Tenorul Ștefan Pop debutează în Festivalul de la Salzburg
https://www.ziarulmetropolis.ro/tenorul-stefan-pop-debuteaza-in-festivalul-de-la-salzburg/

Ștefan Pop va debuta la Festivalul de la Salzburg, în luna august, în rolul tenorului italian din opera ,,Der Rosenkavalier” de Richard Strauss.

Un articol de Liliana Matei|31 iulie 2014

Ștefan Pop va cânta alături de nume importante ale liricii mondiale: soprana Krassimira Stoyanova (Prințesa von Werdenberg), mezzo soprana Sophie Koch (Octavian), basul Günther Groissböck (Baronul Ochs von Lerchenau) și baritonul Adrian Eröd (Faninal). Franz Welser-Möst dirijează Orchestra Filarmonică din Viena.

Premiera noii producții semnată de Harry Kupfer va avea loc pe 1 august iar până la finalul lunii mai sunt programate încă șapte spectacole (5, 8, 11, 14, 17, 20 si 23 august). Opera Der Rosenkavalier este stâns legată de Festivalul de la Salzburg, Richard Strauss și libretistul Hugo von Hofmannsthal fiind cofondatorii Festivalului. De asemenea, a fost pusă în scenă chiar la ceremonia de inaugurare a Sălii Mari, în 1960, dirijor fiind atunci Herbert von Karajan.

„Este o onoare sa debutez la Festivalul de la Salzburg. Cine nu își dorește sa cânte aici? Aștept cu nerabdare premiera, am repetat mult, aproape o lună, împreună cu toți colegii alături de care este o onoare să mă aflu. Producția lui Harry Kupfer este elegantă, susține în totalitate ideea operei. Va fi o surpriză foarte placută pentru cei care vor fi în sală. Eu voi fi tenorul italian, un rol drag pe care l-am interpretat prima dată pe scena Operei din Zurich. Consider că ”Di rigori armato” este una din cele mai frumoase arii scrise pentru tenor ”, a declarat Ștefan Pop.

Stefan Pop_Rosenkavalier_Ensemble_c_Monika_Rittershaus

Câştigător a numeroase competiţii importante, printre care Concursul Internaţional de Canto de la Seul (2010) şi Concursul Operalia de la Milano (2010), Ştefan Pop și-a început cariera internațională în 2009, cu rolul Alfredo din La Traviata la Teatro dell’Opera di Roma, în celebra producție a lui Franco Zefirelli. A interpretat apoi Nemorino din L’Elisir d’amore (Trieste, Hamburg, Zurich), Elvino din La Sonnambula (Viena), Cassio din Otello (Zurich), Ducele de Mantova din Rigoletto (Seul, Paris). În luna iunie 2014 a debutat în ”La Boheme” la Salle Pleyel în Paris (versiune în concert).

A cântat alături de mari nume ale operei, printre care Angela Gheorghiu, Patrizia Ciofi, Mariella Devia, Edita Gruberova, Elena Moșuc, Sonya Yoncheva, Placido Domingo, Leo Nucci, José Cura, Thomas Hampson, sub conducerea muzicală a unor importanţi dirijori: Evelino Pidò, Andrea Battistoni, Daniele Gatti, Placido Domingo, Simone Young, Paolo Longo şi Luciano di Martino.
În stagiunea următoare va cântă la Opera din Frankfurt (La Sonnambula, decembrie 2014 – ianuarie 2015), la Opera din Hamburg (La Traviata, aprilie 2015), la Opera din Tel Aviv (L’elisir d’amore, martie 2015) și va debuta în rolul lui Don Ottavio din Don Giovanni la Opera Națională din Paris, în ianuarie 2015.

Foto:  Lucian Enasoni, © Salzburger Festspiele / Monika Rittershaus

24
/10
/14

Centrul de Studii Româno-Japoneze "Angela Hondru" vă invită sâmbătă, 25 octombrie, la ora 19:00, în Aula Magna a Universității Româno-Americane la un concert și o prezentare de muzică tradițională japoneză, susținute de Prof. Takeshi Yamakawa, Dna. Kazuko Yanase și Dna. Hiroko Yamamoto. Instrumentele folosite vor fi shakuhachi, koto și shamisen. 

24
/10
/14

Ștefan Tarara, laureat cu premiul I la Concursul Internațional George Enescu, secțiunea vioară va concerta vineri, 31 octombrie 2014, de la ora 19.00, în sala de spectacole a Colegiului de Artă „Octav Băncilă” din Iaşi. La pupitrul Orchestrei Simfonice se va afla dirijorul Cristian Lupeș.

