Tabără de film în Seattle pentru copiii din diaspora americană – ARCS Summer Camp ediția a II-a
https://www.ziarulmetropolis.ro/tabara-de-film-in-seattle-pentru-copiii-din-diaspora-americana-arcs-summer-camp-editia-a-ii-a/

Asociaţia Culturală Control N continuă parteneriatul educaţional început în 2018 cu American Romanian Cultural Society din Seattle, organizând cea de-a doua ediţie a ARCS SUMMER CAMP, în luna iulie, în Seattle, SUA. Proiectul, demarat cu succes în 2018, are ca scop reconectarea copiilor din diaspora de pe coasta de vest a SUA la valorile culturii şi identităţii româneşti.

Un articol de Petre Ivan|2 iulie 2019

Prima ediție a taberei de vară ARCS a avut loc în lunile iunie – august 2018, a reunit un numar de 22 de copii de origine română, din jurul orașului Seattle, cu vârste cuprinse între 8 și 16 ani și s-a finalizat cu 4 filme de scurt metraj, realizate în totalitate de copii.

Anul acesta, tabăra se desfășoară sub deviza Romanian Role Models (Personalități Românești de Excepție). Cei 20 de participanți la tabără vor descoperi “super-eroi” aparținând culturii românești, care au influențat soarta lumii prin curajul, viziunea și talentul lor, personalități precum Regina Maria, Ana Aslan, Geta Brătescu, Henri Coandă, Petrache Poenaru, Constantin Brâncuși și mulți alții.

Proiectul are ca obiectiv principal asumarea apartenenței la identitatea românească prin asimilarea emoțională a valorilor naționale și consolidarea comunității de români din zonă. Printr-un tip de educație non-formală (joc, teatru, film, pictură, dans), asistați de tutori cu experiență, copiii își vor asuma și îmbrățișa identitatea românească, vor descoperi valorile și tradițiile țării din care provin, vor exersa limba română și vor valorifica biculturalismul care îi caracterizează.ARCS Summer Camp

ARCS Summer Camp ediția a II-a va  avea loc în perioada 15 – 26 iulie 2019 la University of Washington, cu sprijinul local oferit de Ellison Center for Russian, East European and Central Asian Studies (REECAS) și Seattle International Film Festival (SIFF). Activitățile taberei vor fi coordonate, ca și în anul precedent, de regizoarea și scenarista Iulia Rugină și actrița Ioana Flora și vor cuprinde jocuri interactive de actorie, scriere creativă, fotografie, filmare și editare.

Tabăra se va finaliza cu 4 filme de scurt metraj, realizate în totalitate de copii și vorbite în limba română. Filmele rezultate, precum și un scurt making-of al taberei, vor fi prezentate publicului din Seattle pe 28 iulie, la Centrul Românesc de la Biserica Sfinții Trei Ierarhi și în cadrul celei de-a 6-a ediții ale Romanian Film Festival in Seattle, în toamna acestui an, la SIFF Cinema Uptown.

Echipei de tutori i se alătură în acest an și Toto Horvath, cunoscut publicului din filmul documentar Toto și surorile lui (2014, regia: Alexandru Nanău), în prezent un talentat actor, dansator și fotograf, membru al trupei de teatru Playhood din București.

Tabăra include o vizită la Maryhill Museum, singurul muzeu dedicat vizitei Reginei Maria în zona Pacific Northwest în anul 1927, unde copiii vor putea descoperi colecția Reginei Maria.

American Romanian Cultural Society are ca misiune promovarea culturii și tradițiilor românești, organizarea evenimentelor de consolidare a comunității prin educație, arte vizuale, film și literatură. Printre cele mai importante proiecte ARCS se numără Festivalul de Film Românesc, fondat în 2014, în parteneriat cu Seattle International Film Festival și Institutul Cultural Român. ARCS organizează expoziții de fotografie și artă plastică, concerte de muzică clasică și jazz, precum și lansări de carte, programe de educație (Romanian in High School și Club Piticot). În 2018 ARCS a deschis prima școală laică în limba română pentru copii între 7- 13 ani din SUA.

Asociația Culturală Control N a fost fondată în 2009 de Oana Răsuceanu (scenarist), Ana Agopian (scenarist) și Iulia Rugină (regizor de film), cu scopul de a înlesni accesul la educația cinematografică în România, de a crea punți între artiștii locali și internaționali, de a sprijini debutul artistic și manifestările creative în zona artelor performative. De-a lungul celor 9 ani de activitate, Asociația Culturală Control N a devenit unul dintre dintre cei mai activi organizatori de evenimente culturale în zona filmului, teatrului, dansului, fotografiei și scrierii creative.

