„The Neon Demon” și trei filme de Oscar, printre premierele Les Films de Cannes à Bucarest
https://www.ziarulmetropolis.ro/the-neon-demon-si-trei-filme-de-oscar-printre-premierele-les-films-de-cannes-a-bucarest/

Un horror psihologic care a polarizat presa internaţională la Cannes şi propunerile Franţei, Spaniei şi ale Filipine la Oscar se numără printre cele circa 30 de premiere din programul Les Films de Cannes à Bucarest (14 – 23 octombrie). Festivalul va avea loc la Cinema PRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului şi Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă. Biletele sunt puse în vânzare pe Eventbook.ro.

Un articol de Petre Ivan|30 septembrie 2016

Regizorul lui Drive și Only God Forgives, Nicolas Winding Refn, s-a întors anul acesta la Cannes cu o fabulă modernă despre „frumusețea ca bestie”, plasată în lumea necruțătoare a modei din Los Angeles, care a polarizat critica internațională: The Neon Demon.

Horror-ul psihologic ultra-stilizat, în care femeile și bărbații sunt gata să devoreze tot ce e pur, urmărește ascensiunea fulgerătoare a unui fotomodel (Elle Fanning) și geloziile și complicitățile care se nasc în jurul ei. O lume periculoasă în care „camerele de motel sunt bântuite de bestii deopotrivă reale și metaforice – Keanu Reeves îți dă fiori – și fotografi ușor de confundat cu criminali în serie”, potrivit The Guardian.

Filmul propus de Franța la Premiile Oscar 2017, Elle, în regia lui Paul Verhoeven, a fost unul dintre favoritele presei la Cannes și un candidat puternic la trofeul Palme d’Or. E un thriller psihologic infuzat cu comedie neagră, în care Isabelle Huppert joacă rolul unei femei care este violată în propria casă și decide să-și urmărească atacatorul, amândoi fiind atrași într-un joc curios și incitant. The Evening Standard îl descrie ca „scandalos, amuzant și șocant, revigorant și original”.

Ma’ Rosa, regizat de Brillante Mendoza și propus de Filipine la Oscarul pentru Cel mai bun film străin, i-a adus actriței Jaclyn Jose Premiul pentru interpretare feminină la Cannes. Mendoza tratează un subiect actual care ia proporții în Filipine: traficul de droguri la scară mică. Ma’ Rosa este mamă a patru copii și, pe lângă magazinul de cartier pe care-l deține cu soțul ei, vinde cantități mici de droguri. Sunt însă prinși de poliție și toată viața le e dată peste cap: trebuie să facă rost de bani să mituiască polițiștii.

Cel mai nou film marca Pedro Almodóvar, Julieta, este propunerea Spaniei la Oscarurile de anul viitor. Inspirat de trilogia Runaway, scrisă în 2004 de câştigătoarea Premiului Nobel Alice Munro, filmul spune povestea unei mame pe care fiica o abandonează fără nici o explicație atunci când împlinește 18 ani. Julieta face tot posibilul să o găsească. Însă, cu cât caută mai mult, cu atât descoperă cât de puțin își cunoștea propriul copil. În rolurile principale: actrițele Emma Suárez și Adriana Ugarte. Cinci dintre filmele lui Pedro Almodóvar au reprezentat Spania la Oscar, de-a lungul timpului.

Aquarius, noul film al lui Kleber Mendonça Filho, aplaudat și ovaționat în sălile de cinema din Brazilia, a stârnit controverse în țara sa după ce comitetul care trimite propunerile la Oscar a ales un alt film, slab primit de critică, Little Secret. Opinia publică a ridicat problema imixtiunii politicii în toate aspectele vieții sociale, decizia fiind considerată o „pedeapsă”, după ce actorii din film au protestat pe covorul roșu la Cannes împotriva noului președinte al Braziliei, Michel Temer.

Mai mult, filmul a fost interzis minorilor sub 18 ani, fără argumente solide, scrie The New York Times, mai mulți critici și cineaști brazilieni contestând rating-ul. Aquarius urmărește lupta unei femei în vârstă de 65 de ani, ultimul locatar al unui bloc, cu o companie imobiliară care vrea s-o evacueze din apartament.

Filmele Julieta și The Neon Demon sunt distribuite în România de Independenţa Film. Elle este distribuit în România de Intercom Film.

Despre Les Films de Cannes à Bucarest 2016

Les Films de Cannes à Bucarest se va desfășura anul acesta între 14 și 23 octombrie 2016, cu o ediție extinsă și cu cele mai așteptate filme din selecția Festivalului de la Cannes.

