Sunt femeile superioare bărbaților din punct de vedere genetic? Iată ce spun cercetările științifice!
https://www.ziarulmetropolis.ro/sunt-femeile-superioare-barbatilor-din-punct-de-vedere-genetic-iata-ce-spun-cercetarile-stiintifice/

Numite uneori cu gratitudine „sexul frumos”, femeile sunt cel mai adesea considerate „sexul slab” prin comparaţie cu bărbaţii. Această mentalitate a persistat secolele la rând, dacă nu a existat dintotdeauna şi, tocmai în acest context, medicul şi cercetătorul ştiinţific Sharon Moalem ne demonstrează contrariul.

Un articol de Liliana Matei|19 martie 2021

În cartea Jumătatea mai bună. Despre superioritatea genetică a femeilor, publicată de Editura Trei, omul de știință canadian susține: „Teza este următoarea: din punct de vedere genetic, femeile sunt superioare bărbaților”. Afirmația revoluționară a cercetătorului în domeniul geneticii este urmată de o demonstrație solidă, bazată pe cercetări în domeniul medicinei, geneticii și biologiei și exemplificată cu situații din propria viață sau cele ale pacienților săi.

În introducerea cărții sale, Sharon Moalem explică motivul care a stat la baza cercetării atât de laborioase: „Femeile trăiesc mai mult decât bărbații. Femeile au sisteme imunitare mai puternice. Femeile riscă mult mai puțin să sufere tulburări de creștere sau dezvoltare. Ele sunt capabile să perceapă semnificativ mai multe culori decât bărbații și, per total, se luptă mai bine cu cancerul. Femeile sunt pur și simplu mai puternice decât bărbații în orice stadiu al vieții. Dar de ce?”

Ca cercetător genetician, Sharon Moalem a găsit răspunsul în cel de-al doilea cromozom X, care pune la dispoziția femeilor o gamă mult mai largă de opțiuni. Spre deosebire de bărbați, femeile pornesc din start cu un avantaj genetic care dezvăluie secretul longevității lor, al răspunsului imun puternic și al faptului că văd lumea în mult mai multe culori decât bărbații.

În fiecare capitol al cărții, cercetătorul canadian oferă un răspuns pertinent la mai multe tipuri de întrebări: de ce femeile sunt mai greu de distrus, de ce se bucură de superimunitate, vitalitate și rezistență mai mare decât a bărbaților, de ce sănătatea femeilor nu este la fel cu cea a bărbaților, dar și care este costul pe care îl plătesc uneori pentru darurile pe care le-au primit.

Celulele persoanelor cu structură genetică feminină au doi cromozomi X, pe când structura genetică masculină este XY. Cromozomul X este moștenit de la mamă, iar cel Y de la tată. „Posibilitatea de a folosi doi cromozomi X le oferă femeilor o mai mare diversitate genetică” și acesta este motivul pentru care „femeile ies mereu învingătoare” e de părere Sharon Moalem.

Mai clar, pentru că au un cromozom X de rezervă, femeile au avantajul de a putea accesa întreaga istorie genetică a omenirii și astfel găsesc soluții de supraviețuire mult mai eficiente decât o poate face organismul unui bărbat, în situații similare.

Într-un stil persuasiv, captivant și pe înțelesul celor mai puțin familiarizați cu genetica, cercetătorul canadian aduce în atenția cititorului principalele provocări care pot apărea de-a lungul vieții și, prin exemple concrete și date științifice demonstrează că, până la urmă, femeile sunt „sexul puternic”. Aceasta pentru că în materie de vitalitate, reziliență, longevitate și intelect sunt superioare bărbaților din punct de vedere genetic.

Nonconformistă, documentată și scrisă într-un stil de popularizare științifică, Jumătatea mai bună este o carte care atrage atenția asupra unor practici în medicină: cercetările și testarea medicamentelor, spre exemplu, se realizează, în mare parte, pe subiecți de sex masculin. Nu este de mirare, spune cercetătorul canadian, că femeile prezintă reacții adverse într-o măsură mult mai mare decât bărbații. Pur și simplu, organismul lor reacționează diferit.

