Teodorescu și Vosganian, printre finaliștii Premiului „Angelus”
https://www.ziarulmetropolis.ro/teodorescu-si-vosganian-printre-finalistii-premiul-angelus/

Cristian Teodorescu, autorul romanului „Medgidia, oraşul de apoi”, şi Varujan Vosganian (romanul „Cartea şoaptelor”) se numără printre finaliştii din acest an ai prestigiosului Premiu Literar al Europei Centrale „Angelus”, Polonia.

Un articol de Petre Ivan|7 septembrie 2016

Teodorescu și Vosganian, printre finaliștii Premiul „Angelus”  – Ceilalți autori selectați în etapa finală sunt: Hen Maciej și Janko Anna din Polonia, Sabaliauskaite Kristina și Slepikas Alvydas din Lituania, precum și Niaklajeu Uladzimir (Belarus).

Din 70 de romane înscrise în competiția pentru marele premiu, juriul a selectat, la începutul lunii august, în etapa semifinală, 14 titluri, printre care și romanele „Medgidia, orașul de apoi/ Medgidia, miasto u kresu”, traducere de Radoslawa Janowska-Lascar, și „Cartea șoaptelor/ Ksiega szeptow”, traducere de Joanna Kornas-Warwas.

Cititorii pot vota unul dintre cele șapte titluri finaliste, accesând site-ul www.angelus.com.pl.

De la prima ediție a premiului, în 2006, România a obținut o primă nominalizare pe lista scurtă în 2010 — Norman Manea pentru romanul „Întoarcerea huliganului”, iar în 2015 — Lucian Dan Teodorovici, finalist cu romanul „Matei Brunul”, a obținut Premiul „Natalia Gorbaniewska”.

Foto: Cristian Teodorescu, Varujan Vosganian, Premiul „Angelus”  – facebook

02
/07
/13

Scriitorul Mircea Cărtărescu a câştigat Spycher - Literaturpreis Leuk în Elveţia, distincţia urmând să îi fie înmânată la începutul lui septembrie. Premiul, considerat una dintre cele mai importante distincţii literare europene, este acordat de fundaţia elveţiană Stiftung Schloss Leuk (Fundaţia Castelul din Leuk).

02
/07
/13

„Mă tem că sunt un om al monologului. Mă tem că m-am născut baricadat în mine însumi şi că n-am reuşit, de-a lungul existenţei, să ies din această închisoare intimă, în afară, să comunic cu lumea“, spunea Octavian Paler, de la a cărui naștere se împlinesc, astăzi, 92 de ani... Cărţile şi ieşirile lui publice poate că l-au contrazis. Paler a ştiut să lase întotdeauna în urmă fraze puternice, ca nişte firimituri pentru cei care au crezut în raţiune.

28
/06
/13

Ambalată sub titulatura de „roman“, „Pisica ruptă“, poate cea mai cunoscută carte a lui Mircea Daneliuc, a fost reeditată recent, la mica editură Adenium. Senzaţia de dispreţ pe care cineastul pare a o nutri faţă de lumea din jur ajunge, din nefericire, să joace în defavoarea sa.