Teatru pe Drumul Sarii, un festival încheiat de Horaţiu Mălăele
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatru-pe-drumul-sarii-un-festival-incheiat-de-horatiu-malaele/

S-a încheiat cea de-a doua ediţie a Festivalului de Teatru şi Arte Performative „Teatru pe Drumul Sarii”, iniţiat şi organizat de Teatrul Municipal Turda, cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Turda şi al Consiliului Judeţean Cluj.

Un articol de Andrada Văsii|22 octombrie 2013

S-a încheiat cea de-a doua ediție a Festivalului de Teatru și Arte Performative „Teatru pe Drumul Sarii”, inițiat și organizat de Teatrul Municipal Turda, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Turda și al Consiliului Județean Cluj.

Ediția de anul acesta – derulată între 16-18 octombrie – a marcat 65 de ani de activitate neîntreruptă a Teatrului Municipal Turda.

Închiderea oficială a festivalului Teatru pe Drumul Sarii a avut loc vineri, 18 octombrie 2013, în prezența a aproximativ 400 de spectatori, la ultimul spectacol din program, „Revizorul” de Gogol, o producție bine cotată a Teatrului de Comedie, care i-a avut protagoniști pe Horațiu Mălăele și George Mihăiță.

Reprezentația s-a bucurat de aprecierea publicului turdean, manifestată prin minute în șir de aplauze entuziaste. În discursul susținut cu această ocazie, directorul festivalului și managerul Teatrului Municipal Turda, Narcisa Pintea, a anunțat că, începând de anul viitor, „Teatru pe Drumul Sării” se va îmbogăți cu o nouă secțiune.

Spectacole bune, nume mari şi Teatru pe Drumul Sarii

„Am mai crescut cu un an și, pentru că începem să prindem curaj, la anul Teatrul Municipal Turda va debuta cu un proiect și mai mare la Teatru pe Drumul Sarii, pentru că acest festival va avea două secțiuni: prima secțiune va avea loc în luna iunie, se va numi Festivalul Drob de Sare, și va fi destinat copiilor, un public tânăr pe care vrem să-l formăm, să devină  publicul matur de mâine; iar în luna octombrie, așa cum v-am obișnuit, vom veni din nou, pe data 16 octombrie, să sărbătorim teatrul turdean și să deschidem cea de-a treia ediție a Festivalului Teatru pe Drumul Sării”, a declarat Narcisa Pintea.

Teatru pe Drumul Sarii

Spectacolul „Revizorul“ a făcut parte din seclecţia festivalului Teatru pe Drumul Sarii

De-a lungul celor trei zile de festival, publicul turdean a avut ocazia de a vedea jucând  reputați actori ai scenei românești de teatru: pe Marius Bodochi în „Omul cu chitara” de Jon Fosse, o producție a Teatrului Municipal Turda, în regia lui Mihai Măniuțiu; pe Horațiu Mălăele și Nicolae Urs în „Măscăriciul” (foto sus) și pe George Mihăiță, Vladimir Găitan, Virginia Mirea, Valentin Teodosiu, Horațiu Mălăele în „Revizorul”. Programul festivalului a acoperit, așa cum și-a propus încă de la prima ediție, și nișa de public foarte tânăr, cei mici bucurându-se de întâlnirea cu „Frumoasa și Bestia”, în regia lui Florian Silaghi, o producție a trupei „Arcadia” a Teatrului „Regina Maria” din  Oradea.

Festivalul și-a continuat și la cea de-a doua ediție misiunea programatică enunțată și asumată încă de la debutul său, în 2012, aceea de instruire  a echipei de actori ai Teatrului Municipal Turda, și nu numai, prin atelierele pe care le-a pus la dispoziție actorilor și studenților participanți.

Astfel, aceștia s-au antrenat alături de Florin Fieroiu și Vlaicu Golcea timp de trei zile, în cadrul workshop-ului de coregrafie Soundbody, l-au avut alături pe Ion Caramitru, care a susținut atelierul de teatru „Poezia şi tehnica subtextului”, și pe George Mihăiță care, într-o întâlnire teatrală amicală la Salina Turda, le-a împărtășit o serie de experiențe din bogata sa activitate artistică.

Foto credit: Lucian Năstase, Teatrul Bulandra, Teatru pe Drumul Sarii

 

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.