Triplă premieră, la Enescu 2019: interpreți, repertoriu şi organizare
https://www.ziarulmetropolis.ro/tripla-premiera-la-enescu-2019-interpreti-repertoriu-si-organizare/

Peste 2.500 dintre cei mai valoroşi artişti ai lumii, având 50 de naţionalităţi, vor prezenta, la Bucureşti, 84 de concerte şi recitaluri la ediţia din 2019 a Festivalului Internaţional George Enescu (31 august – 22 septembrie).

Un articol de Petre Ivan|22 octombrie 2018

Evenimentul cultural va aduce în faţa publicului mai multe premiere, atât prin perspectiva prezenţelor artistice, cât şi din cea a spectacolelor propuse şi a organizării, a anunţat Crenguţa Roşu, director de comunicare al Concursului George Enescu.

“Avem premiere pe toate palierele în acest an. Propunem noi formule de repertoriu – cum ar fi Opera în concert sau Mozart Week in Residence. Avem 34 de artişti şi orchestre de mare calibru, care se alătură prestigioaselor nume consacrate ale Festivalului. Am organizat o secţiune dedicată lui George Enescu şi contemporanilor săi pentru a asculta această muzică în contextul în care a fost creată. Am consolidat secţiunea de muzică contemporană, astfel încât publicul să şi poată interacţiona cu extraordinarii compozitori care sunt activi şi disponibili. (…) Proiectele care susţin Festivalul sunt gândite şi ele ca o deschidere către un public mai divers”, a afirmat Mihai Constantinescu, director executiv al Festivalului George Enescu.

Printre noii artişti, care completează galeria de vedete internaţionale, se numără actriţa Marion Cotillard, care o aduce pe legendara Jean d’Arc pe scena Ateneului Român, în opera omonimă, sub bagheta dirijorului Alexandre Bloch. I se vor alătura nume precum Mitsuko Uchida, Rene Jacobs, Kirill Petrenko, Diana Damrau, Joyce DiDonato, Rolando Villazon şi Julia Fischer.

În premieră absolută, la ediţia 2019 a festivalului, Simfonia a III-a de George Enescu va fi interpretată de două ori – de orchestra Maggio Musicale Fiorentino şi de Orchestra Radio Berlin, a anunţat Mihai Constantinescu, directorul executiv al Concursului George Enescu.

“Este festivalul la care se prezintă pentru prima dată simfonia a III-a de două ori. Cei doi dirijori nu au vrut să cedeze niciunul celuilalt şi au vrut să facă amândoi simfonia a III-a cu un anumit scop, unul foarte nobil, şi anume prezenţa acestei lucrări în programele pe care ei le vor prezenta în stagiune”, a anunţat Mihai Constantinescu.

El a precizat că la cea de a doua ediţie a seriei Muzica Secolului XXI participarea este din ce în ce mai puternică.

“Sunt 14 opere în concert care se prezintă în 2019, este ediţia a doua a seriei Muzica secolului XXI care de data aceasta are nume sonore ca participanţi şi din punct de vedere al compozitorilor dar şi al soliştilor. Este o serie pe care noi trebuie să o promovăm pentru că toţi soliştii epocilor trecute prezentau în primul rând operele compozitorilor contemporani. Este şi datoria noastră să nu prezentăm numai o istorie a muzicii, ci şi o prezentare a muzicii contemporane în toate aspectele ei. Este un challenge pe care ni l-am asumat ediţia trecut, dar sper că sălile de data aceasta să fie mai pline şi lumea să fie interesată să vadă care sunt direcţiile muzicii contemporane actuale”, a mai spus directorul executiv al festivalului.

Potrivit organizatorilor, trei opere în concert vor fi prezentate în premieră: “Die Frau Ohne Schatten” de Strauss, în interpretarea Orchestrei Radio Berlin, “Moses and Aaron”, de Schoenberg, în interpretarea Filarmonicii George Enescu, şi “Peter Grimes” de Britten, prezentată de Orchestra Naţională Radio.

Tema ediţiei din 2019 a Festivalului Internaţional “George Enescu” va fi “Lumea în armonie”, a precizat directorul de comunicare a Festivalului, Crenguţa Roşu.

