„Toni & prietenii săi”, în premieră mondială la Varşovia
https://www.ziarulmetropolis.ro/toni-prietenii-sai-in-premiera-mondiala-la-varsovia/

Lungmetrajul „Toni & prietenii săi”, o producţie Numa Film în regia lui Ion Indolean, va avea premiera mondială în cadrul prestigiosului Festival de Film de la Varşovia, în secţiunea competiţională Free Spirit.

Un articol de Liliana Matei|24 septembrie 2020

Evenimentul, ajuns la cea de-a 36-a ediţie, are loc între 9-18 octombrie, fiind cel mai important festival de film din Polonia şi totodată aflat în Categoria A conform clasificării FIAPF.

„Toni & prietenii săi” explorează raporturile de forţe care se nasc în timpul realizării unui film şi urmăreşte părţile mai puţin văzute, deseori tensionate, aflate în spatele procesului de creaţie.

Din distribuţie fac parte actorii Ilinca Hărnuţ, Cătălina Moga, Alexandru Ion, Emil Măndănac, Gabriel Sandu, Elena Ivanca, Patricia Brad. Imaginea este semnată de Horaţiu Curuţiu. Scenariul aparţine lui Ion Indolean şi Adrian Cârlugea, iar sunetul e semnat de Cezar Enache şi Sergiu Băcioiu.

Filmul porneşte cu Rebeca (Ilinca Hărnuţ), Iulia (Cătălina Moga) și Florin (Emil Măndănac), documentarişti dornici să surprindă povestea lui Toni Oniga (Alexandru Ion), vedetă sau legendă de cartier? Nu ştim, aşa cum nici ei nu ştiu la început ce să aştepte de la Toni, acest exponent al categoriei cunoscută drept a „băieţilor deştepţi” care populează societatea românească şi nu numai.

Filmul este construit ca poveste în poveste, în ideea în care partea de „ficţiune” conţine o parte de „documentar”, filmată de actriţa Cătălina Moga, aflată la prima ei experienţă cu o cameră de filmat.

Adoptând acest experiment estetic, „Toni & prietenii săi” propune o discuţie despre limitele pe care un profesionist are sau nu voie să le treacă, despre deontologia profesiilor de documentarist / jurnalist, despre posibilităţile şi capcanele mediului audiovizual.

Aceste întrebări continuă preocupări mai vechi ale regizorului Ion Indolean, care în lungmetrajul său de debut – „Discordia”, premiat la TIFF şi nominalizat la Premiile GOPO – propunea un studiu asupra mijloacelor de exprimare şi limitele temporale ale mediului cinematografic.

Absolvent al Facultăţii de Teatru şi Film din cadrul UBB Cluj-Napoca, unde este acum cadru didactic, Ion Indolean şi-a început cariera din postura de critic de film. A colaborat cu publicaţii naţionale renumite, precum Observator Cultural, PressOne, LiterNet. Ulterior, a decis să îşi extindă interesele şi spre regia de film.

Toni & prietenii sai | directed by Ion Indolean | Trailer from Numa Film on Vimeo.

„Toni & prietenii săi” este o producţie Numa Film realizată în regim independent. Este primul film realizat în totalitate la Cluj-Napoca, selectat la un festival de Categoria A – FIAPF. Susţinut de Marty Restaurants, Narcoffee Roasters, Polaris Medical, Bamboo Fitness & Spa, Absolut Vodka, Primăria şi Consiliul Local Cluj-Napoca.

 

16
/10
/14

Regizorul Radu Gabrea este omagiat la New York, în cadrul evenimentului “RADU GABREA Retrospective” organizat cu sprijinul Institutului Cultural Român, New York și în colaborare cu prestigiosul Tribeca Cinemas, în perioada 17 – 19 octombrie.

