Un nou episod SWORDS – Spoken Word Sessions pe 11 februarie, la Control Club
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-nou-episod-swords-spoken-word-sessions-pe-11-februarie-la-control-club/

Seria SWORDS – Spoken Word Sessions continuă cu un nou episod ce îi are ca invitaţi pe Cosmina Moroşan & Anticorp Solar, Cristina Bordeanu, Cătălina Matei şi Lucian Brad, într-un eveniment moderat de Cosmin Perţa – duminică, 11 februarie, de la ora 19:30, la Control Club. Performance-urile vor fi completate de un set audio-vizual de Iulian Morar.  

Un articol de Petre Ivan|8 februarie 2024

Biletele, în număr limitat, sunt disponibile în rețeaua Eventbook.

Cosmina Moroșan lucrează cu poezia și arta performativă (mișcare și text), operând prin filosofie ca intensitate riscată / virtualitate afectivă / posibilitate de a fora întâlniri. Anticorp Solar activează în mediul vizual, sonor (înregistrări de teren, acțiuni acustice) și performativ cu o preocupare pentru text (notițe, etimologie plurală). Din 2018, colectivul lor colaborează (trans-)performativ în parcurgerea cartierelor, observări domestice, accelerări nomade și spații de artă precum ODD, Meet Factory (Praga), CNDB, Cabinet 44 la Atelierele Malmaison, WASP.

Cristina Bordeanu (n. 2000) este absolventă a Facultății de Teatru și Film, UBB, specializarea Actorie. În prezent lucrează ca actriță în sectorul cultural independent și urmează masteratul de Scriere Dramatică din cadrul  Universității de Arte Târgu Mureș. Este autoarea a două one woman show-uri, ambele reinterpretări ale unor figuri importante din mitologia și folclorul autohton: Adevărata poveste a Spânului și O fată pe nume Dochia. 

 Cătălina Matei (n. 1988, București) este doctorandă la Facultatea de Litere din București, unde ține și un seminar de teoria literaturii. A publicat două volume de poezii: Lanul cu sârme întinse (editura Tracus Arte, 2024) și Iubirea pentru morți e cea mai mare (CDPL, 2022). A predat muzică (într-o altă viață, a urmat cursurile Facultății de Interpretare Muzicală, UNMB), a redactat, a tradus. Din 2013 până în 2019, a condus Tramvaiul 26. În prezent, e profă.

Lucian Brad (n. 1996, Vaslui) a absolvit Facultatea de Drept la Iași. A publicat volumul Un om mai important decât oamenii (2020), nominalizat la Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu”. În prezent, locuiește în Iași.

 Cosmin Perța este poet, prozator, eseist, performer și manager cultural. În ultimii 20 de ani a publicat 6 volume de poezie, a făcut două instalații poetice multimedia, a organizat câteva zeci de evenimente poetice, a ținut ateliere de scriere și a performat în zeci de festivaluri pe patru continente.

Iulian Morar este organizator și curator la evenimente culturale din țară și din străinătate, fondator Liveland, creatorul și protagonistul edițiilor Midweek Tapes din Control, având totodată multe participări muzicale la diverse evenimente de spoken word.

SWORDS – Spoken Word Sessions își propune să aducă laolaltă poeți, actori, autori și performeri, în spectacole spoken word, completate de muzică și proiecții multimedia. Curatori: Cosmin Perța și Iulian Morar.

Biletele sunt disponibile în număr limitat și pot fi achiziționate în avans, la prețul de 40 de lei (primele 30 de bilete), online prin Eventbook.ro (https://eventbook.ro/music/bilete-swords-spoken-word-sessions-s2e2) și din rețeaua partenerilor Eventbook. Ulterior, biletele vor putea fi achiziționate la prețul de 50 de lei.

 

 

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.