Timișoara la cutie – un cadou de suflet pentru mici și mari
https://www.ziarulmetropolis.ro/timisoara-la-cutie-un-cadou-de-suflet-pentru-mici-si-mari/

Timişoara la cutie – Cetate reproduce o felie din cartierul Cetate, centru istoric şi principal pol de atracţie turistică al oraşului, aducând la viaţă 5 din clădirile emblematice ale oraşului, într-un format de miniaturi, puzzle şi cărţi poştale. Cutia oferă copiilor şansa de a cunoaşte mai bine oraşul Timişoara prin joacă, învăţând despre arhitectura şi istoria acestuia iar adulţilor ocazia de a se (re)îndrăgosti de oraş privindu-l cu ochi de turist.

Un articol de Petre Ivan|28 ianuarie 2021

“După luni de izolare și apoi, de la o distanță și mai mare, tocmai din îndepărtata Polonie, a răsărit această idee, de dorul Timișoarei. Așa cum multora le e dor de (a)casă. Am creat acest proiect din dragoste pentru pentru arhitectura, istoria și poveștile savuroase ale Timișoarei și pentru a transmite dragul de oraș și copiilor noștri. Vă invităm să vă (re)îndrăgostiți de Timișoara, alături de copiii voștri și să priviți orașul prin ochi de turiști!” declară inițiatorii.

Creată împreună cu Dan Ungureanu, unul din cei mai îndrăgiți ilustratori de cărți de copii din România, cutia a fost gândită până la cele mai mici detalii, cu implicarea partenerilor de la Heritage of Timișoara, precum și a unor arhitecți, ghizi turistici și istorici.

Dan Ungureanu a redesenat o parte din harta centrului istoric al orașului, din care s-a creat un puzzle. Apoi s-au ales 5 clădiri provenind din diferite perioade istorice, genuri arhitecturale și poziții geografice, astfel încât să ne poarte într-o călătorie spațio-temporală diversă: Palatul Salamon Brück, Primăria Veche, Fosta Casă “La Leu”, Opera Română din Timișoara, Cinematograful Studio. Aceste clădiri au fost redesenate sub forma unor cărți poștale cu dimensiunea A5, care pot fi și înrămate pe post de tablou, fiind niște bijuterii de artă ce cuprind detalii arhitecturale și emoționale cum doar Dan Ungureanu știe să o facă. Iar munca cea mai grea a fost aceea de a desena cele cinci clădiri în format planșă, care, prin decupare, îndoire și lipire să redea în miniatură clădiri emblematice ale Timișoarei.

Lansată în decembrie ca un produs de test, Timișoara la cutie s-a bucurat de aprecierea publicului timișorean dar și a celui național și din străinătate. S-au primit comenzi din toată țara dar și din SUA, Canada, Germania, Anglia, Luxemburg. Dacă prima cutie este despre cartierul Cetate, pe viitor se vor dezvolta cutii și pentru celelalte cartiere istorice ale Timișoarei dar și pentru alte orașe din România.

Istoria miniaturii se întinde până în antichitate, când Lucretius a observat că „un lucru mic poate oferi o analogie a lucrurilor mari și poate reda calea cunoașterii”. O miniatură poate dezvolta percepția asupra unor lucruri pe care credem că le cunoaștem, așa cum este în cazul acesta orașul.

Odată cu lansarea magazinului online se pot comanda atât setul complet, Timișoara la cutie, cât și componente ale acestuia sub titulatura de Timișoara la plic, ce cuprind: câte o clădire și cartea poștală aferentă, puzzle-ul și cartea poștală, cărțile poștale separat, stickere, etc.

Mai multe detalii despre acest nou și inedit proiect puteți afla pe www.timisoaralacutie.ro și www.facebook.com/TimisoaraLaCutie.

11
/03
/13

Mobilă de artă a devenit un simbol al bunului gust, iar Fabrica de mobilă SIMEX se asigură că fiecare cumpărător poate lua un produs mobilier de artă în casa sa.

04
/03
/13

Ideea în jurul căreia se construiește conceptul ART HUB este aceea de spațiu multifuncțional oferit spre utilizare unui număr mare de persoane din domeniul artelor, managementului cultural, publicității și comunicării. Totodată, ART HUB este locul unde timpul poate fi petrecut în mod creativ și plăcut, un spațiu de întâlnire, lucru sau relaxare destinat oamenilor ce activează în domenii artistice […]

01
/03
/13

Bucureşti, 27 februarie 2013, CREATIVE ARTS (www.creativearts.ro) organizează duminică, 3 martie a.c., începând cu ora 13:00, la Caffé D`Arthé (Bucureşti, Str. Popa Nan, nr. 7) un atelier de personalizat colanţi.  Cu ajutorul trainerilor Creative Arts veţi da un suflu nou ciorapilor şi colanţilor dumneavoastră printr-un atelier. Urban Legs reprezintă cel de-al şaptelea atelier din platforma […]

25
/02
/13

În perioada 20 iunie 2012- 24 februarie 2013, la Muzeul Naṭional de Artã al României a avut loc expoziṭia Antichitatea clasică între documentar şi fantezie. Gravuri din secolele XVI – XIX.   Cabinetul de desene şi gravuri al Muzeului Naţional de Artă al României a prezentat expoziţia Antichitatea clasică între documentar şi fantezie. Gravuri din secolele XVI […]

25
/02
/13

Pânã la data de 26 mai 2013, doritorii vor putea vizita la MNAR expoziṭia Carol Popp de Szathmári şi revelaţia artistică a Orientului.   Cabinetul de Desene şi Gravuri al Muzeului Naţional de Artă al României prezintă expoziţia temporară Carol Popp de Szathmári şi revelaţia artistică a Orientului. Expoziţia Carol Popp de Szathmári şi revelaţia artistică a […]

22
/02
/13

În februarie, Muzeul Național de Artă al României reia seria programelor pentru adolescenți cu o serie de întâlniri în expoziţia Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului, sub semnul poveștilor nebănuite din spatele operelor de artă.   “Realitatea din spatele imaginii”   Exista oare noțiunea de modă acum 500 de ani?  Și daca da, cum foloseau Neagoe Basarab […]