The Grandmaster, filmul lui Wong Kar Wai, lovește vineri, 13
https://www.ziarulmetropolis.ro/the-grandmaster-filmul-lui-wong-kar-wai-loveste-vineri-13/

The Grandmaster / Marele maestru, filmul de acţiune, biografic, în regia lui Wong Kar Wai şi care spune povestea marelui maestru de arte marţiale Ip Man, cel care l-a descoperit şi antrenat pe celebrul Bruce Lee, vine în România pe 13 septembrie.

Un articol de Andrada Văsii|4 septembrie 2013

The Grandmaster / Marele maestru, filmul de acţiune, biografic, în regia lui Wong Kar Wai și care spune povestea marelui maestru de arte marţiale Ip Man, cel care l-a descoperit și antrenat pe celebrul Bruce Lee, vine în România pe 13 septembrie.

,,The Grandmaster’’ a fost proiectat anul acesta în deschiderea celei de-a 63-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.

Pentru ,,The Grandmaster’’, regizorului Wong Kar Wai i-au fost necesari șase ani de pregătire şi trei ani de filmare şi post-producţie. Este un film fără precedent despre epoca de aur a artelor marţiale chinezeşti din perioada tumultoasă a Republicii, imediat după căderea ultimei dinastii imperiale din China.

Actorii principali (Tony Leung, Zhang Ziyi și Chang Chen) s-au antrenat mai mulţi ani sub supravegherea atentă a expertului Yuen Wo Ping (Matrix, Kill Bill, Crouching Tiger, Hidden Dragon). Actorul principal, Tony Leung, a adoptat acest mod de viaţă, kung fu-ul, chiar şi în particular, după cum vom vedea în materialul viitor.

The Grandmaster- un film cu figuri emblematice

Ideea acestui film i-a venit regizorului încă din 1996, când filma ,,Happy Together’’ (premiul pentru regie la Cannes, în 1997), în Argentina. În timp ce trecea pe lângă un chioşc de presă, Kar Wai observă o revistă avîndu-l pe copertă pe Bruce Lee. Cineastul este surprins să descopere că, la 20 de ani de la moartea sa, Bruce Lee rămâne încă o figură emblematică în întreaga lume.

Când eram mic am văzut filmele lui Bruce Lee. Și le-am iubit. Acesta a fost momentul în care am avut prima oară ideea de a-i dedica un film lui Bruce Lee.

Wong Kar Wai,

regizor

Wong Kar Wai se informează cu tenacitate în direcţia istoriei artelor marţiale chinezeşti, pornind de la povestea lui Bruce Lee. În scurt timp, căutările îl duc la antrenorul acestuia, Ip Man, mare maestru kung fu din China Continentală. În anii ’50, acesta ajunge la Hong Kong, alungat de victoria comuniștilor lui Mao Zedong.

The Grandmaster- maestrul care și-a descis o școală

China, anul 1936. Ip Man (Tony Leung), legendarul maestru de wing chun (unul din multitudinea de stiluri de kung-fu) și viitorul mentor al lui Bruce Lee, duce o viață prosperă în Foshan, China, unde își împarte timpul între familia sa și artele marțiale. Este momentul în care marele maestru Gong Baosen, șeful Comunității de Arte Marțiale din China, își caută un succesor. Pentru ceremonia de rămas bun, el merge la Foshan, cu fiica sa, Er Gong (Zhang Ziyi), și ea maestru în arte marţiale, singura care cunoaște figura mortală ,,64 de mâini”.

În timpul ceremoniei, Ip Man se confruntă cu marii maeștri din Sud și o cunoaște pe Gong Er, pe care o vede drept egalul său. Foarte curând, admirația lasă loc dorinței și apare o poveste de dragoste imposibilă. La scurt timp, Marele Maestru Gong Baosen este asasinat de unul dintre discipolii săi.

The Grandmaster

Apoi, între 1937 și 1945, ocupația japoneză aruncă țara în haos. Divizări și comploturi se nasc atunci între diferite școli de arte marţiale, împingându-I pe Ip Man să ia calea exilului. Ajuns la Hong Kong, îşi deschide o şcoală de kung fu (mai precis stilul wing chung, la care ulterior se va înscrie şi Bruce Lee), pentru a-şi putea câştiga existenţa. Exemplul lui este urmat de mulţi chinezi maeştri în artele marţiale, astfel că luptele de pe continent se mută acum aici. De unde, apoi, se vor răspândi în întreaga lume.

