„The Casual Vacancy”, cel mai recent roman scris de J.K. Rowling, va fi lansat joi
https://www.ziarulmetropolis.ro/the-casual-vacancy-cel-mai-recent-roman-scris-de-j-k-rowling-va-fi-lansat-joi/

Primul roman pentru cititori maturi scris de romanciera britanică J.K. Rowling, a cărui acţiune are loc într-un sat britanic imaginar măcinat de lupte politice, este complet diferit de universul plin de magie din seria „Harry Potter” şi va fi lansat joi în Marea Britanie. Succesul comercial al noului roman pare să fie garantat, ţinând cont […]

Un articol de |25 septembrie 2012

Primul roman pentru cititori maturi scris de romanciera britanică J.K. Rowling, a cărui acţiune are loc într-un sat britanic imaginar măcinat de lupte politice, este complet diferit de universul plin de magie din seria „Harry Potter” şi va fi lansat joi în Marea Britanie.

Succesul comercial al noului roman pare să fie garantat, ţinând cont de numărul mare de precomenzi lansate de cititorii britanici.

 

 

Romanciera J.K. Rowling, care a vândut 450 de milioane de copii ale romanelor din seria „Harry Potter”, dintre care ultimul a fost lansat în 2007, contează pe fidelitatea fanilor ei.

Noul ei roman, intitulat „The Casual Vacancy”, a ajuns deja la un milion de volume rezervate în sistemul de precomandă. Librarii britanici se aşteaptă ca această carte de ficţiune să devină volumul cel mai bine vândut în 2012.

Este una dintre cele mai mari lansări ale secolului al XXI-lea”, afirmă Philip Stone, jurnalist la revista Bookseller. „Cred că 99% dintre noi (din industria cărţii, n.r.) prevăd că acest roman va debuta direct pe locul I în topul vânzărilor”, a adăugat el.

Scriitoarea J.K. Rowling, miliardară la vârsta de 47 de ani, îşi permite luxul de a nu-şi face griji pentru consecinţele financiare generate de eventuale recenzii negative ale romanului ei.

„Sunt cea mai liberă scriitoare din lume. Pot să fac ceea ce vreau”, spunea J.K. Rowling într-un interviu recent acordat publicaţiei The Guardian. „Dacă cineva spune: «E teribil de prost, întoarce-te la vrăjitorii tăi», evident, nu mă voi bucura. Dar voi putea să trăiesc în continuare”.

Deşi editura Litttle, Brown a lăsat să „scape” în spaţiul public câteva detalii despre noul roman, foarte puţini jurnalişti au avut acces la această carte înainte de lansare, plasată în regim de înaltă securitate, la fel ca romanele care au declanşat „Pottermania”.

Punctul de plecare din acest roman, a cărui acţiune se desfăşoară în Pagford, un şarmant sat imaginar din sud-vestul Angliei, este moartea unui membru al consiliului municipal. Locuitorii îşi încep imediat urzelile pentru a găsi un înlocuitor care să le sprijine interesele: să scape satul Pagford de administrarea unui cartier sordid cu locuinţe pentru săraci.

„Societatea noastră este extraordinar de snoabă, este o adevărată mină de aur (pentru scriitori). Clasa mijlocie este atât de amuzantă”, afirmă J.K. Rowling, care abordează în noul ei roman teme foarte îndepărtate de universul tinerilor vrăjitori, precum dependenţa de heroină, prostituţia, familiile monoparentale şi dorinţa sexuală adolescentină.

„Există anumite lucruri pe care nu le faci în literatura fantastică”, a declarat romanciera britanică pentru publicaţia New Yorker. „Nu se face dragoste lângă unicorni. Este o regulă intangibilă. Ar fi de prost gust”.

Mamă a trei copii, Joanne Rowling deţine câteva reşedinţe impresionante la Edinburgh şi Londra. Cu o avere estimată la 560 de milioane de lire sterline (703 milioane de euro), potrivit Sunday Times, romanciera se află în fruntea unui veritabil imperiu comercial, după ce franciza literară „Harry Potter” a generat opt filme cu mare succes de casă, parcuri tematice, jucării şi jocuri video.

