Turul cu povești… „Cămine în Mișcare” continuă pe 8 septembrie, la Margina, Timiș
https://www.ziarulmetropolis.ro/turul-cu-povesti-camine-in-miscare-continua-pe-8-septembrie-la-margina-timis/

Proiectul cultural Cămine în Mişcare continuă seria de pre-evenimente şi îi invită pe cei care sunt curioşi, în data de 8 septembrie, la Margina (jud. Timiş), la un tur în care vor vedea şi auzi poveştile căminelor din zonă, însoţite de bucate tradiţionale şi cafele cu givăneli.

Un articol de Petre Ivan|7 septembrie 2018

Programul va fi completat cu un spectacol de teatru al celor de la Auăleu, Ferma, prezentat în premieră în această zonă a Banatului, precum și cu ateliere creative și instalații de artă comunitară, evenimentul făcând parte dintr-o suită de astfel de activități pregătite de Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană și Asociația Prin Banat.

Turul cu poveste Margina-Sintești-Peșă-Zorani-Margina, se va face cu căruțe trase de cai, cu o primă oprire la Muzeul Satului din Sintești, urmată de un picnic cu produse locale la izvorul de la Peșă, locul în care se întâlneau, în tinerețe, străbunicii și bunicii de acum ai satelor din jur.

Turul va continua cu o altă oprire în Zorani, unde vom asculta o poveste de viață, culeasă în cadrul proiectului Cămine în Mișcare și care a inspirat spectacolul de teatru “Altă zi cu soare”, pus în scenă de cei de la Asociația Solidart.

Turul este organizat în parteneriat cu Centru de Informare Turistică Margina și cu sprijin logistic din partea Primăriei și Consiliului Local al Comunei Margina.

Înscrierile la tur se pot face până joi, 6 septembrie, ora 20:00, aici , unde poate fi consultat și programul complet.

O altă „Fermă a animalelor”

Spectacolul de teatru Ferma este o punere în scenă în stilul propriu celor de la Auăleu, a romanului lui George Orwell: „Ferma animalelor”, o satiră care reflectă evenimentele din perioada lui Stalin, care critică nu numai coruperea revoluției pe care conducătorii ei o practică, dar și modul în care indiferența, răutatea, ignoranța, lăcomia și miopia distrug orice posibilitate a unei utopii. Reprezentația va avea loc la Căminul Cultural Margina, de la ora 17:30.

În cadrul acestui pre-eveniment, începând cu ora 15:00, vor avea loc o serie de ateliere creative, jocuri pentru copii, iar cei prezenți vor fi invitați să participe la construcția unei instalații de artă comunitară.

Taxa de participare pentru turul Margina-Sintești-Peșă-Zorani-Margina este de 35 de lei/persoană și se achită la fața locului. Participarea la tur devine valabilă doar în urma completării formularului de înscriere.

Prin participarea la tur sunt susținuți producătorii locali. Participarea la spectacolul de teatru prezentat de Auăleu și la celelalte activități din program are intrarea liberă.

Concomitent cu acest pre-eveniment, la Margina se va desfășura și ruga comunei, 8 septembrie fiind data la care se sărbătorește nașterea Maicii Domnului, cunoscută în popor ca Sfânta Maria Mică.

Prima manifestare artistică din cadrul proiectului Cămine în Mișcare a avut loc în 18 august, la Făget, unde Petrila Quartet a susținut la Muzeul de Istorie și Etnografie un concert de muzică clasică dedicat Centenarului Marii Uniri, iar trupa de teatru Auăleu a continuat seara în Parcul Regele Mihai I, cu spectacolul de teatru HUOOOOO!!!.

Evenimentul principal al proiectului Cămine în Mișcare va avea loc între 28 și 30 septembrie, în satele Margina și Zorani, jud. Timiș, iar programul complet al acestuia va fi disponibil foarte curând pe site și pe pagina de Facebook .

Cămine în Mișcare / Moving Fireplaces este un proiect al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană, produs de Asociația Prin Banat, realizat cu sprijinul Consiliului Județean Timiș și se desfășoară sub egida Anului European al Patrimoniului 2018.

Este singurul proiect din programul cultural Timișoara 2021 care se desfășoară în jurul Timișoarei, în regiunea Banatului istoric, gândit pentru a încuraja oamenii să-şi împărtăşească moştenirea culturală şi poveştile personale cu cei din jur.

Foto: Cămine în Mișcare – facebook

13
/08
/15

La Institutul Henry Moore din Leeds se deschide, astăzi, 13 august, cu sprijinul Institutului Cultural Român din Londra, o amplă retrospectivă Paul Neagu, incluzând peste 120 de opere ale artistului, de la desene, grafică și sculpturi sau instalații până la creații poetice și filme.

07
/08
/15

Astăzi obişnuim să purtăm masca potrivită. Interesul pentru mimică, pentru figură şi mască pare să se disipe tot mai mult în contemporan. Poate că s-a transfigurat în performance, s-a transmutat în multi-medialitatea spectacolului contemporan, pe o scenă unde se tinde către spargerea celui de-al patrulea perete. O scenă unde se cere tot mai mult integrarea publicului printre actori şi unde interactivitatea este importantă.

01
/08
/15

Născut pe 31 iulie 1952 la la Târgu-Jiu (dar trecut în acte pe 1 august), Horaţiu Mălăele a jucat în zeci de piese de teatru şi filme, a regizat cu aceeaşi pasiune şi este un talentat autor de caricaturi şi picturi.

01
/08
/15

Arta urbană transformă spațiul din București Mall: doi tineri artiști vor aduce spiritul street-art-ului în fashion mall-ul bucureștenilor. Timp de o săptămână, vizitatorii pot urmări cum prinde contur o pictură de mari dimensiuni pe unul dintre pereții de interior ai primului centrul comercial modern din România. 

22
/07
/15

AMURAL, primul festival dedicat artelor vizuale contemporane din România, va transforma, la începutul lunii septembrie, promenada După Ziduri în cel mai animat loc din Brașov, ocupând fortificațiile medievale, pădurea Warthe și pârâul Graft. Festivalul se va desfășura în perioada 4-6 septembrie.

13
/07
/15

Miercuri, 15 iulie 2015, începând cu orele 20.00, în cadrul workshop-ului de tatuaje deschis publicului la galeria de artă ArtXpert din Bucureşti, doi faimoşi tatuatori români – Dragoş şi Bogdan Macavei - premiaţi 3 ani la Tattoo Convention Bucharest, vor realiza la faţa locului un tatuaj, vor explica şi demonstra tehnica de realizare a unui tatuaj.

08
/07
/15

Pentru aceia dintre voi dornici să se simtă ca în vacanță în mijlocul unui București agitat, Fundația Calea Victoriei a pregătit în luna iulie peste 20 de cursuri și evenimente culturale. Petrece câteva ore deconectat de zumzetul urban și pășește în casa cochetӑ şi rӑcoroasӑ din Popa Soare, nr. 40, unde vara are aromă de artă, creativitate și conversație bunӑ.