Tablou atribuit lui Velazquez, adjudecat pentru 8 milioane de euro
https://www.ziarulmetropolis.ro/tablou-atribuit-lui-velazquez-adjudecat-pentru-8-milioane-de-euro/

Un tablou recent atribuit pictorului spaniol Diego Velazquez a fost adjudecat pentru suma de 8 milioane de euro marţi seara, în cadrul unei vânzări desfăşurate la Madrid. Lucrarea a fost pictată în jurul anul 1616, la începutul carierei maestrului din Sevilla.

Un articol de Petre Ivan|26 aprilie 2017

„Retrato de una nina” (Portret de fată), o pânză cu dimensiunile de 57,5 pe 44 de centimetri, a fost vândută la prețul de pornire, fără a se licita. Ea a fost achiziționată de către un particular, fără ca statul spaniol să își exercite dreptul de preempțiune”, a anunțat Abalarte într-o declarație.

Pictura înfățișează o fată cu o figură tristă și mâinile împreunate ca pentru rugăciune, pe a cărei îmbrăcăminte se poate remarca o broșă fină. Tabloul a fost deținut de aceeași familie timp de generații și nu era cunoscut specialiștilor.

Cu toate acestea, casa de licitații a dat asigurări că tabloul îi aparține lui Velazquez, după ce acesta a fost examinat de către un specialist în arta spaniolă a secolului al XVII-lea, Richard de Willermin.

Muzeul Prado a refuzat să confirme autenticitatea lucrării, precizând însă că nu emite aviz decât cu privire la picturile din colecția sa.

Velazquez (1599-1660) este unul dintre marii maeștrii ai picturii baroce, din lucrările sale păstrându-se circa 120. Legea spaniolă interzice ca tabloul, parte a patrimoniului național, să părăsească teritoriul țării.

Foto: “Retrato de una nina” de Velazquez – facebook

19
/12
/18

Sfârșitul lui 2018 este o perioadă roditoare din punct de vedere cultural pentru România și Franța, cele două țări împărțind acelați fond latin și un moment prielnic pentru a ne aminti de istoria comună. Centrul George Pompidou găzduiește până în aprilie expozițiile a numeroși artiști români contemporani, fiind un moment prielnic în a ne aminti de valorile și stratul comun, debarasându-ne de clișeele ce înconjoară ambele țări și culturi.

12
/12
/18

Joi, 13 decembrie, ora 12:00, va avea loc lansarea platformei online www.de100.ro, a proiectului „Români de 100 de ani”, proiect ce își propune să prezinte portretele și poveștile de viață a 10 români care și-au celebrat Centenarul odată cu România.

12
/12
/18

Asociația Națională a Artiștilor Vizuali (ANAV) împreună cu Walk & Shoot – Ateliere de fotografie organizează la Gallery (str. Leonida 9-11), în perioada 14-16 decembrie, a doua ediție a X-mas Photo Garage Sale.

25
/11
/18

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi ne propune expoziția „Războiul hărților”, dedicată celebrării Centenarului Marii Uniri. Expoziția prezintă hărți etnografice realizate în prima parte a secolului XX, hărți care au fost utilizate atât în presă pentru promovarea poziției guvernului român privind Conferința de Pace de la Paris, cât și de către delegațiile naționale care au participat la aceasta.

25
/11
/18

Muzeul Naţional de Artă al României prin Secţia de Artă Orientală vă invită miercuri 28 noiembrie, ora 17, în sălile Kretzulescu, la deschiderea expoziţiei de artă japoneză consacrată gravurilor-stîlp cunoscute sub numele „hashira-e”, prezentate publicului în premieră: „Imagini ale lumii trecătoare, hashira-e. Gravuri-stîlp japoneze din colecţia Muzeului Naţional de Artă al României”.

22
/11
/18

O gură de aer proaspăt. Îndrăzneală. Indignare trăită. Libertate. Un mesaj clar: Inchiziția să stea acasă! Așa se vede colonia artistică Baraka, grupare care, sâmbătă, se deschide din nou Timișoarei. 24 noiembrie, ora 17,00, în spatele curții Facultății de Arte, lângă Memorialul Revoluției, se oferă privitorului situații și spații noi. Eveniment recomandat persoanelor care au împlinit 18 ani.

16
/11
/18

Asociația CONIL în parteneriat cu Primăria Municipiului București prin Proedus și CIRCUL Metropolitan București organizează un amplu proiect cultural artistic dedicat centenarului Marii Uniri - ROMÂNIA COPIILOR, o ediție specială a CONIL Fest, Festivalul Integrării.