„The Shape of Water”, de Guillermo del Toro, a câștigat Leul de Aur
https://www.ziarulmetropolis.ro/the-shape-of-water-de-guillermo-del-toro-a-castigat-leul-de-aur/

Regizorul mexican Guillermo del Toro a câştigat Leul de Aur pentru cel mai bun film la cea de-a 74-a ediţie a Festivalului de la Veneţia cu lungmetrajul „The Shape of Water”, o delicată fabulă despre iubire şi, în acelaşi timp, o odă adusă diferenţelor dintre oameni.

Un articol de Petre Ivan|11 septembrie 2017

Juriul competiției oficiale de la Veneția a fost prezidat în acest de actrița americană Annette Bening.

„Dacă rămâneți puri și fideli năzuințelor voastre și în ceea ce credeți cu adevărat — în cazul meu în existența monștrilor — puteți să faceți tot ce vreți”, a declarat pe scenă cineastul mexican, după primirea trofeului.

„The Shape of Water” reprezintă o delicată fabulă despre iubirea dintre o femeie mută și visătoare și o stranie creatură amfibiană. În această poveste cu accente retro, superb filmată, singurii prieteni ai eroinei principale — interpretată de excelenta Sally Hawkins — sunt o colegă de culoare și un vecin gay. Acest film este o odă adusă diferențelor dintre oameni și un antidot contra „fricii și cinismului. – Guillermo del Toro.

Marele Premiu al Juriului, recompensat cu Leul de Argint: „Foxtrot” (coproducție Israel, Germania, Franța, Elveția), regizat de Samuel Maoz

Leul de Argint pentru cel mai bun regizor: Xavier Legrand, pentru filmul „Jusqu’a la garde” (Franța)

Coppa Volpi pentru cea mai bună actriță: Charlotte Rampling, pentru rolul din filmul „Hannah”, de Andrea Pallaoro

Coppa Volpi pentru cel mai bun actor: Kamel El Basha, pentru rolul din filmul „The Insult”, de Ziad Doueiri

Premiul pentru cel mai bun scenariu: Martin McDonagh, pentru filmul „Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”

Premiul Special al Juriului: „Sweet Country”, regizat de Warwick Thornton

Premiul Marcello Mastroianni pentru cel mai bun actor debutant sau cea mai bună actriță debutantă: Charlie Plummer, pentru rolul din filmul „Lean on Pete”, de Andrew Haigh

Festivalul de la Veneția, cunoscut și sub numele de „Mostra”, înființat în 1932, este cel mai vechi festival cinematografic din lume. Alături de Cannes și Berlin, festivalul venețian face parte din „Big Three”, o titulatură neoficială atribuită celor mai importante trei festivaluri de film din Europa. Cea de-a 74-a ediție a Mostrei a avut loc în perioada 30 august — 9 septembrie.

Foto: Guillermo del Toro – facebook

27
/11
/14

Realizatoarea Marina Constantinescu promite pentru vineri, 28 noiembrie, ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+, o ediţie Nocturne completă: despre viaţă, oameni, filme, politică şi visuri. Cu Nae Caranfil.

25
/11
/14

În mai puțin de două luni de la premiera mondială a scurtmetrajului “Artă” în cadrul Festivalului de Film de la Veneția, regizorul român a fost distins cu patru premii. Din distribuția filmului fac parte: Emanuel Pârvu, Ioana Abur, criticul de film Andrei Rus și tânăra Iulia Crișan.

25
/11
/14

Sute de suvenire din "epoca de aur" de la Hollywood, inclusiv 30 de obiecte din recuzita filmului "Casablanca" au fost scoase la vânzare la o licitaţie organizată luni seară, la New York, de casa Bonhams. Printre acestea pianul din filmul "Casablanca" sau costumul de leu purtat de actorul Bert Lahr în filmul "Vrăjitorul din Oz" (1939), realizat dintr-o blană naturală de leu.

25
/11
/14

Regizorul neozeelandez Peter Jackson (53 de ani) va primi o stea pe Walk of Fame din Hollywood, Los Angeles, în cadrul unei ceremonii care va avea loc pe 8 decembrie. Va fi cea de-a 2.538-a distincţie de acest tip acordată unei personalităţi a cinematografiei mondiale.

25
/11
/14

CRONICĂ DE FILM „Pașaport de Germania”, realizat de Răzvan Georgescu, este un documentar eficient - informații satisfăcătoare, narațiune limpede, limbaj vizual lipsit de artificii inutile -, care completează reflecția asupra trecutului comunist, dintr-o perspectivă mai puțin uzată.

24
/11
/14

Regizorul Ioan Cărmăzan a mărturisit că filmează un lungmetraj poliţist, după un scenariu original scris de Titi Popescu, în care Mihai Mălaimare deţine rolul principal, pelicula urmând să se intituleze "Noi ştim că voi ştiţi că noi ştim".

24
/11
/14

InterComFilm, distribuitorul filmului Paddington în România, alături de Grand Cinema & More sprijină accesul la educație al copiilor din medii defavorizate. Astfel, 5 lei din prețul fiecărui bilet la Paddington, cumpărat pe 6 decembrie, va fi donat în acest scop către Organizația Salvați Copiii.

21
/11
/14

Vineri, 28 noiembrie, va avea loc premiera națională a omnibusului Scurt / 4: Istorii de inimă neagră, proiect ce reunește patru scurtmetraje românești independente, produse în 2014: O lume nouă (regia Luiza Pârvu), Trece și prin perete (regia Radu Jude), Kowalski (regia Andrei Crețulescu) și Să mori de dragoste rănită (regia Iulia Rugină).

21
/11
/14

Cineastul britanic Paul Greengrass, regizorul filmelor din franciza "Ultimatumul lui Bourne", va regiza o adaptare cinematografică a romanului "1984", de George Orwell, informează bbc.com.

20
/11
/14

„Dăruirea totală este pentru mine un act de patriotism...“, a spus Marin Moraru, într-o conferinţă memorabilă, susţinută la UNATC, în faţa studenţilor Facultăţii de Teatru.

18
/11
/14

Caroline Gombé este o actriţă româncă absolventă a UNATC Bucureşti, dar şi a unui Master în Arta actorului în SUA. În prezent, trăieşte şi lucrează în New York, oraşul de care se declară iremediabil îndrăgostită. Despre călătoria ei profesională şi despre viaţa în metropola newyorkeză ne vorbeşte în acest interviu.

18
/11
/14

Comedia Annie, un muzical clasic, marca Broadway, care a încântat publicul generaţii întregi, vine pe marile ecrane într-o viziune nouă, contemporană, produsă de Columbia Pictures. Micuţa actriţă Quvenzhané Wallis (Beasts of the Southern Wild), nominalizată la Oscar, o interpretează pe Annie, o copilă orfană, dar optimistă, care se dovedeşte a fi suficient de tare ca să reziste pe străzile New York-ului, în 2014.