Tiberiu Soare – dirijor şi invitat special la Sala Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/tiberiu-soare-dirijor-si-invitat-special-la-sala-radio/

Editura Casa Radio prezintă cel mai recent album semnat Orchestra Naţională Radio şi Tiberiu Soare.

Un articol de Andrada Văsii|24 octombrie 2013

Editura Casa Radio prezintă cel mai recent album semnat Orchestra Naţională Radio şi Tiberiu Soare.

La concertul de astăzi, publicul va avea ocazia de a-l reîntâlni pe Tiberiu Soare nu numai în ipostază dirijorală, pe scena Studioului „Mihail Jora”, alături de Orchestra Naţională Radio, ci şi în calitate de invitat la lansarea albumului „George Enescu, Simfonia a II-a“, produs de Editura Casa Radio.

Lansarea va avea loc în pauză, în foaierul central al Sălii Radio, fiind urmată de o sesiune de autografe, la finalul concertului.

Albumul cuprinde o viziune interpretativă actuală – înregistrare specială din luna iunie a.c.– a Simfoniei a II-a op.17 în la major de George Enescu, o „comoară” a culturii româneşti care a împărtăşit aventura tezaurului românesc la Moscova, în timpul Primului Război Mondial.

Din fericire, partitura enesciană a revenit în ţară în perioada anilor ’60. Mai multe amănunte sunt furnizate în prezentarea CD-ului realizată de prof. univ. dr. Grigore Constantinescu.

Un concert special dirijat de Tiberiu Soare

Tiberiu Soare – dirijor şef al Orchestrelor şi Corurilor Radio România şi dirijor al Operei Naţionale Bucureşti – mărturiseşte că „lucrarea de faţă are o semnificaţie aparte în istoria Orchestrei Naţionale Radio: după aproape 50 de ani de uitare, lucrarea a fost redată circuitului sălilor de concerte de către Orchestra Naţională Radio sub bagheta maestrului Iosif Conta.”

Citiţi şi: INTERVIU Tiberiu Soare: „Noi, muzicienii, suntem nişte vânători de stări privilegiate“ 

Dirijorul nota: „Pentru mine, această simfonie reprezintă o clarificare deplină a stilului hiper-romantic al lui Enescu specific perioadei sale de creaţie de până în Primul Război Mondial, o etapă ce va face posibilă scriitura din Oedipe cu două decenii mai târziu. Această înregistrare se doreşte a fi prima dintr-o preconizată integrală a lucrărilor simfonice enesciene.”

Tiberiu Soare

Afişul concertului dirijat de către Tiberiu  Soare

Tiberiu Soare declara, într-un interviu pentru Ziarul Metropolis: „E foarte important să lucrezi cu alte orchestre. Oamenii care lucrează de foarte mult timp împreună au tendința naturală de a începe să se cunoască unul pe altul foarte bine – orchestra cu dirijorul. Și-atunci multe lucruri ei deja le ghicesc, se creează un fel de simbioză. E o relație foarte frumoasă din punctul ăsta de vedere, dar care are și un anumit efect soporific, de intrare în rutină. ”

Info:

Discul se poate achiziţiona de la Librăria Casa Radio din str. Temişana nr. 31, sau prin comandă online pe site-ul editurii, la preţul de 20 lei.

Foto credit: Petrică Tănase, Tiberiu Soare

21
/02
/23

Marți, 28 februarie, de la ora 19:00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” susține Spectacolul Extraordinar „Madrigal 60”, dirijat de Anna Ungureanu.

21
/02
/23

În perioada 26 februarie - 4 martie, la Iași va răsuna muzica clasică în cadrul celei de-a patra ediții Classix Festival și sunt așteptați peste 4.500 de spectatori la concertele organizate în cele mai importante clădiri din punct de vedere istoric și arhitectural.

16
/02
/23

Joi, 23 februarie 2023 (de la 19.00) sunteți invitați la Sala Radio la un concert-eveniment ce ne va purta în America începutului de sec. XX, prin cunoscute hit-uri ce compun un repertoriu popularizat, de-a lungul deceniilor, de mari artiști precum Frank Sinatra, Dean Martin, Ella Fitzgerald, Nat King Cole, Billie Holiday, Tony Bennett, Michael Bublé ș.a.

13
/02
/23

Cea de-a treia săptămână a lunii februarie aduce în fața publicului spectator al Operei Naționale București titluri de referință de operă „Bărbierul din Sevilla” de Gioachino Rossini, „La Bohème” de Giacomo Puccini, de balet „Baiadera” de Ludwig Minkus, spectacolul de operă pentru copii „Motanul Încălțat” de Cornel Trăilescu și recitalul de foaier „Din vise dragi, poeme…”.

10
/02
/23

Luna Maar este o vocalistă, compozitoare și chitaristă din România, născută în Deva. S-a mutat în București, unde a absolvit Universitatea Națională de Muzică.

02
/02
/23

Trompetistul de talie internațională Alex Sipiagin – ale cărui albume au fost nominalizate sau au câștigat premii Grammy – este invitat special într-un concert extraordinar de jazz prezentat joi, 9 februarie 2023, ora 19.00, împreună cu Big Band-ul Radio România. Cel mai nou album al său - „Mel’s Vision” - a fost lansat în urmă cu doar câteva zile (26 ianuarie 2023).