Turul cu povești… „Cămine în Mișcare” continuă pe 8 septembrie, la Margina, Timiș
https://www.ziarulmetropolis.ro/turul-cu-povesti-camine-in-miscare-continua-pe-8-septembrie-la-margina-timis/

Proiectul cultural Cămine în Mişcare continuă seria de pre-evenimente şi îi invită pe cei care sunt curioşi, în data de 8 septembrie, la Margina (jud. Timiş), la un tur în care vor vedea şi auzi poveştile căminelor din zonă, însoţite de bucate tradiţionale şi cafele cu givăneli.

Un articol de Petre Ivan|7 septembrie 2018

Programul va fi completat cu un spectacol de teatru al celor de la Auăleu, Ferma, prezentat în premieră în această zonă a Banatului, precum și cu ateliere creative și instalații de artă comunitară, evenimentul făcând parte dintr-o suită de astfel de activități pregătite de Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană și Asociația Prin Banat.

Turul cu poveste Margina-Sintești-Peșă-Zorani-Margina, se va face cu căruțe trase de cai, cu o primă oprire la Muzeul Satului din Sintești, urmată de un picnic cu produse locale la izvorul de la Peșă, locul în care se întâlneau, în tinerețe, străbunicii și bunicii de acum ai satelor din jur.

Turul va continua cu o altă oprire în Zorani, unde vom asculta o poveste de viață, culeasă în cadrul proiectului Cămine în Mișcare și care a inspirat spectacolul de teatru “Altă zi cu soare”, pus în scenă de cei de la Asociația Solidart.

Turul este organizat în parteneriat cu Centru de Informare Turistică Margina și cu sprijin logistic din partea Primăriei și Consiliului Local al Comunei Margina.

Înscrierile la tur se pot face până joi, 6 septembrie, ora 20:00, aici , unde poate fi consultat și programul complet.

O altă „Fermă a animalelor”

Spectacolul de teatru Ferma este o punere în scenă în stilul propriu celor de la Auăleu, a romanului lui George Orwell: „Ferma animalelor”, o satiră care reflectă evenimentele din perioada lui Stalin, care critică nu numai coruperea revoluției pe care conducătorii ei o practică, dar și modul în care indiferența, răutatea, ignoranța, lăcomia și miopia distrug orice posibilitate a unei utopii. Reprezentația va avea loc la Căminul Cultural Margina, de la ora 17:30.

În cadrul acestui pre-eveniment, începând cu ora 15:00, vor avea loc o serie de ateliere creative, jocuri pentru copii, iar cei prezenți vor fi invitați să participe la construcția unei instalații de artă comunitară.

Taxa de participare pentru turul Margina-Sintești-Peșă-Zorani-Margina este de 35 de lei/persoană și se achită la fața locului. Participarea la tur devine valabilă doar în urma completării formularului de înscriere.

Prin participarea la tur sunt susținuți producătorii locali. Participarea la spectacolul de teatru prezentat de Auăleu și la celelalte activități din program are intrarea liberă.

Concomitent cu acest pre-eveniment, la Margina se va desfășura și ruga comunei, 8 septembrie fiind data la care se sărbătorește nașterea Maicii Domnului, cunoscută în popor ca Sfânta Maria Mică.

Prima manifestare artistică din cadrul proiectului Cămine în Mișcare a avut loc în 18 august, la Făget, unde Petrila Quartet a susținut la Muzeul de Istorie și Etnografie un concert de muzică clasică dedicat Centenarului Marii Uniri, iar trupa de teatru Auăleu a continuat seara în Parcul Regele Mihai I, cu spectacolul de teatru HUOOOOO!!!.

Evenimentul principal al proiectului Cămine în Mișcare va avea loc între 28 și 30 septembrie, în satele Margina și Zorani, jud. Timiș, iar programul complet al acestuia va fi disponibil foarte curând pe site și pe pagina de Facebook .

Cămine în Mișcare / Moving Fireplaces este un proiect al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană, produs de Asociația Prin Banat, realizat cu sprijinul Consiliului Județean Timiș și se desfășoară sub egida Anului European al Patrimoniului 2018.

Este singurul proiect din programul cultural Timișoara 2021 care se desfășoară în jurul Timișoarei, în regiunea Banatului istoric, gândit pentru a încuraja oamenii să-şi împărtăşească moştenirea culturală şi poveştile personale cu cei din jur.

Foto: Cămine în Mișcare – facebook

11
/03
/13

Mobilă de artă a devenit un simbol al bunului gust, iar Fabrica de mobilă SIMEX se asigură că fiecare cumpărător poate lua un produs mobilier de artă în casa sa.

04
/03
/13

Ideea în jurul căreia se construiește conceptul ART HUB este aceea de spațiu multifuncțional oferit spre utilizare unui număr mare de persoane din domeniul artelor, managementului cultural, publicității și comunicării. Totodată, ART HUB este locul unde timpul poate fi petrecut în mod creativ și plăcut, un spațiu de întâlnire, lucru sau relaxare destinat oamenilor ce activează în domenii artistice […]

01
/03
/13

Bucureşti, 27 februarie 2013, CREATIVE ARTS (www.creativearts.ro) organizează duminică, 3 martie a.c., începând cu ora 13:00, la Caffé D`Arthé (Bucureşti, Str. Popa Nan, nr. 7) un atelier de personalizat colanţi.  Cu ajutorul trainerilor Creative Arts veţi da un suflu nou ciorapilor şi colanţilor dumneavoastră printr-un atelier. Urban Legs reprezintă cel de-al şaptelea atelier din platforma […]

25
/02
/13

În perioada 20 iunie 2012- 24 februarie 2013, la Muzeul Naṭional de Artã al României a avut loc expoziṭia Antichitatea clasică între documentar şi fantezie. Gravuri din secolele XVI – XIX.   Cabinetul de desene şi gravuri al Muzeului Naţional de Artă al României a prezentat expoziţia Antichitatea clasică între documentar şi fantezie. Gravuri din secolele XVI […]

25
/02
/13

Pânã la data de 26 mai 2013, doritorii vor putea vizita la MNAR expoziṭia Carol Popp de Szathmári şi revelaţia artistică a Orientului.   Cabinetul de Desene şi Gravuri al Muzeului Naţional de Artă al României prezintă expoziţia temporară Carol Popp de Szathmári şi revelaţia artistică a Orientului. Expoziţia Carol Popp de Szathmári şi revelaţia artistică a […]

22
/02
/13

În februarie, Muzeul Național de Artă al României reia seria programelor pentru adolescenți cu o serie de întâlniri în expoziţia Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului, sub semnul poveștilor nebănuite din spatele operelor de artă.   “Realitatea din spatele imaginii”   Exista oare noțiunea de modă acum 500 de ani?  Și daca da, cum foloseau Neagoe Basarab […]