Teodora Moroșanu (Rockabella), de la A la Z
https://www.ziarulmetropolis.ro/teodora-morosanu-rockabella-de-la-a-la-z/

Teodora Moroşanu, solista trupei Rockabella, conturează, într-un interviu sub formă de alfabet, o hartă emoţională şi personală a traseului său artistic. Trupa Rockabella va concerta în cadrul festivalului Living Rock 2021, care are loc în perioada 20-22 august, pe Plaja Tuzla (Constanţa).

Un articol de Dan Boicea|19 august 2021

A – Art Rock: Definește atât muzica pe care o creez împreună cu Rockabella, cât și mișcarea pe care încercăm s-o declanșăm. Credem că pentru a construi o comunitate artistică solidă trebuie, mai înainte de toate, să creăm artă împreună. Când formele de artă se întâlnesc, poveștile prind super-puteri.

Pentru lansarea single-ului nostru “Corp Străin” am organizat o expoziție de sculptură cu lucrări din arhiva Liceului Nicolae Tonitza. Am vrut să atragem atenția la importanța artei pentru tineri, la cât de valoros poate fi pentru un copil, refugiul artistic. Și cât de frumos se exprimă ei în acei ani de formare. Crud, sincer, necizelat, real.

B – Brașov: Doar ce m-am întors de la Brașov, unde am petrecut două zile minunate alături de trupă. Am concertat acolo în cadrul festivalului Tam Tam și deși nu mai cântasem în Brașov de multă vreme, experiența a fost absolut minunată. 

C – Cântece-poveste: Așa numim noi piesele Rockabella, cântece-poveste despre momentele care ne transformă. 

D – Dragoste:  E ușor de trecut cu vederea. Ne obișnuim cu ea pentru că nu trăiește în gesturi mari. Trăiește în cafeaua caldă de dimineață și hanoracul pus în ghiozdan, în caz că ți se face frig. Într-o îmbrățișare și un moment de liniște atunci când ai nevoie de ele. În cuvintele de încurajare și râsul cu lacrimi. Hai să căutăm mai atent dragostea, e posibil să fie acolo și nici să nu ne dăm seama.

E – Evo: Prima mea trupă. Ne-am format în 2004, cântam rock-alternativ și eram printre (foarte) puținele trupe de gen din România, cu tipă la voce.

F – Feminism: Pentru că trebuie să încurajăm cât mai multe femei să urmeze o carieră artistică, dacă asta își doresc. Pentru că șansele încă nu sunt egale și ar trebui să fie.

G – Guano Apes: O trupă rock-alternativ din Germania pe care am ascultat-o obsesiv când eram în liceu. Mi se spunea că vocea mea seamănă cu a solistei lor, Sandra Nasić, și pentru mine ăsta era cel mai mișto compliment. 

H – Hagstrom Ultra Suede: Prima chitară electrică pe care mi-am cumpărat-o singură.

I – Iata-ne aici: Cântecul Rockabella despre momentul în care ne găsim într-o situație în care nu ne-am fi imaginat vreodată că am putea fi. Și totuși, iată-ne aici… E un cântec care a rezonat extrem de puternic cu oamenii din jurul nostru, mai ales în contextul pandemiei.

J – James Maynard: Solistul trupei Tool și probabil muzicianul care m-a influențat cel mai mult. Contrastul dintre sensibilitatea și violența muzicii lor, precum și versurile cu straturi peste straturi de semnificații, atât de atent scrise și intens interpretate, mi-au definit standardul pentru ce înseamnă un vocalist și compozitor.

K – Karnivool: O trupă de rock progresiv din Australia pe care o iubesc. I-am văzut acum mulți ani live la Brașov și-mi doream foarte mult să-i revăd. De ziua mea am primit bilete la concertul lor de la Berlin din mai, anul viitor.

L – Living Rock: Festivalul de muzică rock-alternativ de la Tuzla, ce se ține între 20 și 22 August. E un weekend pe care-l aștept cu mare nerăbdare pentru că va fi acolo întreg tribul nostru de nebuni frumoși. Cele mai faine trupe din muzica independentă de la noi și cei mai mișto oameni din industrie,  împreună pentru un weekend la mare. Ce poate fi mai tare?  Și desigur, Rockabella cântă acolo vineri, 20 august.

M – Mamă: Am un băiețel de 8 ani. Când s-a născut, am luat o pauză de la muzică, crezând că e momentul să mă calmez, să termin cu visele și să mă „fac mare”. Mai târziu, am înțeles că cel mai bun lucru pe care pot să-l fac pentru copilul meu, e să nu renunț la mine. Vreau să cresc un om curajos, puternic și determinat, iar o mamă care-și abandonează pasiunea de dragul convenabilului nu e un exemplu potrivit. 

N – Nina Cried Power: Un cântec de la Hozier, dedicat Ninei Simone, precum și tuturor muzicienilor și poeților care au folosit arta lor pentru a răsturna status quo-ul. M-a făcut să înțeleg importanța noastră ca artiști, privilegiul de a putea fi poeții unei generații și m-a făcut să-mi pun problema: ce vrem să lăsăm în urmă?

O – Onut: A fost numele tatălui meu, muzician și el, cenaclist. El m-a învățat primele acorduri la chitară, să nu mă opresc niciodată din citit și că umorul e o unealtă extrem de folositoare. M-a învățat să nu-mi fie frică de nimeni, nici chiar de mine însămi.

P – Putere: Arta ne vindecă și ne dă putere să mergem mai departe. Citim o carte și ne regăsim în personajul principal, ascultăm un cântec și ne auzim emoțiile, privim un tablou și ne pierdem în formă și culoare. E putere în artă și noi avem nevoie de ea.

