Top 10 picturi celebre – Ştiaţi că…?
https://www.ziarulmetropolis.ro/top-10-picturi-celebre-stiati-ca/

Într-o zi de 28 mai (1999), după 22 de ani de lucrări de restaurare, capodopera lui Leonardo da Vinci, Cina cea de Taină, era expusă din nou publicului. Vizitatorii au obligaţia de a privi de departe pânza şi nu pot rămâne în faţa tabloului mai mult 15 minute.

Un articol de Petre Ivan|28 mai 2015

Iată, în cele ce urmează, un top al celor mai celebre 10 picturi din toate timpurile, stabilit în funcţie de popularitatea picturilor şi numărul de reproduceri.

Mona Lisa (Gioconda) – Leonardo da Vinci

Mona Lisa, cunoscută şi sub numele de “Gioconda”, celebra pictură a lui Leonardo da Vinci, a fost realizată între anii 1503 – 1506, în timpul Renaşterii,

Mona Lisa (Gioconda) - Leonardo da Vinci

Mona Lisa (Gioconda) – Leonardo da Vinci

la Florenta (Italia). Tabloul reprezinta o femeie cu expresie gânditoare şi un suras enigmatic, abia schiţat.

Cina cea de Taină –  Leonardo da Vinci

“Cina cea de Taina”, o pictură murală a lui Leonardo da Vinci, realizată în secolul al 15-lea. Este una din cele mai celebre picturi din istoria universală a artelor şi se găseşte în biserica “Santa Maria delle Grazie” din Milano. Executata in tempera si ulei, aplicate pe un strat dublu de ipsos, opera măsoară 460 cm x 880.

Capela Sixtină din Vatican – Michelangelo

Capela Sixtina din Vatican este astăzi una dintre cele mai faimoase galerii de artă din întreaga lume. Cupola Capelei Sixtine a fost pictată de Michelangelo Buonarroti în 4 ani (1508 – 1512). Deşi ar fi trebuit să picteze figurile celor 12 Apostoli, când lucrarea a fost desăvârşită cuprindea peste 300 de figuri pe o suprafaţă de aproape 500 de metri pătraţi.

Fata cu un cercel de perlă –  Johannes Vermeer

“Fata cu un cercel de perlă” este capodopera absolută a pictorului olandez Johannes Vermeer,  numită şi “Mona Lisa Nordului” sau “Mona Lisa olandeză“. Această operă, păstrată azi în Galeria Mauritshuis din Haga, este un portret al unei fete cu un cercel dintr-o perlă în formă de strop de lacrimă. Lipsa background-ului (aceasta operă are un fundal foarte întunecat, apropiat de negru) îi creează picturii un puternic efect tridimensional şi îi stabileşte punctul de focalizare în cercelul de perlă.

Fata cu un cercel de perlă -  Johannes Vermeer

Fata cu un cercel de perlă – Johannes Vermeer

Naşterea lui Venus –  Sandro Botticelli

“Naşterea lui Venus”, de Sandro Botticelli,  este una dintre cele mai recognoscibile imagini din istoria artei. Aceasta operă, realizata în 1486 cu tempera pe panză, are dimensiunile 172,5 cm x 278,5 cm şi este păstrata în Galeria Uffizi din Florenţa.

Crini de apă –  Claude Monet

“Crini de apă” (“Water Lilies” sau “Nympheas“) este o serie de aproximativ 250 de picturi în ulei ale impresionistului francez Claude Monet. Aceste opere înfăţişează gradina de flori a artistului de la Giverny şi au fost centrul producţiei sale artistice în ultimii sai 30 de ani de viaţă, majoritatea fiind pictate în timp ce Monet suferea de cataractă.

Bal la Moara de la Galette – Pierre-Auguste Renoir

“Bal la moara de la Galette” este o pictură impresionistă în ulei pe pânză din 1876 a artisului francez Pierre-Auguste Renoir, aflată în Muzeul d’Orsay din Paris. Pictura redă o după-amiază de duminică obişnuită la Moara de la Galette din districtul Montmartre din Paris. La sfârşitul secolului 19, muncitorii parizieni se găteau şi îşi petreceau timpul în acele locuri dansând, bând şi consumând prăjituri numite “galette“.

 Persistenta memoriei - Salvador Dali

Persistenta memoriei – Salvador Dali

Noaptea înstelată –  Vincent van Gogh

O alta pictură faimoasă în întreaga lume este “Noaptea înstelată” – cea mai bună operă a artistului olandez post-impresionist Vincent van Gogh. Pictată în 1889 în ulei pe panză,  pictura este una dintre cele mai uşor de recunoscut, dar şi cele mai replicate şi căutate din lume. În prezent, “Noaptea înstelată” se află în Muzeul de Artă Moderna din New York.

