Trainspotting – romanul preferat al scoţienilor
https://www.ziarulmetropolis.ro/trainspotting-romanul-preferat-al-scotienilor/

Romanul Trainspotting, de Irvine Welsh, a fost votat volumul preferat al scoţienilor, din ultimii 50 de ani, într-un sondaj efectuat cu prilejul Săptămânii cărţii din Scoţia, care se desfăşoară între 25 noiembrie – 1 decembrie.

Un articol de Andrada Văsii|29 noiembrie 2013

Romanul „Trainspotting“, de Irvine Welsh, a fost votat volumul preferat al scoţienilor, din ultimii 50 de ani, într-un sondaj efectuat cu prilejul Săptămânii cărţii din Scoţia, care se desfăşoară între 25 noiembrie – 1 decembrie.

Romanul „Trainspotting” (Polirom, 2006), care urmăreşte peripeţiile unui grup de tineri dependenţi de heroină din Edinburgh, a apărut în 1993 şi a cunoscut un succes instantaneu în toată lumea. Peste trei ani, romanul a fost ecranizat, în regia lui Danny Boyle, cel care a regizat şi „Vagabondul milionar”, cu Ewan McGregor şi Robert Carlyle în rolurile principale.

„Nu ştiu dacă «Trainspotting» este cea mai bună carte scoţiană – dar sunt absolut convins că este cea mai bună carte pe care am scris-o. Sunt însă evident flatat doar să mă aflu pe această listă cu romane extraordinare, alături de nişte scriitori nemaipomeniţi, mai ales dacă mă gândesc la unele cărţi strălucite şi la preferatele mele, care nu au apărut niciodată pe această listă”, a declarat Irvine Welsh.

Trainspotting

Irvine Welsh, autorul romanului Trainspotting 

În topul celor mai îndrăgite cărţi din Scoţia mai apar „Lanark: o viaţă în patru cărţi”, de Alasdair Gray (locul al doilea, apărută la Polirom în 2008), „Black & Blue”, de Ian Rankin (locul al treilea), „The Bridge”, de Iain Banks (locul al patrulea) şi „One Fine Day in The Middle of the Night”, de Christopher Brookmyre (locul al cincilea).

Irvine Welsh s-a născut în 1958, în Leith, o suburbie a oraşului Edinburgh. A renunţat la şcoală la vârsta de 16 ani, a participat la mişcarea punk din anii ’70, a schimbat mai multe slujbe şi a cântat în câteva trupe rock. În 1993, odată cu publicarea romanului „Trainspotting”, se impune ca unul dintre cei mai de succes autori scoţieni, notează Mediafax.

Până la realizarea filmului cu acelaşi nume, cartea fusese reeditată deja de 14 ori. I-au urmat „Acid House”, „Jeg”, „Porno”, „Dacă ţi-a plăcut şcoala, munca o să-ţi placă şi mai mult” şi „Varză reîncălzită”. Deşi refuză să se afilieze oricărei forme instituţionalizate de avangardă, Welsh experimentează necontenit cu formele şi cu stilurile literare, construind o viziune suprarealistă a cărei sursă este însă realitatea imediată, nu tradiţia literară.

Foto credit: Cinemagia (filmul Trainspotting) Wikipedia, Trainspotting

26
/03
/20

Cartea “Izgoniții” a fost publicată anul trecut la Polirom. Ea vine după “Sectanții” și “Bandiții”, împreună formând o trilogie a marginalilor unică în literatura română. A scris-o Vasile Ernu.

23
/03
/20

Ne-am întors la o carte clasică – “I.L. Caragiale despre lume, artă și neamul românesc”, antologie de Dan C. Mihăilescu, publicată la Editura Humanitas încă din 1994 (și republicată în 2012). Să vedem, deci, ce mai vedea Nenea al nostru la noi.

17
/03
/20

”Zilele acestea cuvântul cheie ar trebui să fie solidaritate”, susține filosoful Mihai Șora, în timp ce actrița Maia Morgenstern mărturisește: ”Oamenii trebuie să nu își piardă încrederea, să fie convinși că arta, teatrul, cultura reprezintă un factor esențial al existenței noastre.”

16
/03
/20

Editura Litera organizează în perioada 16 – 18 martie 2020 o campanie de reduceri pe www.litera.ro care să îi inspire pe cititori și să îi îndemne spre activități dedicate lecturii pentru acasă.

16
/03
/20

Centrul de Resurse în Comunicare, Asociația Techsoup, Teach for Romania, Seeding Knowledge Foundation, cu sprijinul Kaufland România și în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării lansează „Școala pe Net”, o platformă multimedia gratuită, destinată cadrelor didactice care pot învăța mai ușor de la specialiști în educație și IT cum să utilizeze resurse online, utile în procesul de predare.

07
/03
/20

Marți, 10 martie, ora 19.00, la Librăria Cărtureşti Verona Demisol (Str. Pictor Arthur Verona 13-15, Bucureşti), va avea loc lansarea volumului „Academia politică de la Aiud. Deținuți politici în România anilor ’80”, de Borbély Ernő, apărut la Editura Polirom, ediţie îngrijită de Dalia Báthory și Andreea Cârstea, cuvînt‑înainte de Szőcs Géza.

05
/03
/20

Cartea “Nicolae S. Șucu. Viața și aventurile unui cioban român în Bulgaria în vremuri de război 1908-1918”, text stabilit de Cristina Jelescu, ediție îngrijită de Daniel Cain, a fost publicată la editura Humanitas în anul 2017 și este una dintre cele mai interesante lucrări referitoare la lumea din Balcani de dinainte de România Mare.

01
/03
/20

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită joi, 12 martie 2020, de la ora 15.00, în Sala Perpessicius a sediului din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8, la o „Evocare Henriette Yvonne Stahl”. Participă: Elena Zaharia-Filipaș, Bianca Burța-Cernat, Simona-Grazia Dima, Nina Corcinschi și Irina Stahl.