Top 5 cele mai așteptate expoziții din Europa din toamna aceasta
https://www.ziarulmetropolis.ro/top-5-cele-mai-asteptate-expozitii-din-europa-din-toamna-aceasta/

Perturbată de măsurile impuse de pandemia COVID-19, viaţa culturală din toată lumea face eforturi să se întoarcă la normal.

Un articol de Dana Ionescu|11 septembrie 2020

Nenumărate evenimente au fost anulate, dar instituțiile depun eforturi pentru restabilirea normalității. Și viața expozițională se străduiește să țină pasul cu vremurile. Deși s-au suspendat și s-au anulat manifestări importante, unele au rămas pe agendă și au cu ce să atragă publicul.

Ziarul Metropolis vă propune un top 5 al celor mai așteptate expoziții din Europa din toamna anului 2020.

1.

„Matisse, comme un roman”, Centre Pompidou, Paris.

Cu ocazia celor 150 de ani de la nașterea importantului pictor francez, Centre Pompidou nu pregătește o expoziție academică, ci una care să pună în lumină legătura dintre pictura lui și literatură, dintre pictor și diferiți scriitori din cercul său. Cei care vor merge la evenimentul de la Palatul Beaubourg din Paris în perioada 21 octombrie 2020 – 22 februarie 2021 vor vedea cea mai mare expoziție Matisse organizată în Franța după cea care a avut loc la Grand Palais în 1970. Viața și opera lui prezentate, așa cum anunță și titlul, ca un roman, unul în nouă capitole, vor fi reconstituite prin expunerea a diferite creații aflate în proprietatea centrului, într-un discurs integrator, amplu, care privește din multiple perspective arta lui Matisse.

2.

„Andy Warhol”, Tate Modern, Londra.

Până în 15 noiembrie, cine ajunge la Londra poate vizita prima retrospectivă importantă Andy Warhol organizată la Tate Modern în ultimii douăzeci de ani. Marilyn Monroe și Coca-Cola în imagini iconice, precum și lucrările cu celebrele cutii de supă Campbell i-au asigurat artistului un loc în posteritate și au fost incluse în expoziție. De asemenea, vizitatorii vor putea vedea și creații mai puțin cunoscute, unele dintre ele expuse acum pentru prima dată în Marea Britanie. 25 de lucrări din seria „Ladies and Gentlemen” se văd acum pentru prima dată după treizeci de ani, au anunțat organizatorii, care consideră oportună această retrospectivă a unei opere care a provocat prezentul și a schimbat semnificativ istoria artei.

3.

„Kimono: Kyoto to Catwalk”, Victoria and Albert Museum, Londra.

Tot în capitala Marii Britanii se mai poate admira, până pe 25 octombrie, un adevărat eveniment: prima mare expoziție de chimonouri din Europa. De la 1600 până în zilele noastre, acest obiect vestimentar simbolic a parcurs un drum lung, în Japonia, dar și în alte părți și pe el îl reflectă expoziția. Peste 300 de exponate prezintă atât dimensiunea simbolică, cât și dimensiunea practică, modernă, flexibilă a acestei piese vestimentare. De la rarități din secolele XVII-XVIII, care nu au mai fost prezentate în Marea Britanie până acum, se trece la costume de scenă și creații contemporane, semnate de Yves Saint Laurent sau Alexander McQueen.

4.

„Klimt Inspired by Monet, Van Gogh, Matisse…”, Muzeul Van Gogh, Amsterdam.

Din 2 octombrie 2020 până în 10 ianuarie 2021 se poate admira la Amsterdam o expoziție care se anunță cât se poate de tentată. Pe urmele pictorului austriac Gustav Klimt au pornit istoricii de artă de la Muzeul Van Gogh și cu cei de la „Belvedere” din Viena, urmărind să le arate vizitatorilor ce se află dincolo de splendorile din tablourile lui Klimt, ce fel de influențe se deslușesc în pictura lui și cum se explică ele, anunță dailyartmagazine.com. De la lucrări tip pastel la creații de avangardă și spectaculoase portrete de femeie, expoziția va cuprinde o serie consistentă de lucrări semnate de Gustav Klimt, alături de tablouri pictate de artiști importanți ai epocii moderne.