Pentru prima dată, vor avea loc proiecții concomitente cu filmele selectate și la Cluj-Napoca, Iași și Timișoara. Invitați speciali: regizorul francez Alain Guiraudie, cu Rester Vertical, considerat filmul-șoc al ediției de anul acesta a Festivalului de la Cannes, regizorul israelian Eran Kolirin, cu Beyond the Mountains and Hills, și cineastul turc Mehmet Can Mertoğlu, distins cu Prix Révélation France 4 în Semaine de la Critique pentru Album.

O premieră în București va fi conferința Managing Talents, care va avea loc pe 22 octombrie, la Cinema Elvire Popesco. Invitații conferinței sunt Ilene Feldman (talent manager, LBI Entertainment, SUA), Avy Kaufman (director de casting, SUA), Richard Cook (Lisa Richard Agency, Irlanda), Georg Georgi (Das Imperium, Germania).

Detalii despre bilete și înscrieri pe filmedefestival.ro/2016/managing-talents/.

Foto: Les Films de Cannes à Bucarest  – www.filmedefestival.ro

28
/11
/14

MARI FILME ROMÂNEȘTI UITATE Puține scene de film din cinematografia română sunt mai naturaliste (fără a fi și gratuite) ca aceea din documentarul „Apa ca un bivol negru” (1970) în care, în urma inundațiilor, tinerii soldați scot din apă cadavrul gol și înțepenit al unui bărbat, probabil coleg de-al lor.

27
/11
/14

Realizatoarea Marina Constantinescu promite pentru vineri, 28 noiembrie, ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+, o ediţie Nocturne completă: despre viaţă, oameni, filme, politică şi visuri. Cu Nae Caranfil.

25
/11
/14

În mai puțin de două luni de la premiera mondială a scurtmetrajului “Artă” în cadrul Festivalului de Film de la Veneția, regizorul român a fost distins cu patru premii. Din distribuția filmului fac parte: Emanuel Pârvu, Ioana Abur, criticul de film Andrei Rus și tânăra Iulia Crișan.

25
/11
/14

Sute de suvenire din "epoca de aur" de la Hollywood, inclusiv 30 de obiecte din recuzita filmului "Casablanca" au fost scoase la vânzare la o licitaţie organizată luni seară, la New York, de casa Bonhams. Printre acestea pianul din filmul "Casablanca" sau costumul de leu purtat de actorul Bert Lahr în filmul "Vrăjitorul din Oz" (1939), realizat dintr-o blană naturală de leu.

25
/11
/14

Regizorul neozeelandez Peter Jackson (53 de ani) va primi o stea pe Walk of Fame din Hollywood, Los Angeles, în cadrul unei ceremonii care va avea loc pe 8 decembrie. Va fi cea de-a 2.538-a distincţie de acest tip acordată unei personalităţi a cinematografiei mondiale.

25
/11
/14

CRONICĂ DE FILM „Pașaport de Germania”, realizat de Răzvan Georgescu, este un documentar eficient - informații satisfăcătoare, narațiune limpede, limbaj vizual lipsit de artificii inutile -, care completează reflecția asupra trecutului comunist, dintr-o perspectivă mai puțin uzată.

24
/11
/14

Regizorul Ioan Cărmăzan a mărturisit că filmează un lungmetraj poliţist, după un scenariu original scris de Titi Popescu, în care Mihai Mălaimare deţine rolul principal, pelicula urmând să se intituleze "Noi ştim că voi ştiţi că noi ştim".

24
/11
/14

InterComFilm, distribuitorul filmului Paddington în România, alături de Grand Cinema & More sprijină accesul la educație al copiilor din medii defavorizate. Astfel, 5 lei din prețul fiecărui bilet la Paddington, cumpărat pe 6 decembrie, va fi donat în acest scop către Organizația Salvați Copiii.

21
/11
/14

Vineri, 28 noiembrie, va avea loc premiera națională a omnibusului Scurt / 4: Istorii de inimă neagră, proiect ce reunește patru scurtmetraje românești independente, produse în 2014: O lume nouă (regia Luiza Pârvu), Trece și prin perete (regia Radu Jude), Kowalski (regia Andrei Crețulescu) și Să mori de dragoste rănită (regia Iulia Rugină).

21
/11
/14

Cineastul britanic Paul Greengrass, regizorul filmelor din franciza "Ultimatumul lui Bourne", va regiza o adaptare cinematografică a romanului "1984", de George Orwell, informează bbc.com.

20
/11
/14

„Dăruirea totală este pentru mine un act de patriotism...“, a spus Marin Moraru, într-o conferinţă memorabilă, susţinută la UNATC, în faţa studenţilor Facultăţii de Teatru.

18
/11
/14

Caroline Gombé este o actriţă româncă absolventă a UNATC Bucureşti, dar şi a unui Master în Arta actorului în SUA. În prezent, trăieşte şi lucrează în New York, oraşul de care se declară iremediabil îndrăgostită. Despre călătoria ei profesională şi despre viaţa în metropola newyorkeză ne vorbeşte în acest interviu.