Un caiet inedit cu lucrări compuse de Beethoven, vândut cu 252.750 de euro
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-caiet-inedit-cu-lucrari-compuse-de-beethoven-vandut-cu-252-750-de-euro/

Un caiet inedit cu lucrări compuse de Ludwig van Beethoven, care i-a aparţinut la un moment dat lui Chopin, a fost adjudecat miercuri cu suma de 252.750 de euro, în cadrul unei licitaţii organizate de casa Sotheby’s la Paris. Manuscrisul a făcut parte din colecţia muzicală excepţională alcătuită de industriaşul André Meyer în peste 50 […]

Un articol de |18 octombrie 2012

Un caiet inedit cu lucrări compuse de Ludwig van Beethoven, care i-a aparţinut la un moment dat lui Chopin, a fost adjudecat miercuri cu suma de 252.750 de euro, în cadrul unei licitaţii organizate de casa Sotheby’s la Paris.

Manuscrisul a făcut parte din colecţia muzicală excepţională alcătuită de industriaşul André Meyer în peste 50 de ani.

În cadrul aceleiaşi licitaţii, un manuscris al „Cvartetului pentru coarde Nr. 2 Op. 10” de Arnold Schoenberg a fost şi el achiziţionat pentru 240.750 de euro – un record mondial pentru un manuscris al acestui compozitor. Un alt record mondial, cel pentru o partitură tipărită, a fost stabilit de prima ediţie a lucrării „6 Partitas” pentru pian de Johan Sebastian Bach, care s-a vândut cu 228.750 de euro.

În total, lucrările scoase la licitaţie au fost achiziţionate cu 3,3 milioane de euro, aceasta fiind considerată „cea mai importantă colecţie de tipărituri muzicale din Europa”. Colecţia era estimată la un preţ cuprins între 1,8 milioane de euro şi 2,5 milioane de euro.

Caietul de compoziţii al lui Beethoven, estimat între 100.000 de euro şi 150.000 de euro, a fost achiziţionat de colecţionarul Aloys Fuchs cu ocazia unei vânzări publice care s-a desfăşurat după moartea lui Beethoven, în 1827. El l-a oferit cu dedicaţie bunului său prieten Chopin, un mare admirator al lui Beethoven, în timpul călătoriei pe care compozitorul polonez a făcut-o la Viena, la doar patru luni după moartea maestrului german.

André Meyer, fiul unui industriaş din domeniul produselor textile, originar din Lorena dar stabilit la Paris, nu era doar un colecţionar, ci şi un filantrop, expert şi critic de artă, care permitea adeseori muzicienilor de renume să îi viziteze biblioteca de care era foarte mândru. În 1965, compozitorul Igor Stravinsky a descoperit în acea bibliotecă manuscrisul operei sale „Sacre du Printemps”. Mstislav Rostropovich a lucrat, în aceeaşi bibliotecă, asupra unor carnete de Claude Debussy.

Sursa: Mediafax

19
/07
/14

Oare ce-ar face Hitler dacă s-ar trezi, viu și nevătămat, în Berlinul anului 2011? Poate că ar deveni... vedetă de televiziune. Acest scenariu este imaginat de Timur Vermes, în romanul „Ia uite cine s-a întors”.

18
/07
/14

Miercuri, 23 iulie, de la ora 19.00, editura Humanitas vă aşteaptă la Librăria sa din Cişmigiu alături de Sandra Ecobescu, Alexandra Rusu, Andreea Răsuceanu şi Radu Paraschivescu pentru a afla povestea vieţii lui Constance, soţia celebrului scriitor englez Oscar Wilde.

17
/07
/14

Am fost la avanpremiera spectacolului „Viză de clown”, la Odeon, montat dintr-un text de un umor brutal, semnat de Saviana Stănescu. Saviana Stănescu a plecat și ea la New York, New York, să-și întâlnească destinul.

17
/07
/14

Cineastul Ron Howard a anunţat că va produce şi va regiza un lungmetraj documentar despre trupa The Beatles, care se va concentra pe perioada cuprinsă între anii 1960 şi 1966 din cariera grupului britanic.

17
/07
/14

Pe 18 iulie, la ora 17:00, melomanii și iubitorii de frumos sunt aşteptaţi la Sinaia pentru un concert de muzică clasică desfășurat în sala de concerte a reședinței regale, un eveniment inedit pentru această locație atât de apreciată de români, dar și de turiștii străini.

17
/07
/14

Luni, 21 iulie, ora 19.00, pe terasa librăriei Humanitas Kretzulescu, va avea loc lansarea cărţii Marea cea Mare. O istorie umană a Mediteranei, un impresionant volum, reunind acribia academică şi savoarea poveştilor cu corsari, pelerini, comercianţi sau comandanţi de flote, scris de unul dintre specialiştii în istoria Mediteranei, David Abulafia, profesor la Universitea Cambridge.

17
/07
/14

Festivalul Internaţional de Teatru Fest(in) pe Bulevard, care se va desfăşura între 11 şi 18 octombrie, la Teatrul Nottara din Capitală, prezintă spectacole ale unor trupe din ţară şi din străinătate, în cele două secţiuni ale evenimentului: "Mici crize... şi electorale" şi "Bulevardul Comediei".

17
/07
/14

Povestea fostului preot Daniel Corogeanu, care a inspirat filmul "Dupa dealuri", regizat de Cristian Mungiu şi premiat la Cannes în 2012, este prezentată în publicaţia britanică Daily Mail, în contextul în care Vaticanul şi-a dat binecuvântarea privind exorcizările ca practică a Bisericii Catolice.

16
/07
/14

MEMORIA CULTURALĂ Pentru actorul Gheorghe Cozorici, teatrul însemna arta cuvântului rostit cu inflexiuni poematice. După interpretarea lui Becket din spectacolul ,,Becket sau onoarea zeilor” de Jean Anouilh, a fost comparat cu marele actor de film Richard Burton.