„To_R/ Pomană”, spectacolul renumitului coregraf Pal Frenak, la Timișoara
https://www.ziarulmetropolis.ro/to_r-pomana-spectacolul-renumitului-coregraf-pal-frenak-la-timisoara/

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” îşi continuă programul dedicat spectacolor invitate cu o propunere îndrăzneaţă: spectacolul de dans contemporan „To_R/ Pomană” coregrafiat de Pál Frenák, interpretat de trupa „M Studio” din Sfântu Gheorghe, se va juca sâmbâtă, 3 februarie, de la 19:00 în Sala Mare a Teatrului Maghiar.

Un articol de Petre Ivan|30 ianuarie 2018

Coregraful maghiar-francez Pal Frenak, recunoscut și premiat la nivel internațional, creează și locuiește la Budapesta și la Paris. În 1999 și-a înființat propia trupă de dans, care îmbină tehnici de dans clasice și moderne, creând un stil și limbaj unic.

Compania privată de dansFrenák a revoluționat scena dansului contemporan printr-un stil inedit și dinamic, cu o estetică sensibilă și un limbaj care depășește limitele expresivității verbale. Însă Frenák a continuat să colaboreze și cu alte trupe, din toată Europa.

În producțiile sale, Frenák se inspiră deseori din limbajul semnelor, o experiență importantă din copilăria lui, părinții săi fiind surzi. Printre alte influențe culturale vizibile în coregrafiile create de-a lungul anilor se numără Pier Paolo Pasolini și Francis Bacon, precum și dansul japonez butoh.

„M Studio” din Sfântu Gheorghe este printre puținele trupe din România dedicate teatrului fizic, fiind invitată în fiecare an la Timișoara de către Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, să își prezinte cea mai recentă premieră.

Cei șapte dansatori se află la prima colaborare cu coregraful FrenákPál, iar premiera spectacolului„To_R/ Pomană” a avut loc în 22 noiembrie 2017, în cadrul festivalului FLOW. Spectacolul exploreaza ritualurile funerare, o pomanăi maginară unde totul e ascuns, dar în același timp vizibil, prezintă o rețea complexă a relaţiilor umane prin condiții trecute sub tăcere, undeva între lumea frenetică și realitatea dură.

Spectacolul din 3 februarie este non-verbal și interzis publicului sub 16 ani.

Biletele se pot achiziționa de luni până vineri între 16:00-19:00 la casieria din str. Alba iulia sauprinwww.biletmaster.ro

Foto: Pal Frenak – facebook

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).