Charlie Chaplin – curiozități esențiale
https://www.ziarulmetropolis.ro/tot-ce-ati-vrut-sa-stiti-despre-charlie-chaplin-dar-v-a-fost-teama-sa-intrebati/

Născut la Londra în urmă cu 125 de ani, pe 16 aprilie 1889, Charles (Charlie) Spencer Chaplin a fost fiul lui Hannah şi al lui Charles Chaplin. Mama sa, actriţă măruntă, era mai mereu prin spitale, din cauza problemelor psihice, iar tatăl, cântăreţ, şi-a părăsit familia şi a murit din cauza alcoolismului.

Un articol de Petre Ivan|17 aprilie 2018

Charlie Chaplin debuta cu filmul „Making a Living“ (13 minute). Câteva zile mai târziu apărea şi celebrul său personaj, Vagabondul (The Tramp), odată cu lansarea peliculei „Kid Auto Races at Venice“ (11 minute).

– A fost nevoit să abandoneze şcoala şi a început să joace în spectacole de vodevil de la vârsta de zece ani.

– În anii ’20,  era cel mai cunoscut om din lume.

– În 1916, la doi ani de la debutul în film, câştiga 10.000 de dolari pe săptămâna, devenind cel mai bine plătit actor din lume, la vremea respectivă.

– Printre admiratorii săi celebri s-au numărat George Bernard Shaw, Marcel Proust, Sigmund Freud şi Albert Einstein, iar generaţia beatnicilor l-a considerat un idol.

– Răutăcioşii spuneau despre el că este „un pericol pentru minore“. Poate şi pentru faptul că a avut patru neveste. Astfel, la 29 de ani s-a căsătorit pentru prima oară. Soţia sa, Mildred Harris, avea… 16 ani; la 35 de ani s-a căsătorit din nou. Soţia sa, Lita Grey, avea doar… 16 ani; la 54 de ani, a patra soţie (sărim peste bătrânica Paulette Goddard, 25 de ani), Oona O’Neill – fiica dramaturgului Eugene O’Neill – avea 18 ani. Oona i-a dăruit 8 copii.

– Din cauza suspiciunilor care planau asupra sa, în legătură cu simpatiile comuniste, J. Edgar Hoover, directorul FBI, i-a întocmit un dosar de peste 2.000 de pagini.

– În 1952, după ce i-a fost revocată permisiunea de a intra în SUA, s-a stabilit, împreună cu ultima sa soţie şi copiii în Elveţia. A revenit în SUA 20 de ani mai târziu, pentru a-şi ridica Oscarul onorific.

– La doar două luni după ce a murit, trupul său a fost furat din cimitirul elveţian unde fusese îngropat, iar hoţii i-au cerut văduvei o răscumpărare de 600.000 de dolari.

Foto cu Charlie Chaplin – wikipedia

19
/04
/23

Profesioniști pasionați, care au contribuit semnificativ la realizarea unora dintre cele mai importante producții de film ale României, monteurii de film Melania Oproiu, Nita Chivulescu și Mircea Ciocâltei vor fi omagiați la cea de-a XVII-a ediție a Premiilor Gopo. Contribuția lor va fi recompensată cu Premiul Special, oferit în cadrul evenimentul ce va avea loc pe 25 aprilie, la Teatrul Național ,,I. L. Caragiale’’ din București.

19
/04
/23

„Inocentul/ L'innocent”, filmul lui Louis Garrel, pe care starul cinematografiei franceze l-a scris, regizat și în care joacă alături de Roschdy Zem, Anouk Griberg și Noémie Merlant, este o comedie explozivă și plină de sensibilitate despre un jaf înfăptuit în familie. Filmul, inspirat de evenimente din viața autorului, a câștigat două premii César și va avea premiera în cinematografe din 21 aprilie, distribuit de Independența Film.

13
/04
/23

După premiera internațională a seriei Spy/Master (HBO Max), în februarie, la Festivalul internațional de film de la Berlin, producție în care interpretează unul dintre rolurile principale, Ana Ularu a avut de curând premiera The Power/Puterea (Amazon Prime), un serial de nouă episoade în care joacă alături de Toni Collette (The Sixth Sense, Little Miss Sunshine), John Leguizamo (Moulin Rouge, Romeo + Juliet), Auli’I Cravalho (Vaiana, Moana/Ralph rupe netu`) și Josh Charles (The Good Wife/Soția perfectă).

13
/04
/23

Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL ajunge anul acesta la cea de-a 20-a ediție ce se va desfășura între 14 și 20 august la Sfântu Gheorghe, Delta Dunării.

12
/04
/23

În luna mai, Warner TV transformă ziua de marți în ziua Rambo. În fiecare săptămână, celebrul personaj interpretat de Sylvester Stallone va avea parte de acțiune în filmele „First Blood”, „Rambo: First Blood Part II” și „Rambo III”.

06
/04
/23

American Independent Film Festival revine anul acesta la București cu cea de-a VII-a ediție, care va avea proiecții în sălile de cinema din București, între 21 și 24 aprilie, la Cinema Elvire Popesco și Cinemateca Eforie, și proiecții în aer liber, între 23 și 25 iunie, la Roaba de cultură, în Parcul Herăstrău.

31
/03
/23

KineDok – programul internațional ce promovează filmul documentar în spații alternative – revine la Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului One World Romania. Pe 4 aprilie, de la ora 16:00, la Biblioteca Metropolitană București – Filiala Dimitrie Cantemir (Str. Viitorului nr. 52), prezentăm dezbaterea „Rolul bibliotecilor în activarea comunității locale prin film documentar”.

30
/03
/23

Telespectatorii TVR Cultural sunt invitaţi sâmbătă, 1 aprilie, la o nouă „Noaptea Albă a Filmului Românesc", alături de regizorul Cristi Puiu. Apreciatele filme „Moartea domnului Lăzărescu", „Sieranevada" și „Malmkrog", dar și scurtmetrajul „Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea" se regăsesc printre filmele difuzate de TVR Cultural, pe 1 aprilie.