămâna 3-12 octombrie, când unul dintre cei mai celebri animatori americani se întoarce la Anim’est. După prezenţa la a treia ediţie, în 2008, Bill Plympton este din nou invitat la cel mai iubit festival de film din capitală și aduce, în programul proiecţiilor de anul acesta, o mulțime de titluri premiate din cariera sa.

02
/10
/14

CRONICĂ DE FILM „Planșa”, debutul tânărului regizor Andrei Gheorghe, este un film curajos, care epatează prin imagine și rămâne restanțier la construcția personajelor și la acordarea dialogurilor. Însă merită salutată lejeritatea căreia i se dedă cu voluptate.

02
/10
/14

Dacă tot nu poți să combați legenda devenită (fals) brand de țară, atunci de ce să n-o folosești ca vehicul de promovare a unui festival de film (de nișă)? Dracula Film: Horor & Fantasy Festival de la Brașov s-a deschis cu blockbusterul „Dracula Untold”, un debut cu multe locuri comune, dar și cu câteva ingeniozități.

02
/10
/14

”America de peste pogrom”, un nou roman semnat de Cătălin Mihuleac și apărut la Editura Cartea Românească, este disponibil în librăriile din țară și în ediție digitală. Volumul apare după ”Aventurile unui gentelman bolşevic” şi ”Zece povestiri multilateral dezvoltate”, apărute în 2012, respectiv 2010, la aceeași editură.

01
/10
/14

Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional Bucureşti, a fost reales în funcţia de preşedinte al Uniunii Teatrale din România (UNITER), în urma votului Adunării Generale a instituţiei, potrivit site-ului organizaţiei culturale.

01
/10
/14

După ce fost scena de derulare a singurului festival internaţional al orchestrelor radio din Europa – RadiRo, produs şi organizat de Radio România (20-27 septembrie), Sala Radio se pregăteşte pentru deschiderea oficială a noii stagiuni, 2014-2015! Invitaţi speciali din ţară şi din străinătate, partituri devenite „hit-uri” ale muzicii clasice, dar şi lucrări în primă audiţie, muzică simfonică sau de cameră, alături de jazz, tango, pop, muzică populară etc., o largă paletă de evenimente este pregătită pentru cele nouă luni de stagiune şi de muzică bună!