TIFF anunţă juriile competiţilor de filme internaţionale şi româneşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/tiff-anunta-juriile-competitilor-de-filme-internationale-si-romanesti/

Regizori, actori, producători şi experţi din industria internaţională de film fac parte din juriul competiţiei internaţionale de la ediţia din acest an a TIFF, care se desfăşoară în perioada 17-26 iunie la Cluj-Napoca.

Un articol de Ionuţ Mareş|15 iunie 2022

Juriul care va desemna câștigătorul Trofeului Transilvania la ediția din 2022 a festivalului aduce la Cluj-Napoca cinci profesioniști din lumea cinematografiei, anunţă organizatorii. Actori, regizori, producători de succes, dar și experți din industria internațională de film, membrii juriului competiției oficiale vor urmări și vor analiza cele 12 lungmetraje care concurează în acest an pentru marele premiu.

Regizor, scenarist și producător multi-premiat, Bogdan George Apetri se numără printre cineaștii români ai momentului. Filmele sale au fost prezentate și laureate la festivaluri importante din întreaga lume, de la Veneția la Locarno, până la Varșovia și Thessaloniki. După ce a obținut Premiul FIPRESCI la TIFF 2021, anul acesta va face parte din juriul competiției oficiale, alături de actrița islandeză Halldóra Geirharðsdóttir, nominalizată la European Film Awards pentru rolul din Woman at War (r. Benedikt Erlingson), și producătoarea Gülin ÜstÜn, care conduce platforma de co-producție Meetings on the Bridge, cel mai amplu program profesional dedicat cineaștilor din Turcia.

Alături de ei, vor juriza filmele din competiția oficială regizorul Srdan Golubović, ale cărui producții, multiplu premiate la Sundance și Berlinale, au fost prezentate la edițiile anterioare TIFF, dar și Carlos Rodríguez Ríos, directorul Festivalului de Film de Autor din Barcelona (D’A Film Festival Bacelona) și fondatorul companiei de distribuție Noucinemart.

What’s Up, Doc?, secțiunea dedicată lungmetrajelor documentare, devenită anul acesta competițională, va fi jurizată la TIFF 2022 de cineastul Alexandru Solomon, membru al European Documentary Network și președinte al Festivalului de film documentar One World Romania, alături de Dimitris Kerkinos, unul dintre selecționerii și curatorii celor mai apreciate secțiuni din programul Festivalului Internațional de Film de la Thessaloniki și directorul artistic al fARAD Film Festival. Împreună cu ei, va urmări și analiza cele 10 filme care concurează pentru premiul secțiunii René Kubášek, care coordonează departamentul de relații internaționale al Festivalului Internațional de Film Documentar Ji.hlava.

Juriul Competiției Zilelor Filmului Românesc va fi format la această ediție din autoarea și curatoarea Barbara Wurm, expert în film est-european, implicată de-a lungul carierei în comitetele de selecție ale DOK Leipzig, Oberhausen și goEast, Gaga Chkheidze – fondatorul și directorul Cinema Art Center Prometheus și al Festivalului Internațional de Film de la Tbilisi, alături de Kjell R. Jenssen Jenssen, care curatoriază programul Cinemateket din Oslo de peste 20 de ani și are o vastă experiență editorială în zona de cinema.

În secțiunea dedicate filmelor autohtone, scurtmetrajele vor fi analizate și jurizate de regizorul Csaba Bereczki, reprezentant al Eurimages, jurnalista Edna Fainaru, o personalitate foarte influentă în cinematografia israeliană, și producătoarea Weronika Czołnowska, coordonatorul programelor dedicate industriei la New Horizons IFF.

Premiul FIPRESCI, acordat de Federația Internațională a Criticilor de Film, va fi oferit în urma procesului de jurizare în care vor fi implicați, la această ediție, Andoni Iturbe Tolosa – critic de film independent, prodecan și lector la Universitatea din Țara Bascilor, György Báron – președintele Societății Criticilor de Film din Ungaria și realizator de documentare TV, alături de scriitorul și criticul de film italian Tommaso Tocci, care a colaborat cu numeroase publicații internaționale, dar și cu Berlinale Talents, Edinburgh International Film Festival și Giornate degli Autori, la Festivalului Internațional de Film de la Veneția.



23
/06
/23

KINOdiseea, cel mai mare festival internațional de film pentru publicul tânăr (copii și adolescenți) din Europa de Sud-Est revine cu o nouă ediţie ALTFEL, între 23 și 25 iunie, la Prăjitoria Buimac din București și Cinema Unirea din Botoșani

21
/06
/23

A zecea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara va celebra cinematografia norvegiană printr-un focus organizat în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film de la Bergen (BIFF). Secţiunea va cuprinde un cineconcert cu o capodoperă a cinematografiei mute, o serie de filme recente şi clasice, precum şi întâlniri cu cineaşti şi experţi norvegieni.

21
/06
/23

Duminică seară, 3200 de spectatori au urmărit filmul Asteroid City (r. Wes Anderson, 2023) în Piața Unirii din Cluj-Napoca, marcând astfel finalul unei noi ediții spectaculoase a Festivalului Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie)

13
/06
/23

Una dintre cele mai importante instituții ale cinematografiei, The International Cinema Technology Association (ICTA) și-a anunțat recent câștigătorii EMEA Awards. Premiul central a fost acordat multiplexului Cineplexx Ljubljana (Slovenia) la categoria „Cel mai bun cinematograf nou construit al anului".

10
/06
/23

200 de filme din 45 de țări, 380 de proiecții, peste 1000 de invitați – sunt doar câteva dintre cifrele ediției Festivalului International de Film Transilvania care și-a deschis porțile vineri, 9 iunie.