Cursurile, atelierele de creație, conferințele și masterclass-urile organizate (care au adunat aproximativ 1300 de participanți, provenind din toate domeniile artelor vizuale) au fost completate de proiecte internaționale realizate cu parteneri din Italia, Franța, Belgia și Polonia, susținute de organisme precum Centrul Național al Cinematografiei, Administrația Fondului Cultural Național, Primăria Municipiului București prin ARCUB, Ministerul Culturii prin programul ACCES și Uniunea Europeană prin programul Creative Europe.

Mai multe detalii despre proiect și activitățile organizatorilor pot fi aflate pe site-urile www.controln.ro și www.arcsproject.org, desfășurarea taberei putând fi urmărită prin intermediul paginilor de Facebook ale organizatorilor:

American Romanian Cultural Society – https://www.facebook.com/ARCSPROJECT/

Asociatia Culturală Control N – https://www.facebook.com/controlN/

Foto: ARCS Summer Camp – facebook

28
/05
/15

Asociația Docuart inițiază luni, 1 iunie, în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român, un nou proiect - "Proiecțiile Docuart". Filmele documentare, exclusiv românești, vor fi difuzate la Cinema Muzeul Țăranului, accesul la proiecții fiind liber. În cadrul evenimentelor vor fi susținute sesiuni de întrebări și răspunsuri între public și realizatorii documentarelor.

27
/05
/15

CRONICĂ DE FILM „Comoara” pare a semnaliza o schimbare de direcţie în cariera lui Corneliu Porumboiu: o preocupare mai redusă pentru îndrăzneli formale şi o insistentă căutare a unei simplităţi (mai puţin stimulante).

27
/05
/15

S-a încheiat perioada de înscriere a filmelor la prima ediţie a competiţiei Ceau, Cinema!. Selecţia oficială va fi anunţată până pe data de 15 iunie. Se cunoaşte deja componenţa juriului care va acorda trofeul 'Ceau, Cinema!'. Un trio alcătuit dintr-o tânără actriţă în plină ascensiune şi doi critici de film cunoscuţi.

26
/05
/15

Din 12 iunie, Timbuku va aduce pe marile ecrane de cinema o poveste ce ne va tăia răsuflarea instant. Nominalizat la Oscar 2015 pentru cel mai bun film străin al anului şi câştigător a 7 premii César Awards şi 2 premii în cadrul festivalului de la Cannes 2014, Timbuktu prezintă realitatea unui loc din regiunea Africii, în cea mai pură formă.

26
/05
/15

Actorul american Johnny Depp riscă să primească o condamnare de 10 ani de închisoare pentru introducerea ilegală în Australia, fără respectarea regimului de carantină al acestei ţări, a celor doi câini de companie ai săi, Pistol şi Boo

26
/05
/15

Academia Motanov organizează în perioada 18 iunie – 13 iulie, la București, un atelier de artă video cu mobilul pentru liceenii din familii cu venituri modeste. Atelierul de artă video este susținut de artistul Regele IONESCU și are două întâlniri pe săptămână, luni și joi de la 11:00 la 12:30, timp de 4 săptămâni.

25
/05
/15

Sâmbătă, 30 mai 2015, la ora 11:00, în Piaţa Timpului din Bucuresti, va avea loc ceremonia omagială de decernare a stelelor pentru întreaga activitate în domeniul teatrului şi filmului a artiştilor Alexandru Arşinel şi Ion Dichiseanu. Cu acest prilej, se va oferi o stea, in memoriam, actorului şi regizorului Sergiu Nicolaescu. Ceremonia este organizată de Primăria Municipiului Bucureşti în parteneriat cu Teatrul Metropolis şi Cocor.

25
/05
/15

Legendarul actor egiptean Omar Sharif, în vârstă de 83 de ani, a fost diagnosticat cu maladia Alzheimer şi face eforturi să îşi amintească unele dintre cele mai celebre filme ale sale, potrivit fiului artistului, Tarek El-Sharif.

24
/05
/15

Lungmetrajul "Comoara", de Corneliu Porumboiu, a primit premiul Un Certain Talent în cadrul secţiunii Un Certain Regard, la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes. Premiul Un Certain Regard a revenit peliculei islandeze "Hrútar/ Rams",de Grímur Hákonarson.

23
/05
/15

Scurtmetrajul "Share", al tinerei regizoare americane Pippa Bianco, a câştigat premiul I al secţiunii Cinéfondation, la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes 2015. Secţiunea Cinéfondation este dedicată filmelor de şcoală şi a fost creată în 1998 de preşedintele Festivalului de la Cannes, Gilles Jacob.