Persistenţa memoriei – Salvador Dali

Una dintre cele mai renumite picturi din lume este “Persistenţa memoriei”, faimoasa creaţie a pictorului spaniol Salvador Dali. Realizată în 1931 în ulei pe pânză, pictura se găseşte la Muzeul de Artă Moderna din New York.

Rondul de noapte – Rembrandt

“Rondul de noapte” este numele obişnuit al celei mai cunoscute opere a pictorului olandez Rembrandt Harmenszoon van Rijn. Pictat între anii 1640 – 1642, în ulei pe pânză,  tabloul se găseşte în Rijksmuseum din Amsterdam.

Foto: Top 10 picturi celebre – wikipedia

21
/06
/16

Obiecte de artă realizate de Kurt Cobain, precum şi obiecte personale, vor fi expuse într-un viitor turneu al unei expoziţii dedicate acestuia. Arta lui Kurt Cobain a apărut pentru prima oară în documentarul din 2015 "Cobain: Montage of Heck", al cărui producător executiv a fost Frances Bean.

20
/06
/16

Beat-boxerul cu cele mai multe vizualizări pe Facebook, cel mai mare colecționar de costum popular din România, un campion mondial de tir, cea mai veselă trupă ska ucrainiană și cele mai iscusite meșterițe de la Săpânța, cu toții au fost prezenți la prima ediție Street Delivery din Baia Mare, un eveniment care a reunit, vreme de trei zile, cele mai noi generații de makeri din industriile creative și cei mai buni meșteșugari, artiști, comercianți, manufacturieri sau chibiți din Maramureș.

17
/06
/16

Începând cu 23 iunie 2016, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București va deschide în sediul din Gabroveni o expoziție inedită, dedicată aniversării a 140 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși.

15
/06
/16

În anul în care se împlinesc 400 de ani de la moartea scriitorilor William Shakespeare, și Miguel de Cervantes, Noaptea Institutelor Culturale (24 iunie) include un spectacol de teatru după sonetele lui Shakespeare, proiecții, lecturi și o dezbatere dedicate marelui dramaturg britanic, o expoziție de benzi desenate și de ilustrație pornind de la o piesă scrisă de Cervantes, precum și un spectacol-lectură bazat pe fragmente din „entremeses" ale îndrăgitului scriitor spaniol.

10
/06
/16

Admiratorii lui Horaţiu Mălăele pot fi alături de îndrăgitul actor, regizor, caricaturist și scriitor român, joi, 16 Iunie, de la ora 18.30, la vernisajul expoziției Retrospectivă Horațiu Mălăele. Evenimentul, care va avea loc la sediul Casei de Licitații Goldart din București, Intrarea I.L. Caragiale nr. 1, reuneşte peste 50 de lucrări de desen, acuarelă, serigrafie, pictură și grafică umoristică ale artistului.

07
/06
/16

Cea de a VI-a ediție a Festivalului Internațional de Statui Vivante, organizat de Teatrul Masca, se va desfășura în perioada 16 - 20 iunie în Grădina Casei Filipescu-Cesianu, Parcul Crângași și Parcul Alexandru Ioan Cuza. „Ediția din acest an îl va omagia pe Constantin Brâncuşi, adus în atenția publicului prin două statui vivante: prima reprezentându-l în atelierul din Paris și a doua, prin Rugăciune, una dintre celebrele sale opere”, spune Mihai Mălaimare, fondatorul Teatrului Masca

03
/06
/16

Muzeul Luvru din Paris va fi închis astăzi (vineri) pentru a permite evacuarea "cu titlu preventiv" a operelor aflate în zone amenințate de inundații în urma creșterii nivelului Senei.

29
/05
/16

Pavilionul României la cea de-a 15-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură - La Biennale di Venezia, desfășurată între 28 mai și 27 noiembrie 2016, găzduiește „Selfie Automaton”, o expoziție sub forma unui spectacol predefinit, cu marionete automatizate, scenarii blocate și un rol liber, rezervat vizitatorului.

25
/05
/16

Castelul Pelișor din Sinaia va putea fi vizitat gratuit, astazi, 25 mai, în contextul împlinirii a 113 ani de când acesta a fost inaugurat ca reședință de vară a perechii princiare Ferdinand și Maria. Turiștii vor beneficia de intrare liberă între orele 11,15—16,15.

20
/05
/16

Corina Șuteu, actualul Ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, fostul ministru și inițiatorul subscripției publice pentru scultura Cumințenia Pământului a lui Brâncuși și Dragoș Neamu, managerul interimar al Muzeului Național de Artă, se află printre invitații emisiunii speciale dedicate Nopții Muzeelor, pe care Radio România Cultural o va transmite în direct (audio și video) din Sala Tronului de la Muzeul Național de Artă al României din București, fostul Palat Regal.