Ediţia 2019 a Festivalului Enescu îşi aşteaptă publicul la Sala Palatului, Ateneul Român, Sala Radio, Sala Mică a Palatului la concerte şi recitaluri grupate în jurul a şase mari secţiuni – “Mari orchestre ale lumii”, “Concertele de la miezul nopţii”, “Recitaluri şi concerte camerale”, “Muzica secolului XXI”, “Mozart Week in Residence” şi “Forumul internaţional al Compozitorilor”. De asemenea, concerte şi evenimente vor avea loc şi în Piaţa Festivalului.

O altă premieră a festivalului o reprezintă introducerea unui sistem tip loterie pentru achiziţionarea abonamentelor la Festivalul “George Enescu”.

“Artexim şi Eventim au introdus un sistem de loterie prin care se va oferi posibilitatea clienţilor interesaţi să achiziţioneze abonamente. Practic ei vor primi prin intermediul loteriei dreptul de a achiziţiona abonamente la festival”, a declarat Claudiu Popa, reprezentant Eventim.

El a precizat că înscrierea la loterie se va putea face începând de luni până pe 25 noiembrie, urmând ca extragerea câştigătorilor să aibă loc pe 26 noiembrie.

Înregistrarea se va putea face pe site-ul atât pe site-ul Eventim cât şi pe site-ul festivalului. De asemenea, în cadrul Ateneului va exista un punct fix unde se vor putea completa formulare şi face înscrierea, precum şi la punctele de lucru Eventim din Cluj şi Bucureşti, a mai spus Claudiu Popa. El a precizat că biletele individuale vor fi puse în vânzare începând cu data de 6 martie 2019.

Foto: Festivalul Enescu 2019

23
/07
/14

În perioada 26 iulie - 1 august, Radio România Muzical şi Radio România Cultural transmit în direct şase spectacole din cadrul Festivalului “Richard Wagner” de la Bayreuth, unul dintre cele mai importante festivaluri de operă din lume şi un punct de referinţă pentru toţi iubitorii muzicii lui Wagner.

17
/07
/14

Pe 18 iulie, la ora 17:00, melomanii și iubitorii de frumos sunt aşteptaţi la Sinaia pentru un concert de muzică clasică desfășurat în sala de concerte a reședinței regale, un eveniment inedit pentru această locație atât de apreciată de români, dar și de turiștii străini.

04
/07
/14

Corul Național de Cameră Madrigal își continuă deplasările internaționale la începutul săptămânii viitoare în Țările Baltice (Lituania și Letonia). Turneul va atinge, până la sfârșitul lunii octombrie, și țări precum China (Beijing), Austria (Viena) și Ungaria (Budapesta).

02
/07
/14

După repetiția deschisă a spectacolului ActOrchestra în regia lui Horia Suru din cadrul proiectului 9G – Noua generație de creatori din data de 26 iunie, am avut senzația că s-a produs o mare deșteptare a lumii teatrale românești, un soi de înnoire și strălucire artistică prin prisma unei altfel de abordări a expresivității pe scenă – prin muzică. Pot afirma cu încredere că TNB-ul a întinerit și a înflorit. În consolidarea afirmației mele, mi-am dorit să aflu opiniile avizate ale unor oameni care au strânsă legătură cu teatrul.

29
/06
/14

Cel mai important eveniment de jazz al anului din Capitală, ARCUB Live Open Air — Jazz, Blues & More, se relansează la cea de-a treia ediție sub un nume și un concept nou: Bucharest Jazz Festival.

29
/06
/14

Orchestra Română de Tineret, condusă de dirijorul Cristian Mandeal, a strălucit într-un program de concert de mare virtuozitate, în prima apariție a unei orchestre românești pe scena Filarmonicii din Berlin, care a stârnit uralele unui public în general destul de reținut în aprecieri.

27
/06
/14

Teatrul de Operetă și Musical „Ion Dacian” organizează în perioada 5-10 iulie un casting pentru unul dintre cele mai cunoscute spectacole de musical din lume – „Fantoma de la Operă”, producție ce va intra în repertoriul instituției începând cu stagiunea 2014-2015. Spectacolul va fi montat de regizorul de origine australiană Stephen Barlow și de o echipă de creație alcătuită din artiști români și străini.