Trei premii importante pentru spectacolul Rosmersholm la Festivalul de la Pécs!
https://www.ziarulmetropolis.ro/trei-premii-importante-pentru-spectacolul-rosmersholm-la-festivalul-de-la-pecs/

Spectacolul Rosmersholm de Henrik Ibsen, pus în scenă de regizorul Andriy Zholdak, a câştigat, la Festivalul Naţional de Teatru de la Pécs (Ungaria), premiile pentru: Cel mai bun spectacol, Cea mai bună actriţă în rol principal (Imre Éva) şi Cel mai bun decor (Andriy Zholdak şi Daniel Zholdak).

Un articol de Petre Ivan|18 iunie 2018

Cea de-a XVIII-a ediție a celui mai important eveniment teatral din Ungaria a avut loc în perioada 7-16 iunie 2018, iar din competiție au făcut parte 14 spectacole. Selecția a fost realizată de un juriu format din: János Térey (scriitor, dramaturg) și János Regős (dramaturg, actor și regizor).

În cadrul Galei de decernare a premiilor, directorul Teatrului Maghiar de Stat Cluj, Gábor Tompa, a declarat că Rosmersholm reprezintă un punct de reper în parcursul artistic al trupei, iar procesul de creație a fost unul complex și le-a dat actorilor ocazia de a-și reînoi resursele artistice. Rosmersholm este un spectacol tulburător și incomod, care vorbește despre complexitatea sufletului uman.

De asemenea, Gábor Tompa a subliniat faptul că, la întâlnirea avută cu oamenii de teatru de la Pécs, pentru prima oară nu s-a mai discutat despre context, ci despre spectacolul propriu-zis. În acest fel, acesta a reintrat în drepturile sale estetico-artistice.

Actrița Éva Imre a precizat că premiul înseamnă recunoașterea unui proces de creație lung și intens.

Premiile festivalului au fost acordate de către un juriu format din opt membri: Zsófia Szamosi (actriță), Péter Trokán (actor), Lilla Falussy (dramaturg), Judit Csanádi (scenograf), Zoltán Rockenbauer (scriitor), István Szabó K. (regizor), Gábor Bóta (critic de teatru) și Zoltán Zsuráfszky (coregraf).

 

Foto: Rosmersholm  – Daniel Zholdak

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.