Lansările toamnei, la August Film
https://www.ziarulmetropolis.ro/totem-intre-revolutii-si-castelul-craitei-lansarile-toamnei-de-la-august-film/

August Film, noua casă de distribuţie românească, fondată de Matei Truţa şi Andrei Agudaru, anunţă lansarea în această toamnă a 3 titluri noi – TOTEM (r. Lila Avilés, 13 octombrie), Între revoluţii (r. Vlad Petri, 3 noiembrie) şi Castelul Crăiţei (r. Liviu Marghidan, 24 noiembrie).

Un articol de Petre Ivan|16 septembrie 2023

Prima lansare a casei de distribuție, Zăpadă de August (r. Chirs Raiber), este în cinematografele din țară din 1 septembrie. Filmul, un basm austriac underground autentic este descris de critici ca fiind „de neratat, fiindcă își poartă privitorii printr-un carusel de trăiri și sentimente, fără ca ei să-i poată rezista, cum puține filme din programul cinematografelor noastre reușesc să o facă.” (Adevărul). Programul pentru săptămâna 8 – 14 septembrie este disponibil pe site, unde va fi actualizat în permanență.

Următoarea lansare marca August Film este TÓTEM – o dramă sensibilă, regizată de Lila Avilés (The Chambermaid / La Camerista – propunerea Mexicului la Oscar în 2020), a cărei premieră internațională a avut loc la Berlinale, unde a făcut parte din Competiția oficială și a obținut Premiul juriului ecumenic. Sol, în vârstă de șapte ani, își petrece ziua în casa bunicului ei, ajutând cu pregătirile pentru petrecerea surpriză organizată pentru tatăl ei. O petrecere care stă sub semnul haosului, renunțării și resemnării. Filmul a făcut parte din selecția EducaTIFF și se regăsește în Competiția oficială a Bucharest International Film Festival (BIFF). TOTEM se va lansa în cinematografe pe 13 octombrie.

Toamna continuă cu una dintre cele mai apreciate producții autohtone ale anului, semnată de regizorul Vlad Petri, docu-ficțiunea Între Revoluții. După premiera mondială de la Berlin, în secțiunea Forum, unde a obținut și premiul FIPRESCI, filmul a continuat să se facă remarcat în numeroase alte festivaluri din selecția cărora a făcut parte: ZagrebDox (Mențiunea specială a juriului în Competiția Regională) Transilvania Film Festival – TIFF (Cel mai bun film în cadrul „Zilele Filmului Românesc” și Premiul FIPRESCI), DocAviv – Israel, Sydney FF – Australia, Sarajevo IFF – Bosnia, Vilnius Documentary FF – Lituania. Două femei separate de revoluții, își unesc destinele prin scrisorile pe care și le trimit, înfruntând societățile în care trăiesc. Este un film construit exclusiv din arhive, povestea fiind susținută de firul narativ al scrisorilor ficționale scrise Lavinia Braniște, pornind de la documente reale. Filmul va fi lansat în cinema pe 3 noiembrie.

Oferta cinematografică propusă de August Film încheie anul cu drama plină de aventuri regizată de Liviu Marghidan, Castelul Crăiței, cu Adela Marghidan, Dragoș Olaru și Judith State în distribuție. Doi frați, separați de divorțul părinților, își doresc să petreacă mai mult timp împreună, astfel că decid să fugă împreună în munți și declanșează o situație de criză cu numeroase momente tensionate și cu un deznodământ intens. Castelul Crăiței este programat pentru lansarea în cinematografe pe 24 noiembrie.

„Să lansezi 4 filme în 3 luni, imediat după ce te-ai lansat ca distribuitor pe piața din România poate fi văzut ca un act imprudent. Cu siguranță ne-ar fi fost mai ușor să avem un început mai precaut pentru August Film, dar nu suntem genul acela de oameni. Suntem asumați în ceea ce privește proiectele în care credem și, împreună cu echipa noastră, mai mult decât capabilă, avem curajul de a da totul și de a muta munții din loc.”, a declarat Matei Truța, co-fondator August Film. „Am hotărât să începem în forță și să nu lăsăm filmele românești deoparte. Știm că există potențial aici și ne propunem să îl promovăm ca atare. Până atunci, însă, nu uitați că Zăpadă de August e în continuare în cinematografe și ne-am bucura tare să vă vedem în sălile de cinema. Credem că e o poveste care merită votul vostru de încredere.”, a completat Andrei Agudaru.

Mai multe informații și noutăți regăsiți pe:

Website | Facebook | Instagram

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.