The Grandmaster- premieră și avanpremieră

,,The Grandmaster / Marele Maestru’’ (în original: Yi dai zong shi) este distribuit în România de Independenţa Film şi va avea premiera vineri, 13 septembrie, la Cinema Studio, la ora 20.

Patru proiecţii speciale vor avea loc în avanpremieră: pe 4 şi 5 septembrie (miercuri şi joi, săptămâna aceasta) la Noul Cinematograf al Regizorului Român (NCRR).

Miercuri, de la ora 21, în aer liber. Joi, de la ora 18:30, în sală. De asemenea, filmul va rula în avanpremieră și la Grand Cinema Digiplex (Băneasa), săptămâna viitoare: miercuri, 11 septembrie, de la ora 19.50, și joi, 12 septembrie, de la 21.25.

Foto credit: The Grandmaster

Dacă v-a plăcut articolul, urmăriți-ne și pe Facebook!

21
/04
/21

CRONICĂ DE FILM Ar fi nedrept să nu i se recunoască regizoarei Chloé Zhao meritul pentru generozitatea faţă de marginali din spatele celui de-al treilea film al ei, „Nomadland” (2020), câştigător al Leului de Aur la Festivalul de la Veneţia şi favorit la Premiile Oscar.

20
/04
/21

Filme selecționate sau premiate în marile festivaluri ale anului trecut - Cannes, Veneția și San Sebastián - dar și noutăți absolute semnate de regizori precum Pedro Almodóvar sau François Ozon vor completa seria de surprize rezervate publicului TIFF, la cea de-a 20-a ediție.

19
/04
/21

87 de filme românești, lansate în cinematografe, festivaluri naționale și internaționale sau pe platforme de video on demand în 2020, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 15-a ediție a Galei Premiilor Gopo, cel mai important eveniment care aduce anual în fața publicului și a industriei realizările cinematografiei românești.

16
/04
/21

Competiția ediției de anul acesta a festivalului One World România, care se va desfășura fizic la București între 21 și 30 mai, și online între 31 mai și 6 iunie, cuprinde cele mai incitante 9 filme din selecția de anul acesta, ce vor fi evaluate de două jurii: unul format din profesioniști din industria internațională de film, și celălalt din liceeni din toată țara. Premiul Juriului Internațional este în valoare de 1000 euro și va fi oferit regizorului câștigător cu sprijinul Institutului Cultural Român.

13
/04
/21

Editura Trei, Târgul de Cariere și Cărturești vă invită joi, 15 aprilie, la ora 19.00, la evenimentul de lansare volumului „Învățăm împărtășind”, coordonat de Gabriela Hum. Vor vorbi: Călin Grigorovici, Răzvan Goga, Zamfira Stan, Mónika Pál și Gabriela Hum Moderator: Victor Popescu Evenimentul va putea fi urmărit live pe paginile de Facebook Cărturești, Târgul de […]

13
/04
/21

CRONICĂ DE FILM E ceva ciudat în legătură cu „Another Round” („Încă un rând, 2020), noul film multipremiat al danezului Thomas Vinterberg. Îi simţi lucrătura la fiecare pas, mai ales pe scenariu, dar până la final, cu ajutorul unui moment muzical salvator şi al jocului mereu la înălţime al lui Mads Mikkelsen, reuşeşte să înfrângă o eventuală rezistenţă.

06
/04
/21

Ce destin! Să te naşti la începutul secolului 20, să fii unul din pionerii documentarului din România, dar şi al dezvoltării instituţionale a cinematografiei, să faci filme în două regimuri autoritare şi în timpul unui război şi să mori la aproape 100 de ani. Regizorul Paul Călinescu poate fi descoperit prin 12 documentare de scurtmetraj disponibile online, gratuit, în cadrul Cineclubului One World Romania.

05
/04
/21

În aşteptarea întâlnirii cu publicul, spectacolul „Maria Tănase. O poveste”, pus în scenă de regizoarea Carmen Lidia Vidu la Teatrul de Stat din Constanţa, şi-a avut repetiţia generală, într-un weekend înnorat şi friguros. O vreme ce poate amplifica dezolarea pe care i-o sugerează unui nou-venit multe din clădirile în paragină din centrul oraşului.