Concluzia lui Sharon Moalem este că, de fapt, superioritatea genetică a femeilor vizează protejarea vieții, supraviețuirea urmașilor și până la urmă, a întregii specii. Tradusă în peste 21 de țări, Jumătatea mai bună – volum dedicat de autor soției sale – este o carte care propune cititorilor o teorie fascinantă și revoluționară, dar în același timp atrage atenția și asupra unor prejudecăți existente în lumea medicală. „… Să nu mai concepem  studii care privesc femeile exclusiv prin prisma biologiei masculine” îndemnă autorul. Iar o schimbare de atitudine în lumea medicală ar fi în beneficiul tuturor: „Femeile sunt cele care au evoluat pentru a fi jumătatea mai puternică din punct de vedere genetic. Cu cât acceptăm mai repede acest fapt și cu cât ne ajustăm mai repede modul în care facem cercetare și practicăm medicina, cu atât ne va fi mai bine tuturor”, mai spune Sharon Moalem.

 

 

 

30
/01
/14

Tinereţile lui Daniel Abagiu, de Cezar Paul-Badescu, un roman al formării cu un personaj unic în literatura română – un fel de Holden Caulfield al lui Salinger, va apărea în cursul lunii februarie în Italia, în traducerea Irinei Turcanu, la Ciesse Edizioni, cu titlul Le giovinezze di Daniel Abagiu.

29
/01
/14

Romanul Ordinea, de Alexandru Ecovoiu, apărut în colecţia „Fiction LTD” a Editurii Polirom, va fi publicat în acest an la Editiones del Subsuelo din Spania, în traducerea lui Joaquín Garrigós.

21
/01
/14

Editura Humanitas şi Institutul Cervantes din Bucureşti vă invită miercuri, 22 ianuarie, ora 19.00, în Librăria Humanitas de la Cişmigiu, la lansarea volumului Eroul discret, primul roman publicat de Mario Vargas Llosa după acordarea Premiului Nobel pentru literatură în 2010.

21
/01
/14

Sîmbătă, 25 ianuarie, la ora 17.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bdul Elisabeta, nr. 38), poeta Ioana Nicolaie va susţine o lectură publică din volumul Autoimun, apărut recent la Editura Cartea Românească, şi în ediţie digitală. Autoimun este volumul cu care Ioana Nicolaie revine la poezie după un lung ocol în roman şi în literatura […]

20
/01
/14

Marti, 21 ianuarie, ora 19.00 Librăria Humanitas de la Cişmigiu vă invită la o seară dedicată scriitorului american F. Scott Fitzgerald şi romanelor Marele Gatsby şi Blândetea nopţii, capodoperele literaturii universale, recent apărute în ediţie de colecţie la Humanitas Fiction în traducerea lui Mircea Ivănescu.

12
/01
/14

Organizatorul şi iniţiatorul Galei Tinerilor Scriitori, Dan Mircea Cipariu, a declarat că premiul "Cartea de Poezie a anului 2013" nu se va mai decerna, după ce scriitorul Dan Sociu a confirmat că refuză să primească această distincţie.

09
/01
/14

Asociaţiile de bibliotecari din România protestează, printr-o scrisoare deschisă adresată Guvernului României, faţă de desfiintarea Bibliotecii Pedagogice Naţionale "I.C. Petrescu" din Bucureşti, care devine secţie a Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I", potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă.

06
/01
/14

Care este legătura dintre Seinfeld şi o tumoare pe creier? Adrian Novac ne invită să descoperim răspunsul în romanul său de debut, „Eu, Seinfeld şi tumoarea”, inspirat din propria sa întâlnire cu „apocalipsa medicală”.

03
/01
/14

"Istoria iubirii", de Simon May, cărţi de Orhan Pamuk, Norman Manea şi Julian Barnes, bestselleruri internaţionale, volume de medicină şi despre fotografie sunt doar câteva dintre cărţile lui 2014 - noutăţile editoriale de care cititorii români se vor bucura în acest an.

01
/01
/14

Poetul Traian T. Coşovei a murit miercuri dimineaţă, la ora 9.30, la Spitalul Carol Davila din Capitală, la vârsta de 59 de ani, din cauza unor probleme medicale, a declarat pentru Mediafax Dan Mircea Cipariu, preşedintele secţiei de poezie a Uniunii Scriitorilor din România, filiala Bucureşti.