Un dușman al poporului, de Claudiu Goga – premieră la Iaşi
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-dusman-al-poporului-de-claudiu-goga-premiera-la-iasi/

După succesul deplin al ultimelor două spectacole montate de Claudiu Goga pe scena Sălii Mari, Acasă, în miezul verii şi Vizita bătrânei doamne, Teatrul Naţional Iaşi vine cu un nou spectacol în viziunea aceluiaşi regizor. Pe 21 şi 22 aprilie, de la ora 19.00, la Sala Mare , o premieră de o tulburătoare actualitate: UN DUŞMAN AL POPORULUI de Arthur Miller (adaptare după piesa lui Henrik Ibsen)

Un articol de Petre Ivan|20 aprilie 2016

Prima tentativă parţială de punere în scenă a piesei ibseniene Un dușman al poporului a avut loc pe scena Teatrului Naţional din Iaşi, în 1894, cu titlul Doctor Sălceanu.

Un an mai târziu, în primăvara lui 1895, se montează, tot la Naţionalul din Iaşi, primul spectacol românesc cu o piesă ibseniană.

Celebrul State Dragomir este primul actor român în rolul doctorului Stockman. Conform cronicilor vremii, datorită lui, Un duşman al poporului se reia, tot aici, în 1903.

Am convingerea că această piesă poate fi vie pentru noi datorită temei care reprezintă, după părerea mea, tema centrală a vieţii noastre sociale de astăzi. Apare întrebarea dacă garanţiile democratice menite să protejeze minorităţile trebuie uitate în momente de criză. Şi altă întrebare, mai personală, dacă viziunea cuiva despre adevăr trebuie considerată o sursă de vinovăţie în momentul în care o mulţime de oameni o condamnă ca fiind o minciună periculoasă şi diabolică. (…). – Arthur Miller

Un dușman al poporului – INFO

Regia: Claudiu Goga

Decor/video: Andu Dumitrescu

Costume: Lia Dogaru

Distribuţia:

Constantin Puşcaşu, Teodor Corban, Petronela Grigorescu, Adi Carauleanu, Cosmin Maxim, Doru Aftanasiu, Andreea Boboc, Dumitru Năstruşnicu, Ionuţ Cornilă, Puşa Darie, Flavius Hotăranu,Gabriel Anton,

Emil Coşeru, Cosmin Panaite, Dumitru Florescu, Sorin Cimbru, Lucian Valacu, Nicolae Ionescu, Delu Lucaci, Gelu Zaharia, Radu Homiceanu, Adrian Marele.

31 7 - Copy 16 - Copy

Foto: Un dușman al poporului – Teatrul Naţional Iaşi

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.