Teatrul sibian, primul teatru din Europa Centrală şi de Est, 230 de ani de existență!
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-sibian-primul-teatru-din-europa-centrala-si-de-est-230-de-ani-de-existenta/

În urmă cu 230 de ani se înfiinţa, la Sibiu, primul teatru din Europa Centrală şi de Est. Aniversareal a fost sărbătorită, zilele trecute, în oraşul care găzduieşte de un sfert de veac unul dintre cele mai importante festivaluri de teatru de pe „bătrânul continent” . 

Un articol de Petre Ivan|4 iunie 2018

“Împărtăşim, cu toţi prietenii naţionalului sibian, cu partenerii şi toţi cei care iubesc ceea ce facem, o mare bucurie – Teatrul Naţional din Sibiu aniversează oficial 230 de ani de existenţă”, spunea  Constantin Chiriac, directorul general al TNRS şi preşedintele FITS.

Construirea Sălii Thalia a început în 1787 și s-a terminat în iunie 1788, devenind primul teatru din țară. Sala a fost construită de librarul Martin Hochmeister (1740–1789). Din cauza lipsei de spațiu în centrul orașului, Hochmeister a decis să o construiască în Turnul Gros, parte a centurii de apărare a orașului. Sala a fost avariată de două incendii.Teatrul sibian

Primul a avut loc în 1826, iar avariile au fost reparate de primarul Martin von Hochmeister (1767-1837) pe cheltuială proprie. Cel de-al doilea incendiu a avut loc pe 13 februarie 1949 și a fost cauzat de o țigară aprinsă. Avariile cauzate de al doilea incendiu erau atât de mari, încât activitatea a trebuit să fie mutată la fostul cinema Apollo, unde se află acum Teatrul Național „Radu Stanca”.

“La 1788, primarul Sibiului, Martin Hochmeister, construia un teatru care avea loje din lemn de trandafir şi săptămâna teatrală în limba germană. Au trecut 230 de ani de când primul teatru din România şi din Estul şi Centrul Europei lua fiinţă ca instituţie. Ce bucurie să putem aniversa ziua teatrului cu ziua copilăriei, a copilului, a ceea ce înseamnă viitorul unei naţii. Iată cum trecutul şi viitorul îşi dau mâna peste timp şi arată ce înseamnă legătura dintre patrimoniu, dintre ceea ce înseamnă trecutul care trebuie valorificat, prezentul care trebuie să fie strălucitor şi viitorul care trebuie să fie plin de speranţă. Asta aniversăm astăzi: trecutul, prezentul şi viitorul, împreună cu tot ceea ce înseamnă dorinţa de înaltă creaţie, pasiunea de a duce mai departe un festival atât de important şi de a pune în pagină ceea ce înaintaşii noştri au ctitorit – prima instituţie de cultură teatrală din Europa Centrală şi de Est”, a mai declarat Chiriac.

Foto: Teatrul sibian – facebook

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.