Tablouri de Ioan Iacob, artist român expus alături de El Greco și de Rembrandt, aduse în România la Galeriile Carol
https://www.ziarulmetropolis.ro/tablouri-de-ioan-iacob-artist-roman-expus-alaturi-de-el-greco-si-de-rembrandt-aduse-in-romania-la-galeriile-carol/

Considerat un adevărat precursor postmodern al lui Diego Velázquez, artistul Ioan Iacob, născut în judeţul Sibiu şi stabilit în Düsseldorf, îşi prezintă cea mai recentă expoziţie publicului din România la Galeriile Carol, Bucureşti.

Un articol de Liliana Matei|26 aprilie 2021

Intitulată VADEMECUM, expoziția curatoriată de Raluca Băloiu propune publicului o întâlnire impresionantă cu unul dintre cei mai apreciați artiști români din diaspora. Expoziția va fi deschisă începând cu data de 27 aprilie și este disponibilă pentru vizualizare și online, pe o platformă VR recent lansată de galeria de artă contemporană românească.

Expoziția VADEMECUM, de Ioan Iacob, unul dintre cei mai apreciați artiști români din diaspora, cuprinde peste 40 de lucrări, o bună parte dintre acestea fiind prezentate în premieră publicului din România. Evenimentul de deschidere al VADEMECUM va avea loc pe 27 aprilie, între orele 12.00 – 20.00, la Galeriile Carol (Bd. Carol I, nr. 59, București). Expoziția va fi deschisă și va putea fi vizitată până pe 31 mai, în baza unei programări și în conformitate cu toate normele sanitare în vigoare.

VADEMECUM propune publicului din România o experiență impresionantă și sensibilă care are în centru culoarea, dar și care aduce, în același timp, un omagiu celebrului Diego Velázquez, pictor care l-a fascinat și inspirat iremediabil pe artistul Ioan Iacob. Este o incursiune într-unul dintre cele mai apreciate universuri artistice la nivel internațional, o reinterpretare postmodernă a marilor clasici ai picturii internaționale, tablourile lui Ioan Iacob fiind de altfel expuse alături de El Greco sau de Rembrandt în muzee precum Kunstpalast din Düsseldorf.

Printre temele predilecte care pot fi admirate în cadrul expoziției se numără: tema naturilor statice, care îl pasionează pe Ioan Iacob încă din facultate, din anii ’70, tema draperiilor – pe care o abordează din 2001, precum și tema Infantelor – asupra căreia Ioan Iacob s-a aplecat din 2018. În tablourile expuse la Galeriile Carol se mai regăsesc și alte teme precum: casa, cartea, valiza.

„Unul dintre obiceiurile pe care mi le-a transmis profesorul meu Gotthard Graubner de la Kunstakademie Düsseldorf a fost să fiu atent la culoare. Îl deranjau foarte tare contururile puternice, liniile dure, suprafețele drepte. Compoziția trebuia să fie diafană, eterică și, în final, rotundă – așa cum îi plăcea să afirme. Am ales experiența culorii, evenimentul cromatic, indiferent de subiectele pe care le pictam. De când eram student mă opream în Viena, iar mai târziu la Madrid pentru a vedea pe viu pictura maestrului Diego Velázquez. Din momentul în care am văzut prima oară lucrările lui, acestea au avut un efect de Fata Morgana asupra mea.”, povestește pictorul Ioan Iacob.

Artistul Ioan Iacob are o tehnică specială, uneori revine ani de zile asupra unui singur tablou: „Doar în plasma culorii mă simt ca acasă. Lucrez la mai multe pânze concomitent, în impasto, niciodată alla prima”.

„Pentru ca materia picturală să se aștearnă în interiorul formei, unde începe să-și trăiască viața interioară, Ioan Iacob apelează la pictura figurativă. Poate că lecția culorii a învățat-o cel mai bine, așa cum mărturisește, de la profesorul său, Gotthard Graubner. Nu de puține ori, artistul cu obârșii românești afirmă că tema pe care și-o alege este mai degrabă un pretext pentru a așeza culoarea pe pânză, pentru a o face să trăiască și să pulseze ca materie sensibilă. Nu mai puțin adevărat este că tema Infantelor ocupă mare parte din expunere. Reinterpretate postmodern – după Infantele baroce ale pictorului spaniol din secolul al XVII-lea, Diego Velázquez – pânzele lui Ioan Iacob sunt compuse din personaje cu Infante fără chipuri; iar fragmente cu gesturi ale mâinilor sunt transpuse în tablouri augmentate de 1m x 1,30m sau în panouri curatoriale a câte două, patru sau nouă pânze. Precum Ioan Iacob revine asupra lucrărilor sale, și vizitatorul este invitat să revină în expoziția VADEMECUM –

prima oară pentru a privi lucrările, apoi pentru a le vedea, și în cele din urmă pentru a intra în spațiul intim al formei, culorii și tehnicii picturale din pânzele artistului, răspunzând invitației discrete a autorului ei – VADEMECUM sau Vino după mine!” – declară Raluca Băloiu, curatorul expoziției.

VADEMECUM este disponibilă spre vizualizare și online, pe o platformă VR lansată recent de Galeriile Carol, fotografiile find realizate de Luca Achim și de Lucia Iacob, iar turul VR fiind semnat de Into Virtual Reality. De asemenea, expoziția poate fi consultată și pe site-ul internațional Artsy.net, la link-ul: https://www.artsy.net/show/galeriile-carol-vademecum/info Pentru vizitarea expoziției în galerie, programările telefonice se pot face la numărul de telefon 0741.962.678.

Ioan Iacob trăiește și activează în Düsseldorf. S-a născut în 1954 în Biertan (jud. Sibiu), în 1975 s-a stabilit la Düsseldorf (Germania), din 1977 până în 1984 a studiat la Academia de Arte din Düsseldorf, unde l-a avut profesor pe Gothard Graubner unul dintre cei mai mari coloriști de abstract ai artei recente (fiind absolvent Meisterschüler). Încă din studenție face o călatorie de studii în Egipt (1981), oferită de Academia la care studia, apoi îi este oferită bursa Max Ernst a orasului Bruhl (1982). În 2005, 2009 va fi artist invitat în En Hod-Israel într-un schimb cultural realizat de orasul  Düsseldorf.  Lucrările lui Ioan Iacob se regăsesc în colecții private din Berlin, Düsseldorf, Bruxelles. Printre colecționarii acerbi ai operei lui Ioan Iacob se numără Georg Böckmann și Willi Kemp. Pânzele lui Ioan Iacob au fost expuse alături de operele lui Tiziano Vecellio, El Greco, Rembrandt van Rijn, WillianTurner, Eugène Delacroix, René Magritte, Man Ray, Francis Bacon, Max Beckmann, Mona Hatoum, ShirinNeshat, Gerhard Richter, Christo etc în muzee precum Kunstpalast din Düsseldorf. Ioan Iacob are lucrări în muzee din Germaina și România; el a avut atât expoziții de grup cât și personale în: SUA, Israel, Germania, Belgia, Olanda și România.

29
/04
/24

Timp de 12 zile, în perioada 17 mai – 9 iunie, copiii sunt așteptați, alături de părinții lor, la cea de-a opta ediție a Festivalului Opera Copiilor, unde vor fi întâmpinați cu surprize și activități distractive, desfășurate în locurile binecunoscute, dar și în spații recente deschise publicului.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.