La începutul anilor 1990, atunci când scria primul roman din seria „Harry Potter”, J.K Rowling suferea însă de depresie, trăia din ajutorul social şi îşi creştea singură fiica, după eşecul primului ei mariaj cu un jurnalist portughez.

Aceasta a fost experienţa de viaţă de care romanciera a avut nevoie pentru a scrie „The Casual Vacany”, un roman inspirat şi de copilăria pe care scriitoarea a petrecut-o în câteva sate englezeşti care seamănă cu Pagford.

„Am rememorat cum era adolescenţa şi nu era o perioadă deosebit de fericită din viaţa mea”, afirmă romanciera, a cărei mamă s-a îmbolnăvit grav pe când ea avea vârsta de 15 ani, în aceeaşi perioadă în care viitoarea scriitoare nu se înţelegea deloc bine cu tatăl ei.

În prezent, J.K. Rowling lucrează la alte două romane pentru tinerii cititori.

 

Sursa: Mediafax

30
/04
/24

Violoncelistul de talie internațională Andrei Ioniță va cânta la Iași în cadrul seriei concertelor organizate de Fundația Culturală Gaudium Animae. Recitalul va avea loc joi, 9 mai 2024, ora 19.00, în sala Henri Coandă de la Palatul Culturii Iași.

30
/04
/24

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, prin Departamentul de Cercetare, Dezvoltare, Inovare, și Centrul de Teatru Educațional Replika desfășoarpă, în perioada 27 mai-1 iunie 2024, evenimentul care încheie proiectul european TabThePAST. Taboo History. Fill the Past to Sense the Present (Istoria Tabu. Umple golurile din trecut pentru a percepe prezentul).

30
/04
/24

Luni, pe 29 aprilie, la Teatrului Național ,,I. L. Caragiale’’ din București, a avut loc cea de-a 18-a ediție a Galei Premiilor Gopo, în cadrul căreia au fost celebrate performanțele înregistrate de cinematografia română în ultimii ani.

30
/04
/24

În pofida starturilor false, primăvara pare a se fi împământenit. Asta mai ales dacă te iei după lumina care se filtrează printre copaci. Pare greu de crezut, iar oamenii de la meteo sunt fiecare un soi de Cassandra care a tot strigat „lup” până a rămas fără voce. Dar e suficient să tragem adânc aer în plămâni și, printre moleculele de îndoială își va face loc și aerul proaspăt. În întâmpinarea căldurii, acum că am trecut de cea mai crudă dintre luni, Vanner Collective invită publicul la trei spectacole dezghețate.

30
/04
/24

Galeria Jecza din Timișoara alături de Fundația Interart Triade magnetizează publicul din Veneția cu o expoziție în premieră în orașul celebrei Bienale de Artă, redeschizând vizitatorilor, după un deceniu un spațiu vechi de peste 900 de ani, cu o expoziție intens apreciată de critici, colecționari și iubitori de artă.

29
/04
/24

După „MANual”, spectacolul care a umplut sala la fiecare reprezentație de la Centrul Național al Dansului București (CNDB), Sergiu Diță, un coregraf în plină ascensiune, revine cu o nouă premieră. Publicul este invitat la „Memetics”, un spectacol de dans contemporan inspirat din cultura digitală, în 11 și 12 mai. Un spectacol care va ajunge viral, însă nu pe Internet, ci pe scenă.

29
/04
/24

Tuturor ne place să călătorim. În locuri exotice, în orașe aglomerate, la capătul lumii sau la doi pași de casă. Dar există și locuri unde poți călători în timp. Iar Râșnov este locul ideal pentru o astfel de experiență.

29
/04
/24

Romanul „Părinți” al Dianei Bădica este romanul unei generații. Este acel moment din proza noastră contemporană în care simți respirația unei scriitoare cu totul speciale, care reușește să surprindă suflul și sufletul unei generații în care s-au întâlnit și s-au ciocnit toate tranzițiile ultimelor decenii.

29
/04
/24

Timp de 12 zile, în perioada 17 mai – 9 iunie, copiii sunt așteptați, alături de părinții lor, la cea de-a opta ediție a Festivalului Opera Copiilor, unde vor fi întâmpinați cu surprize și activități distractive, desfășurate în locurile binecunoscute, dar și în spații recente deschise publicului.