16
/10
/14

Actrița Bérénice Bejo, nominalizată la Oscar și Globul de Aur pentru rolul din The Artist, este unul dintre invitații speciali ai Les Films de Cannes à Bucarest. Ea va lua parte la premiera filmului The Search, alături de regizorul Michel Hazanavicius, și se va întâlni cu publicul român pe 25 octombrie, de la ora 12.00, la Cinema Elvira Popescu

12
/10
/14

Sâmbătă, 11 octombrie, în cadrul Galei de Decernare a Premiilor au fost anunțate filmele câștigătoare ale celei de-a XXI-a ediție a Festivalului Internațional de Cinema de la Sibiu – Astra Film Festival. Maidan (regia: Sergei Loznitsa), proiectat în premieră în România la Astra Film Festival 2014, a fost laureat cu Marele Premiu.

12
/10
/14

A noua ediție a Festivalului de Film de Animație Anim’est, ce a avut loc între 3 şi 12 octombrie, în capitală, a ajuns la final. În cadrul Galei de Închidere de sâmbătă, 11 octombrie, la capătul a nouă zile de filme de animație de calitate, sosite la București din peste 60 de țări, festivalul și-a anunțat câștigătorii.

10
/10
/14

"Câinele japonez", debutul în regia de lungmetraj al lui Tudor Cristian Jurgiu, este eligibil pentru nominalizarea la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin la gala din 2015, alături de pelicule din alte 82 de ţări, potrivit anunţului făcut joi de Academia americană.

10
/10
/14

Reputata actriţă Luminiţa Gheorghiu revine pe marile ecrane, pentru prima dată într-un rol de comedie, din 24 octombrie, în “Cuscrii”, un film regizat de Radu Potcoavă. Ursul de Aur la Berlin, premiul Asociației Criticilor de Film la Los Angeles, sunt doar câteva dintre premiile câștigate de Luminița Gheorghiu, de-a lungul carierei.

09
/10
/14

Cea de-a VI-a ediție a celui mai important eveniment cinematografic al toamnei din Transilvania, “Festivalul Internațional de Film Comedy” debutează vineri, 10 octombrie. Lungmetrajul “Hector în căutarea fericirii”, în regia lui Peter Chelsom, este programat în Deschiderea Comedy Cluj, de la ora 19:00, la Cinema Florin Piersic.

09
/10
/14

Joi, 9 octombrie, aduce în agenda celei de-a noua ediţii Anim’est una dintre cele mai îndrăgite competiţii ale festivalului, cea de Videoclip şi Advertising. În programul zilei se înscriu şi alte proiecţii şi evenimente speciale: competiţia Balkanimation, o prezentare despre animaţia daneză susţinută de doi invitaţi de seamă de anul acesta, noi titluri din competiţiile internaţionale şi o petrecere cu Invisible Raincoats, cel mai recent proiect Minus.

09
/10
/14

Revista de Povestiri deschide înscrierile pentru a doua ediție a atelierului de scenaristică „Play”, care se va desfășura la București începând cu 20 octombrie, timp de trei luni, sub îndrumarea scriitoarei Cecilia Ștefănescu și a regizorului Igor Cobileanski.

08
/10
/14

CRONICĂ DE FILM „Q.E.D.”, al doilea film al lui Andrei Gruzsniczki, este o apariţie insolită în cinematografia română, datorită raportării atipice la trecutul comunist. Temperarea tentaţiei regizorului-scenarist de a spune totul despre perioada reconstituită l-ar fi transformat însă dintr-un film bun într-unul remarcabil.

07
/10
/14

Jean-Luc Godard, unul dintre cei mai influenți regizori din istoria cinematografiei, a surprins anul acesta Cannes-ul cu primul său lungmetraj în 3D, Adieu au langage, distins cu Premiul Juriului. Les Films de Cannes à Bucarest (24 – 30 octombrie) aduce filmul în premieră la București

06
/10
/14

Cinema-edu, cel mai mare proiect de educație cinematografică, destinat liceenilor, va ajunge în lunile octombrie și noiembrie în șase orașe din țară: Ploiești(21-23 octombrie, Club Cinema Twins), Craiova (28-30 octombrie, Biblioteca Județeană Alexandru și Aristia Aman), Mediaș (4-6 noiembrie), Târgu Mureș (11-13 noiembrie, cinema Arta), Iernut (14 noiembrie) și Roman (25-27 noiembrie).