5.

„Gabrielle Chanel, manifeste de mode”, Palatul Galliera, Paris.

Pe 1 octombrie se va redeschide, în capitala Franței, Palatul Galliera, cunoscut și ca Muzeul Modei. Cu această ocazie  va avea loc și vernisajul expoziției „Gabrielle Chanel, manifeste de mode”, care își va aștepta vizitatorii până pe 14 martie 2021. Casa Chanel, care a finanțat lucrările de reabilitare a cunoscutului edificiu, va propune o expoziție în care să se poată admira cele mai importante piese vestimentare semnate de celebra creatoare de modă – de la costumul din anii 1950 la cunoscutele ei modele de rochii. Alături de creații Chanel, vizitatorii vor vedea și exponate semnate de alți creatori, relevante pentru viziunea Chanel despre modă: accesorii și parfumuri. Iar la expoziție nu sunt așteptați numai cunoscătorii, ci mai ales publicul larg, interesat să pătrundă în lumea unei creatoare care a schimbat istoria vestimentației.

13
/08
/15

La Institutul Henry Moore din Leeds se deschide, astăzi, 13 august, cu sprijinul Institutului Cultural Român din Londra, o amplă retrospectivă Paul Neagu, incluzând peste 120 de opere ale artistului, de la desene, grafică și sculpturi sau instalații până la creații poetice și filme.

07
/08
/15

Astăzi obişnuim să purtăm masca potrivită. Interesul pentru mimică, pentru figură şi mască pare să se disipe tot mai mult în contemporan. Poate că s-a transfigurat în performance, s-a transmutat în multi-medialitatea spectacolului contemporan, pe o scenă unde se tinde către spargerea celui de-al patrulea perete. O scenă unde se cere tot mai mult integrarea publicului printre actori şi unde interactivitatea este importantă.

01
/08
/15

Născut pe 31 iulie 1952 la la Târgu-Jiu (dar trecut în acte pe 1 august), Horaţiu Mălăele a jucat în zeci de piese de teatru şi filme, a regizat cu aceeaşi pasiune şi este un talentat autor de caricaturi şi picturi.

01
/08
/15

Arta urbană transformă spațiul din București Mall: doi tineri artiști vor aduce spiritul street-art-ului în fashion mall-ul bucureștenilor. Timp de o săptămână, vizitatorii pot urmări cum prinde contur o pictură de mari dimensiuni pe unul dintre pereții de interior ai primului centrul comercial modern din România. 

22
/07
/15

AMURAL, primul festival dedicat artelor vizuale contemporane din România, va transforma, la începutul lunii septembrie, promenada După Ziduri în cel mai animat loc din Brașov, ocupând fortificațiile medievale, pădurea Warthe și pârâul Graft. Festivalul se va desfășura în perioada 4-6 septembrie.

13
/07
/15

Miercuri, 15 iulie 2015, începând cu orele 20.00, în cadrul workshop-ului de tatuaje deschis publicului la galeria de artă ArtXpert din Bucureşti, doi faimoşi tatuatori români – Dragoş şi Bogdan Macavei - premiaţi 3 ani la Tattoo Convention Bucharest, vor realiza la faţa locului un tatuaj, vor explica şi demonstra tehnica de realizare a unui tatuaj.

08
/07
/15

Pentru aceia dintre voi dornici să se simtă ca în vacanță în mijlocul unui București agitat, Fundația Calea Victoriei a pregătit în luna iulie peste 20 de cursuri și evenimente culturale. Petrece câteva ore deconectat de zumzetul urban și pășește în casa cochetӑ şi rӑcoroasӑ din Popa Soare, nr. 40, unde vara are aromă de artă, creativitate și conversație bunӑ.