„Teheran Taboo”, proiecția de închidere a Festivalului Anim’est
https://www.ziarulmetropolis.ro/teheran-taboo-proiectia-de-inchidere-a-festivalului-animest/

Lungmetrajul de animaţie realizat în rotoscopie „Teheran Taboo”, o explorare tandră şi amuzantă a ipocriziei şi contradicţiilor societăţii islamice va fi proiectat sâmbătă, 6 octombrie, de la 21.00, la Cinema Elvire Popesco, după Ceremonia de Premiere a celei de-a treisprezecea ediţii ale Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est. Creepy Animation Night va avea loc vineri,  5 octombrie, de la 23.59

Un articol de Petre Ivan|4 octombrie 2018

O coproducţie germano-austriacă în regia lui Ali Soozandeh, „Teheran Taboo” spune povestea a patru tineri – trei femei din medii sociale diferite și un tânăr muzician – care își intersectează cărările în căutarea comună a libertății și fericirii în Teheran, un oraș plin de restricții și legi religioase care fac ca orice abatere să fie pedepsită draconic.

Lansat în 2017, filmul deține în palmares premii și nominalizări la festivaluri de prestigiu: FIPRESCI Award la Festivalul Internaţional de Film de la Ierusalim, Creativity Prize la Festivalul Mondial de Film de la Montreal, nominalizări la Premiul pentru Cel mai bun lungmetraj de animație la Festivalul Internațional de Film de Animație de la Annecy și la Premiul „Critics’ Week Grand Prize” la Festivalul de Film de la Cannes.

Prețul biletului este în valoare de 10 lei și se poate cumpăra online și din cinema.

Al doilea weekend al festivalului aduce a zecea ediție Creepy Animation Night, un maraton de animații horror și terifiante, adresate exclusiv categoriei de vârstă 18+.

Startul animațiilor ”de coșmar” se dă vineri, pe 5 octombrie, la 23.59, la Cinemateca Eforie și la Cinema Elvire Popesco. Publicul prezent la Cinemateca Eforie va asista și la primul performance OrkiPP – un proiect audio-vizual care îl aduce pe ilustratorul Alexandru Ciubotariu (aka Pisica Pătrată) alături de shoegazerii de la Orkid.

Pornind de la senzații, idei și imagini comune, Vlad Ilicevici, Radu Pop, George Frătica și Alexandru vor improviza în sincron, timp de 40 de minute. Blues-ul post-traumatic al celor de la Orkid se va transforma într-un dirge instrumental, cu drone și texturi complexe de chitară, cu explozii instrumentale care duc înspre post-metal. Simbolurile animate care formează universul vizual al formației vor fi backroundul live-drawingului lui Alexandru, într-un concept care are la bază alternanța dintre simetrie și haos.

Biletele la Creepy Animation Night ( în valoare de 20 de lei la Cinema Elvire Popesco și 30 de lei la Cinemateca Eforie) se pot achiziționa online și din cinema.

Cea de-a treisprezecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est are loc în perioada 28 septembrie – 7 octombrie 2018 la Cinemateca Eforie, Cinema Elvire Popesco, Centrul CINETic, Point și Expirat.

Biletele pot fi achiziționale online, pe Eventbook.ro, și sunt disponibile și în cinema. Programul complet al ediției din acest an este disponibil pe site-ul Anim’est.

Foto: Anim’est, Teheran Taboo – facebook

28
/09
/14

Festivalul de film documentar Docuart Fest începe  pe 1 octombrie, ora 17:00, când publicul este invitat să vadă  realitatea surprinsă și văzută de studenții UNATC, în trei dintre cele mai premiate documentare ale lor.

26
/09
/14

Cinci filme intense regizate de cineaste sau axate pe personaje feminine puternice vin în premieră la Les Films de Cannes à Bucarest (24 – 30 octombrie), la Cinema Patria, Cinema Studio și Elvira Popescu. Două dintre ele au obținut premii importante la Cannes: Le Meraviglie a câștigat Marele Premiu, iar Party Girl – Camera d’Or.

25
/09
/14

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „Dolce far niente” (1998) este cel mai puţin cunoscut film al lui Nae Caranfil, nedreptăţit de lipsa unei distribuţii în România. Însă complexitatea construcţiei şi amestecul de umor caranfilian şi dramă de epocă în stil italian îl recomandă ca unul dintre cele mai reuşite filme ale regizorului.

25
/09
/14

La cea de-a noua ediţie a festivalului Anim’est, ce va avea loc între 3 şi 12 octombrie, animaţia e colorată în accente regale: şcoala invitată oficial la Bucureşti este Royal College of Art, din Londra, una dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ superior de arte şi design din lume.

24
/09
/14

Jurnaliști puși în situații extreme, soldați reîntorși din Afghanistan, efectul misiunii NASA pe Lună asupra unei comunități de provincie, un fost cercetător devenit gangster, femei la putere versus bărbații la îndeletniciri domestice, un profesor de engleză pornit în căutarea lui John Lennon sunt doar câteva dintre personajele celei mai importante secțiuni, Competiția Internațională, a celei de-a VI-a ediții a Comedy Cluj.

24
/09
/14

Planşa, Productia independenta DaKINO Production si DIUD Film, surprinde o poveste de iubire autentică, trăită în cel mai uman mod cu putinţă, de îndragostiţii pasionaţi de scrimă.”Planşa” a surprins publicul cu o redare unică a artei de a face scrima, un sport al minţii şi al trupului, al controlului şi al anticipării exacte a intenţiilor adversarului.

22
/09
/14

Premiul Publicului celei de-a noua ediţii Anim’est (3 şi 12 octombrie) îi va reveni unuia dintre cele 37 de scurtmetraje de animaţie proiectate în cadrul secţiunii speciale Animash - în afara categoriilor competiţionale ale festivalului - o serie de filme de animaţie selectate ţi premiate la festivaluri internaţionale de renume.

22
/09
/14

“Hector în căutarea fericirii”, în regia lui Peter Chelsom, va deschide cea de-a VI-a ediție a Festivalului Internațional de Film Comedy Cluj (10-19 Octombrie). Evenimentul va avea loc vineri, 10 octombrie, de la ora 19:00 când la Cinema Florin Piersic, psihiatrul londonez Hector va da startul distracției și filmelor bune.

22
/09
/14

Proiectul "Fotografie în versuri și muzică" înseamnă ilustrarea unei poezii atât prin imagini, cât și prin pasaje muzicale originale, care să reflecte tema creației literare atât vizual, cât și auditiv.

21
/09
/14

Ţara s-a umplut de festivaluri de film şi de proiecţii în spaţii „alternative”. Dacă locuieşti în Bucureşti, primăvara şi toamna ai la dispoziţie aproape săptămânal câte un festival, o retrospectivă sau un ciclu de filme. Oferta este uneori copleşitoare. Şi ce e rău în asta?

19
/09
/14

Începând cu primul weekend din octombrie, Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est deschide, la cea de-a noua ediţie, împreună cu cei de la Calup, porţile unei noi locaţii-gazdă: o frumoasă casă istorică ridicată în anii’40 la numărul 46, pe strada Jean Louis Calderon, devine Re:Animation Hub.