Un nou proiect al Ambasadei României la Madrid
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-nou-proiect-al-ambasadei-romaniei-la-madrid/

Pentru a construi o comunitate virtuală de prieteni şi pentru a stimula cunoaşterea reciprocă, Ambasada României în Regatul Spaniei a lansat pe data de 1 mai 2023 propriul podcast, un instrument prin care va face cunoscute poveşti ale unor români din Spania şi ale unor spanioli care îndrăgesc România, oameni care sunt un liant al relaţiilor economice, politice şi culturale dintre cele două ţări.

Un articol de Rhea Cristina|24 mai 2023

Redăm Comunicatul de presă primit la redacție:

“Scopul este de a contribui la o mai mare unitate a comunității românești din Spania și, totodată, pentru a reflecta stadiul actual al relațiilor bilaterale la nivel interuman, mai cu seamă că lansăm acest proiect într-un an aniversar la împlinirea unui deceniu de când relațiile bilaterale dintre cele două țări au fost ridicate la categoria strategice. Prima ediție l-a avut ca invitat pe Zorann Petrovici, doctor în istorie, absolvent al Universității Complutense din Madrid. Prima ediție în spaniolă l-a avut ca invitat pe Antonio Ortiz, fost Ambasador al Spaniei la București, în perioada 1992-1997.

Ca Ambasadă a României la Madrid, misiunea noastră este de a consolida relațiile politico-diplomatice dintre cele două țări, dar factorul uman, comunitatea românească, reprezintă o prioritate. Națiunile noastre au construit o relație excelentă datorată identității latino-europene a teritoriilor noastre și, în principal, relațiilor interumane, concretizate prin forme specifice de cooperare la nivelul societății civile, prin schimburi culturale și acțiuni de diplomație publică ce datează încă din perioada medievală, chiar înainte de stabilirea primelor relații diplomatice: la 23 iunie 1881.

Prin urmare, Jurnal de Ambasadă este un podcast cu și despre oameni. Suntem diferiți, dar în același timp, atât de asemănători. Se spune că fiecare picătură din ocean este infinit de diferită de orice altă picătură. Diferă structura, compoziția, chiar și forma… Totuși, în mod curios, când se unesc, toate picăturile reflectă doar două trăsături: egalitate și transparență. Trebuie să învățăm să trăim împreună și, desigur, acest lucru înseamnă să punem în practică concepte necesare precum toleranța, empatia, respectul și incluziunea. Pentru a păstra armonia, trebuie să fim de acord că există mai multe versiuni ale unui lucru, versiuni care se completează, nu se exclud. Diferențele noastre sunt cele care fac conviețuirea mai frumoasă. E o chestiune de conectivitate și creativitate. Pentru a o parafraza pe Maica Tereza: „Ne dăm seama că ceea ce facem este doar o picătură în ocean. Dar, în cazul în care această picătură nu exista în ocean, ar fi lipsit.” Putem vorbi limbi diferite, putem purta haine diferite, putem avea gusturi diferite, dar cu toții împărțim același cer și același soare, iar când ne unim căpătăm puterea oceanului. După 1990, mulți români au decis să muncească și să trăiască în Spania, în căutarea unei vieți mai bune, iar acest lucru a contribuit la întărirea legăturilor dintre cele două State. După mai bine de 3 decenii, relația dintre cele două țări este mai bună ca oricând, atât pe plan instituțional, cât și pe plan social, iar asta se datorează tot factorului uman. Pe plan social au apărut familiile mixte.

Comunitatea românească din Spania este una dintre cele mai numeroase: peste 1 milion de români trăiesc, studiază și muncesc în Spania, contribuind la dezvoltarea economică și socială a țării gazdă. Declarația comună adoptată cu ocazia primei ședințe comune ale Guvernelor României și Spaniei, desfășurată la Castellon de la Plana, în noiembrie 2022, menționează faptul că țările noastre sunt state prietene și aliate care au construit o excepțională relație de încredere, bazată pe legăturile interumane.

Autoritățile spaniole și-au exprimat înțelegerea și deschiderea, în spirit european, pentru a ajunge la un acord privind posibilitatea ca românii să își păstreze cetățenia dacă doresc să obțină naționalitatea spaniolă, făcând astfel un pas decisiv spre îndeplinirea unei dorințe arzătoare a conaționalilor noștri. Aceste legături care ne unesc atât din punct de vedere politic, cât și uman, au fost întărite de apartenența națiunilor noastre la structurile europene și euro-atlantice. Și trebuie să continuăm pe această cale de consolidare a spiritului european, a solidarității și a promovării valorilor democratice. Așa cum sunt români care au decis să trăiască și să muncească în Spania, sunt și spanioli care au decis să înceapă o nouă viață sau o nouă afacere în România. Acesta va fi firul narativ al acestui podcast.

Vom aduce în atenția dvs povești de viață unice, cu aspecte mai frumoase sau mai puțin frumoase, dar care se țes în jurul unor oameni frumoși, prinși cumva între cele două culturi: română și spaniolă. Concret, o dată la două săptămâni vom prezenta un destin românesc, în limba română, urmând ca după alte două săptămâni să vă spunem povestea unor spanioli îndrăgostiți de România, în limba spaniolă.

Scopul ar fi acela de a reflecta stadiul actual al relațiilor bilaterale la nivel interuman, mai cu seamă că lansăm acest proiect într-un an aniversar, marcând astfel un deceniu de când relațiile bilaterale dintre cele două țări au fost ridicate la categoria strategice. În fața noastră avem o foaie albă, pe care vom așterne împreună povești de viață. Povești… într-o poveste…”

De menționat este faptul că o mare contribuție la acest eveniment a avut-o ambasadorul României în Spania, Excelența Sa, domnul George Bologan, care s-a implicat activ pentru ca acest proiect să se materializeze.



26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.