Top 10 picturi celebre – Ştiaţi că…?
https://www.ziarulmetropolis.ro/top-10-picturi-celebre-stiati-ca/

Într-o zi de 28 mai (1999), după 22 de ani de lucrări de restaurare, capodopera lui Leonardo da Vinci, Cina cea de Taină, era expusă din nou publicului. Vizitatorii au obligaţia de a privi de departe pânza şi nu pot rămâne în faţa tabloului mai mult 15 minute.

Un articol de Petre Ivan|28 mai 2015

Iată, în cele ce urmează, un top al celor mai celebre 10 picturi din toate timpurile, stabilit în funcţie de popularitatea picturilor şi numărul de reproduceri.

Mona Lisa (Gioconda) – Leonardo da Vinci

Mona Lisa, cunoscută şi sub numele de “Gioconda”, celebra pictură a lui Leonardo da Vinci, a fost realizată între anii 1503 – 1506, în timpul Renaşterii,

Mona Lisa (Gioconda) - Leonardo da Vinci

Mona Lisa (Gioconda) – Leonardo da Vinci

la Florenta (Italia). Tabloul reprezinta o femeie cu expresie gânditoare şi un suras enigmatic, abia schiţat.

Cina cea de Taină –  Leonardo da Vinci

“Cina cea de Taina”, o pictură murală a lui Leonardo da Vinci, realizată în secolul al 15-lea. Este una din cele mai celebre picturi din istoria universală a artelor şi se găseşte în biserica “Santa Maria delle Grazie” din Milano. Executata in tempera si ulei, aplicate pe un strat dublu de ipsos, opera măsoară 460 cm x 880.

Capela Sixtină din Vatican – Michelangelo

Capela Sixtina din Vatican este astăzi una dintre cele mai faimoase galerii de artă din întreaga lume. Cupola Capelei Sixtine a fost pictată de Michelangelo Buonarroti în 4 ani (1508 – 1512). Deşi ar fi trebuit să picteze figurile celor 12 Apostoli, când lucrarea a fost desăvârşită cuprindea peste 300 de figuri pe o suprafaţă de aproape 500 de metri pătraţi.

Fata cu un cercel de perlă –  Johannes Vermeer

“Fata cu un cercel de perlă” este capodopera absolută a pictorului olandez Johannes Vermeer,  numită şi “Mona Lisa Nordului” sau “Mona Lisa olandeză“. Această operă, păstrată azi în Galeria Mauritshuis din Haga, este un portret al unei fete cu un cercel dintr-o perlă în formă de strop de lacrimă. Lipsa background-ului (aceasta operă are un fundal foarte întunecat, apropiat de negru) îi creează picturii un puternic efect tridimensional şi îi stabileşte punctul de focalizare în cercelul de perlă.

Fata cu un cercel de perlă -  Johannes Vermeer

Fata cu un cercel de perlă – Johannes Vermeer

Naşterea lui Venus –  Sandro Botticelli

“Naşterea lui Venus”, de Sandro Botticelli,  este una dintre cele mai recognoscibile imagini din istoria artei. Aceasta operă, realizata în 1486 cu tempera pe panză, are dimensiunile 172,5 cm x 278,5 cm şi este păstrata în Galeria Uffizi din Florenţa.

Crini de apă –  Claude Monet

“Crini de apă” (“Water Lilies” sau “Nympheas“) este o serie de aproximativ 250 de picturi în ulei ale impresionistului francez Claude Monet. Aceste opere înfăţişează gradina de flori a artistului de la Giverny şi au fost centrul producţiei sale artistice în ultimii sai 30 de ani de viaţă, majoritatea fiind pictate în timp ce Monet suferea de cataractă.

Bal la Moara de la Galette – Pierre-Auguste Renoir

“Bal la moara de la Galette” este o pictură impresionistă în ulei pe pânză din 1876 a artisului francez Pierre-Auguste Renoir, aflată în Muzeul d’Orsay din Paris. Pictura redă o după-amiază de duminică obişnuită la Moara de la Galette din districtul Montmartre din Paris. La sfârşitul secolului 19, muncitorii parizieni se găteau şi îşi petreceau timpul în acele locuri dansând, bând şi consumând prăjituri numite “galette“.