23
/10
/14

Miercuri, 22 septembrie, la Sala Radio din Bucureşti, un public entuziast şi călduros a răspuns afirmativ întrebării „VĂ PLACE TANGO ?”, provocare artistică lansată prin turneul său naţional de violoncelistul RĂZVAN SUMA, alături de doi invitaţi argentinieni - ANALIA SELIS (voce) şi JULIO SANTILLAN (chitară). 

23
/10
/14

Iubitorii operei sunt invitați într-o clădire renovată, cu o sală de spectacole cu acustică îmbunătățită, care va permite reprezentații artistice de o calitate superioară. Șase premiere, invitați de marcă, evenimente speciale, spații reamenajate. Stagiunea se deschide cu o nouă premieră a operei „La traviata” de Giuseppe Verdi, într-o montare originală semnată de regizorul britanic Paul Curran

21
/10
/14

Sâmbătă, 1 noiembrie, în cadrul seriei de concerte bilunare Jazzaj la ARCUB, va avea loc concertul „Gypsy Blues“, susținut de Emil Bîzgă (trompetă), Marius Vernescu (pian), Toma Zaharia Tomiță (bas) și Tudy Zaharescu (tobe). Evenimentul va avea loc la Sala ARCUB din Str. Batiște nr. 14, de la ora 20:00.

20
/10
/14

Un studio de înregistrări din Londra a lansat o „provocare” artistică unuia dintre cei mai valoroşi tineri pianişti români, SERGIU TUHUŢIU: studioul s-a oferit să îi înregistreze primul CD dacă reuşeşte să adune 20.000 de like-uri pe pagina sa de Facebook. După ce a făcut public acest pariu pe reţeaua de socializare, povestea s-a transformat într-un fenomen viral, rezultatul fiind acela că în două zile pagina sa a obţinut 24.000 de like-uri, iar înregistrările CD-ului au fost programate pentru finalul verii 2014.

17
/10
/14

Peste 35 de artişti internaţionali vor participa la cea de-a noua ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo, care se va desfăşura în perioada 31 octombrie - 17 noiembrie, în Bucureşti, Cluj-Napoca şi Iaşi, sub tema "Bridges".

17
/10
/14

55 de ani de virtuozitate, 55 de ani de diversitate şi culoare la 15 instrumente tradiţionale de suflat, de fiecare dată acelaşi nume, DUMITRU ZAMFIRA - maestrul fluierelor ! Duminică, în ziua de 26 a lui Brumar, de Sămedru (Sf. Dumitru), de la ora 17.00, Sala Radio îmbracă straie de sărbătoare.

16
/10
/14

Stefan Tarara, câştigătorul Concursului Enescu 2014, secţiunea vioară, este invitatul Marinei Constantinescu de vineri, 17 octombrie. Din această toamnă, poveştile culturale depănate în miez de noapte, la Nocturne, pot fi urmărite fiecare vineri, de la ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

16
/10
/14

Ajuns la jumătatea itinerariului, turneul naţional „VA PLACE TANGO ” se bucură de un succes extraordinar : după o deschidere specială şi neconvenţională a turneului la Palas Mall Iaşi, în faţa unui public de 1000 de spectatori, au urmat săli pline şi un public entuziast în Râmnicu Vâlcea, Botoşani, Bistriţa, Cluj-Napoca şi Timişoara.

16
/10
/14

Festivalul Sergiu Celibidache nu va mai fi organizat, motivul principal fiind "indiferenţa statului român, atunci când vine vorba de onorarea valorilor României", potrivit lui Serge Ioan Celibidache, care interzice, totodată, folosirea numelui şi a imaginii tatălui său de către instituţiile de stat.

13
/10
/14

Krzysztof Penderecki, personalitate simbol a muzicii secolului XX, va fi prezent la Sala Radio în deschiderea stagiunii Orchestrei Naţionale Radio, dirijate de Tiberiu Soare, eveniment construit în jurul unui atractiv program ce îmbină romantismul muzicii lui Ceaikovski şi spiritul inovator al muzicii lui Penderecki.

13
/10
/14

Albumul Ceciliei Bartoli, St Petersburg, un album al premierelor, se lansează astăzi, 13 octombrie. Acesta conţine 11 arii înregistrate în premieră mondială de Cecilia Bartoli, ansamblul I Barrochisti, dirijor Diego Fasolis; 11 arii descoperite de Cecilia Bartoli în arhiva Teatrului Mariinski din St Petersburg, pe care nu le-a mai cântat nimeni în ultimii 200 ani.