STUDIU: Muzica heavy metal îi face pe oameni optimişti şi inspiraţi
https://www.ziarulmetropolis.ro/studiu-muzica-heavy-metal-ii-face-pe-oameni-optimisti-si-inspirati/

Muzica considerată „extremă”, cum ar fi stilul heavy metal, îi poate linişti pe cei care au stări de furie, potrivit rezultatelor unui studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Queensland, Australia.

Un articol de Petre Ivan|20 iunie 2015

Psihologii australieni au concluzionat că ritmurile muzicii rock extreme determină o creştere a nivelului de optimism, ascultătorii devenind mai calmi şi simţindu-se inspiraţi, lucru care contrazice rezultatele unor studii anterioare, potrivit cărora acest stil muzical este asociat agresivităţii şi delincvenţei, informează dailymail.co.uk.

„Am descoperit că muzica aceasta creşte nivelul de emoţii pozitive”, spune Leah Sharman, unul dintre autorii studiului.

„Când sunt nervoşi, fanii muzicii extreme preferă să o asculte pentru că se potriveşte stării lor, muzica ajutându-i să exploreze întreaga gamă a emoţiilor pe care le trăiesc şi, în cele din urmă, îi face să se simtă mai activi şi mai inspiraţi”, adaugă Sharman.

La studiu, care a fost publicat în Frontiers in Human Neuroscience, au participat 39 de persoane, cu vârste între 18 şi 34 de ani, care ascultau în mod regulat acest gen de muzică, de mai mulţi ani.

Rezultatele studiului arată că nivelurile ostilităţii, irascibilităţii şi stresului au scăzut după audiţia unor formaţii ale genului, precum Judas Priest şi Slipknot, iar cea mai importantă schimbare a fost raportată la creşterea nivelului de inspiraţie.

Foto: STUDIU, heavy metal – facebook

08
/09
/23

Seria Concertelor de la Ateneu continuă azi cu concertul Orchestrei de cameră Franz Liszt, de la ora 16:30, alături de dirijorul István Várdai și pianistul Pierre-Laurent Aimard. Lucrările incluse în programul concertului sunt compuse de György Ligeti, Béla Bartók și George Enescu.

06
/09
/23

În prag de toamnă iubitorii de operă şi operetă sunt invitaţi să se bucure de un eveniment de înaltă ţinută, în care muzica clasică, tradiţia şi eleganţa se îmbină pentru o experienţă unică şi memorabilă: MH Orchestra prezintă, în premieră, concertul de “De la Operă la Operetă”, o fascinată incursiune sonoră printre cele mai îndrăgite arii şi cele mai aplaudate duete, din lucrări ce se joacă cu casa închisă pe scenele din întreaga lume.

04
/09
/23

Care-i faza cu muzica, adolescenții, societatea? La aceste întrebări își propune să răspundă Arhiva de Sunet în noul sezon al podcastului Arhiva de Sunet – Arhiva ZET, derulat alături Asociația Minitremu și Studiourile Ferentari, ce explorează rolul muzicii în viața noilor generații, din perspectiva adolescenților și tinerilor din Timișoara și București

04
/09
/23

În cadrul Seriei Concertelor de la Ateneu are loc azi de la 17:00 al doilea concert al Orchestrei Cameristi della Scala, sub bagheta dirijorului Wilson Hermato, într-o formulă cu trei soliști: violoncelistul Daniel Müller-Schott și doi laureați ai Concursului Internațional George Enescu 2022, violonistul Ștefan Aprodu și pianistul George Todică.

02
/09
/23

Cum se simte Dora Gaitanovici după un concert bun? Parcă plutește. Mental, rămâne pe scenă multe alte zeci de minute după ce a coborât în lumea reală.