 Persistenta memoriei - Salvador Dali

Persistenta memoriei – Salvador Dali

Noaptea înstelată –  Vincent van Gogh

O alta pictură faimoasă în întreaga lume este “Noaptea înstelată” – cea mai bună operă a artistului olandez post-impresionist Vincent van Gogh. Pictată în 1889 în ulei pe panză,  pictura este una dintre cele mai uşor de recunoscut, dar şi cele mai replicate şi căutate din lume. În prezent, “Noaptea înstelată” se află în Muzeul de Artă Moderna din New York.

Persistenţa memoriei – Salvador Dali

Una dintre cele mai renumite picturi din lume este “Persistenţa memoriei”, faimoasa creaţie a pictorului spaniol Salvador Dali. Realizată în 1931 în ulei pe pânză, pictura se găseşte la Muzeul de Artă Moderna din New York.

Rondul de noapte – Rembrandt

“Rondul de noapte” este numele obişnuit al celei mai cunoscute opere a pictorului olandez Rembrandt Harmenszoon van Rijn. Pictat între anii 1640 – 1642, în ulei pe pânză,  tabloul se găseşte în Rijksmuseum din Amsterdam.

Foto: Top 10 picturi celebre – wikipedia

25
/07
/16

București Mall prezintă expoziția Instalart/ Obiect/ 004, ce reunește șase proiecte de design destinate mediului urban, realizate de cunoscuți designeri și arhitecți români. Expoziția, lansată în cadrul unui vernisaj pe 21 iulie, rămâne la București Mall până pe 9 august, când se va muta în Plaza România, pentru alte 3 saptamani.

22
/07
/16

O expoziţie de fotografii intitulată “Pe urmele eroilor din Primul Război Mondial” va fi organizată, în perioada 25-31 iulie, de către Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, în foaierul Sălii Eforie a Cinematecii Române. Evenimentul se înscrie în seria de manifestări prilejuite de aniversarea împlinirii unui secol de la intrarea României în prima conflagraţie mondială. Intrarea este liberă.

08
/07
/16

Sâmbată și duminică, pe 16 și 17 iulie, cele mai înverzite locuri din centrul capitalei, Grădina Verona, J’ai Bistrot și Grădina Sticlarilor, se deschid pentru publicul din oraș cu activități informative și reacreative, produse și meșteri care manifestă alternativa organică a vieții de oras: ORGANIC DAYS – festival de trai simplu, frumos și sănătos.

30
/06
/16

Două lucrări ale românului Adrian Ghenie au fost vândute, zilele trecute, cu o sumă totală care depășește 2 milioane de lire sterline, în cadrul unei licitații de artă contemporană organizate de Casa Sotheby's din Londra.

29
/06
/16

În campania de susținere a subscripției naționale pentru achiziția operei lui Constantin Brâncuși „Cumințenia pământului” se implică, începând de astăzi, trei celebrități de calibru din sportul românesc: Nadia Comăneci, Gheorghe Hagi și Ilie Năstase. Celor trei legende li se alătură în acest demers vedeta de televiziune Virgil Ianțu

27
/06
/16

Noul proiect cinematografic al lui Radu Jude, un documentar dedicat colecției Costică Acsinte , combină aproximativ 2000 de fotografii din cele 7500 ale colecției lui Acsinte și diverse materiale din Arhiva Națională de Filme și din Arhiva Societății Române de Radiodifuziune. Născut la 4 iulie 1897, în comuna Perieți, județul Ialomița, Costică Acsinte este unul din eroii Primului Război Mondial.

27
/06
/16

În urmă cu un secol, în noaptea de 27 spre 28 iunie (1916), în camera-atelier de la parterul casei sale de pe actuala stradă Mendeleev, se stingea din viaţă pictorul Ştefan Luchian. Era casa pe care reuşise să o cumpere din banii câştigaţi de pe urma profesiei sale de „proletar al penelului” sau de „zugrav” după cum singur se definea.

24
/06
/16

"Femme Assise" (1909), una dintre primele picturi cubiste ale lui Pablo Picasso, s-a vândut, zilele trecute, cu suma de 43,2 de milioane de lire sterline (63,4 milioane de dolari) în cadrul unei licitații organizate de casa Sotheby's din Londra, cu aproape 20 de milioane de dolari mai mult decât estimarea inițială