R – Rockabella: E mai mult decât mi-am imaginat că poate fi o trupă. Ador oamenii din trupa mea, sunt niște muzicieni incredibil de talentați, sunt ambițioși, înțelepți și au răbdare cu mine (ceea ce nu e ușor). 

S – Sculptura: M-a învățat că orice corp are nevoie de o armătură, un schelet pe care să construiești. A fost refugiul meu atunci când nu-mi găseam adăpost și mi-a permis să mă exprim când cuvintele nu erau de ajuns. 

T – Timp: Mult prea mult și niciodată destul. Uneori simt că durează prea mult să obțin ceva și alteori simt că nu-mi ajunge timpul să fac tot ce-mi doresc.

U – Uman: Mă fascinează tot ceea ce e profund uman. Contradicțiile din oameni, acel dans dintre instinct și rațiune. Imperfecțiunile care duc cumva la echilibru, haosul care ne face mai puternici. 

V – Vulnerabilitate: Vulnerabilitatea este măsura curajului nostru singura poartă spre conexiunea adevărată.

X – aXl Rose: Solistul de la Guns’n’Roses. Una din cele mai vechi amintiri ale mele legate de muzica rock este finalul de la November Rain în care Axl ține acea notă interminabilă. Mi s-a părut ridicol și în același timp incredibil de mișto.

Z – Zen: Îmi doresc foarte mult câteva zile de liniște, de zen. Fără semnal la telefon, fără notificări, fără mailuri, fără calendar. Doar aer curat și liniște. Și poate, marea…

Bilete la singurul festival de rock alternativ de la mare, din weekendul 20-22 august, găsiți aici.

Festivalul Living Rock, unicul festival de alternativ de la mare, are ca scop promovarea scenei underground din România și sprijinirea artiștilor din zona de rock alternativ. Construit pe conceptul unic de combinare a rock-ului alternativ cu frumusețea Mării Negre, evenimentul are loc în aer liber, pe plaja Tuzla, una dintre cele mai frumoase plaje din România. Citiți mai multe despre festival, aici.



20
/03
/13

În numărul de primăvară, Esquire România a adunat într-un dosar lecţii de viaţă de la oameni din „Categoria grea“. Printre ei, regizorul Alexander Hausvater, actorul Sean Penn, scriitorii Salman Rushdie şi Jonathan Coe. Iată ce putem învăţa de la aceste personalităţi

06
/03
/13

Ilinca Goia împlineşte astăzi 44 de ani şi 20 de ani de carieră. Şi în fiecare zi îşi împlineşte visul de a fi pe scenă, chiar dacă joacă în teatrul instituţionalizat, la Teatrul Naţional din Bucureşti, la Teatrul Metropolis sau într-un teatru-cafenea din Centrul Vechi

18
/02
/13

Publicaţia „Variety“ a scris că „Luminiţa Gheorghiu reuşeşte un veritabil tur de forţă“ în filmul „Poziţia copilului“. „The Hollywood Reporter“ a plusat, spunând că actriţa „străluceşte în rolul unei mame posesive ce începe să se precipite atunci când fiul ei adult accidentează un copil“. Regizorul Cristi Puiu crede că Luminiţa Gheorghiu ar merita un Oscar, […]

11
/02
/13

NOUA GENERAŢIE DE ARTIŞTI Într-o după-amiază întunecată de ianuarie am ajuns la Teatrul Apropo, un nou spaţiu neconvenţional al teatrului independent, unde talentele actoriceşti şi regizorale se conturează în voie. Astfel, am văzut piesa Night on Earth de Jim Jarmusch în regia lui Dragoş Muşoiu, din a cărui distribuţie face parte Alexandru Bogdan (27), a cărui […]

04
/02
/13

NOUA GENERAŢIE DE ARTIŞTI Diana Iarca (25 de ani) este actriţă la Teatrul Notarra din Bucureşti şi creatoarea primei piese de teatru despre binecunoscuta reţea de socializare, intitulată Feisbuc. Absolventă a Liceului de Arte din oraşul Buzău, secţia actorie, Diana Iarca explică alegerea facultăţii cu acelaşi profil: “Am dat la facultatea de teatru fiindcă nu am […]

28
/01
/13

NOUA GENERAŢIE DE ARTIŞTI Ionuţ Niculae (20 de ani) este unul dintre actorii din distribuţia filmului „Rocker” regizat de Marian Crişan, care a avut premiera mondială la Festivalul de Film de la San Sebastian în septembrie 2012, film care în România va avea premiera pe 23 februarie. Tânărul actor entuziast şi dedicat meseriei, pentru care se […]

04
/01
/13

Deşi extrem de ocupat, Dan Lungu a avut amabilitatea de a îmi rãspunde la câteva întrebãri legate de parcursul literaturii în România. Scriitorul a deschis porṭile artei larg pentru toṭi cei care doresc sã afle câte o pãrticicã din marele univers al creaṭiei.      Andrada Vãsii: în primul rând felicitãri pentru selecṭia de la […]

19
/12
/12

Leonard Ancuṭa face parte din literatura tânãrã- de pluton. Diferenṭa constã în mesajul sãu- a pãrãsit plutonul şi a ieşit în faṭã. Elegant. Cu succes. In bãtaia opiniei cititorului. A avut amabilitatea de a vorbi despre cel mai rapid roman, la a cãrui scriere a participat, dar şi despre mesajul catarhic al artei, despre cititori, […]

04
/12
/12

Compozitorul George Balint a fost prezent de curând la Bruxelles, în cadrul Festivalului „World Music Days”cu lucrarea „Din demult” cântată de reputatul ansamblu coral „Aquarius”,  dirijat de Marc M. De Smet.   J. F. : Ce ar trebui să ştie orice ascultător despre compoziţia dumneavoastră „Din demult” ? George Balint: Se pleacă de la ideea […]